I Edane båthamn ligger en speciell båt. Vid en första anblick ser den kanske ut som en vanlig motorbåt men i själva verket är det något helt annat. Den drivs nämligen av solceller.
Bakom den unika idén står Johnny Jacobsen.
– Jag har mycket idéer, säger han och skrattar.
Det bjuds på strålande solsken i sommaridyllen i Edane. I båthamnen ligger båtarna, de flesta vanliga hederliga motorbåtar, och guppar. Men vid en närmare anblick ser man att det är en båt som sticker ut. Den har solpaneler framme vid däcket och på kapellet, något som inte de andra båtarna har. Tillbakalutad i en av de till synes sköna stolarna sitter Johnny Jacobsen, arkitekten bakom båten.
– Jag har mycket idéer, jag hade inget särskilt att göra så jag köpte en båt, säger han och skrattar.
– Jag såg den på Facebook köp och sälj. Det var en spricka i cylindern på V8-motorn så det var så himla bra pris på den att jag slog till. Och då tänkte jag att bygger en elbåt av den.
Båten är av modellen sunbird, en daycruiser från 1991. Tidigare innehöll den en V8-motor men den är nu bortplockad. Den ser ut att ha kostat en rejäl slant men Johnny fick den till ett väldigt förmånligt pris. Därutöver har han lagt ungefär 20 000 kr på att omvandla den till en solcellsbåt. All tid han har lagt ned på att piffa upp den själv, med viss assistans från hjälpsamma kompisar, har gett resultat.
Det är även hans kompisar som har legat på för att han nu ska visa upp det unika projektet i tidningen.
– Det är många som har legat på. Det började väl med min kompis Patrik som babblade om det här redan innan jag plockade ut motorn, säger han.
Johnny bor och kommer från Karlstad. Båtplatsen i Edane lånar han gratis av en kompis.
– Annars är det nog tio års väntetid att få en plats. Men det är mest för att testa och sen skulle han inte lägga i sin båt i år.
– Han får följa med ut och åka båt ibland som betalning, säger Johnny och skrattar.
Tanken med projektet var att Johnny och hans polare ska kunna åka runt i princip överallt och bara må gott. Att de dessutom nu gör det helt gratis och miljövänligt var även det en baktanke. Tanken är också att båten ska ligga till grund som examensarbete när Johnny nästa år tar examen som automationsingenjör efter att tidigare ha jobbat som elektriker.
– Det är lite kvar. Vi har plc-programmering så då ska jag ha en HMI touchskärm och PLC-styrning av motorerna.
Vad ersatte Johnny den 400 kg tunga V8-motorn med då? Jo där ligger nu fyra stycken 100 amperebatterier som driver elmotorn. Batterierna laddas med hjälp av solpanelerna på kapellet och däcket. En controller sköter solpanelerna.
Ljudet när motorn startas är knappt märkbart.
– Den är helt driptyst, den bara surrar. Det låter ju liksom ingenting, säger Johnny.
Båten går i 9 km/h, lite fortare om det är medvind. Johnny medger att han får lite gliringar från folk ibland.
– Det är ju en del som skrattar åt mig, ”hur fort går den där då, kommer du tre kilometer?” Ungefär så, säger han skrattandes.
Det här med väder och vind kan vara bra att ha koll om man har en solcellsbåt.
– Motvind var jag med om en gång och det var inte så jäkla roligt. Man såg liksom hur strömmen sjönk då. Det var lite svettigt. Det var 9 volt då så det var knappt så det gick framåt.
Hur långt kommer man på en laddning?
– Är det molnigt och dåligt väder, 5-6h om man kör full gas. Och skiner solen är det en hel dag, jag kan åka på morgonen och komma hem på kvällen när solen går ner.
Utifall att laddningen skulle ta slut har han paddlar till sin räddning, de hoppas han dock inte behöva använda. Istället jobbar han nu på en ny lösning om olyckan skulle vara framme.
– Håller på faktiskt med en extra motor som jag ska sätta på drevet som jag har som nödmotor. Det är faktiskt en gräsklipparmotor med bilgenerator på. Så får jag soppatorsk eller om det blir något fel på någonting kan jag dra igång den med dragstart så laddar det batterierna så jag tar mig hem. Så det är lite tanken. Sen om jag får det att funka det vet jag inte, det får vi se.
Att få tag på solceller kan tänkas vara svårt men det är lättare än vad man kanske tror. Det går att köpa i vanliga butiker och många köper det för använda som extra strömkälla på till exempel sin husbil eller husvagn.
– Man köper från Kina i regel, sen finns det ju på Jula och sånt också. Det finns jättemycket företag som säljer. Sen är ju frågan hur mycket pengar man vill lägga på det för det finns ju olika typer också då. Typ en sån som jag har kan du köpa på Jula till exempel. Där kostar den ett par tusen tänker jag.
Tror du det här konceptet som du gjort skulle vara kommersiellt gångbart?
– Ja, varför inte? Det skulle kunna gå att göra ett sånt motorpaket med styrenheter och allting som ett färdigt kit och sälja som man kan sätta på den här typen av båtar, som ett komplement. Sen beror det på hur mycket plats man har, vilken storlek på båten det är och hur fort den ska gå.
Utöver båtar är även motorcyklar och bilar ett stort intresse för Johnny och det är alltid något projekt igång. Motorintresset har funnits där sedan han var liten och började skruva på moppen.
– Allt som låter och rullar är kul. Leksaker är roligt, säger Johnny och ler.
Hur stor utmaning är det att hitta lösningar?
– Det är ju det som är kul!