Hoppa till huvudinnehållet

Hur blev Markus, 65, serievåldtäktsmannen i Åmotfors?

Publicerad:
Markus Halvorson, 65, döms till fyra och ett halvt års fängelse.
Markus Halvorson, 65, döms till fyra och ett halvt års fängelse. Foto: Polisen

De behövde snabba pengar och valde att lita på löften om lyx och lättförtjänta inkomster.

Men den välbärgade fastighetsadvokaten som lockade med helikopterturer och exklusiva semesterbostäder existerade inte.

I stället mötte de unga kvinnorna ökände norske bedragaren Markus Halvorson, 65 – som tvingade sig till sexuella tjänster av dem.

Här är historien om serievåldtäktsmannen i Åmotfors.

Granen tornar upp sig bredvid altanen till det ljusgrå tvåvåningshuset vid foten av en skogsklädd bergknalle i utkanten av Åmotfors. Närmsta grannar är ett ödehus och en tom brandstation, på grinden till den grusade uppgången sitter en skylt med ett varnande budskap: ”Ingång sker på egen risk”.

En skylt på grinden varnar fortfarande för att gå in på tomten till Markus Halvorsons hus i Åmotfors.
En skylt på grinden varnar fortfarande för att gå in på tomten till Markus Halvorsons hus i Åmotfors. Foto: Helena Karlsson

Men det var troligen inte något de unga kvinnor som var på besök här tänkte närmare på innan de klev in.

Kvinnorna kom från platser som Stockholm, Nynäshamn och Hagfors, Göteborg, Kristinehamn och Västerås. De var studenter, ensamstående mammor och gymnasieelever, flera med lite trasslig bakgrund – den gemensamma nämnaren var att de var i behov av snabba pengar och valde att mot betalning erbjuda sällskap till äldre män. Några med syfte att sälja sex, andra hade inte tänkt göra mer än att samtala med männen.

Markus Halvorson skickade bilder på sig själv till de kvinnor han kontaktade på sidan för sugardating.
Markus Halvorson skickade bilder på sig själv till de kvinnor han kontaktade på sidan för sugardating. Foto: Polisen

Samtliga blev kontaktade av en 48-åring som kallade sig ”Markus Jakop”, andra gånger ”source.Mattias” eller ”Daniel Sagatun”. Ofta mejlade han dem bara några dagar efter att de registrerat sitt konto på sajten för sugardating.

Han skrev att han arbetade som fastighetsadvokat, hyrde ut lägenheter och inte hann med ett riktigt förhållande. Skickade bilder som visade pool och solstolar, gym, en villa med palmer och vyer tagna från en helikopter:

”Jag är ny på detta. För mig är ärlighet viktigt. Då kan jag hjälpa med 20 000 varje månad” stod det i ett av de första meddelandena när han tog kontakt.

I meddelandena till kvinnorna ljög han om att han var en framgångsrik advokat och hotellägare och erbjöd sig att betala dem 20 000 kronor i månaden.
I meddelandena till kvinnorna ljög han om att han var en framgångsrik advokat och hotellägare och erbjöd sig att betala dem 20 000 kronor i månaden. Foto: Polisen

Fortsatt av:

”Jag är advokat jobbar mycket och hyr ut lägenheter i hela Sverige. Har också spa hotell. Har bara tid att träffas en gång i månaden. Söker ett tryggt sugar daddy och sugar baby förhållande.”

Markus Halvorson skickade även bilder på lyxiga Medelhavsvillor som han påstod tillhörde honom.
Markus Halvorson skickade även bilder på lyxiga Medelhavsvillor som han påstod tillhörde honom. Foto: Polisen

Kvinnorna uppfattade honom som den perfekta partnern – en lite äldre man med stabil ekonomi som var villig att betala stora pengar för att umgås med dem under kort tid. Dessutom med uttalade löften om att det enbart rörde middagssällskap om inte båda två kände att de ville ta det vidare.

”Om du kan komma till mig i Arvika. Jag bokar tåg till dig varje gång vi träffas. Då kommer du på kvällen och stannar till nästa dag en gång i månaden. (…) Vi kan ta en middag och kolla om vi har kemi. Och se om vi kan ha ett långt tryggt sugar daddy-sugar baby förhållande utan strul och stress. Klarar du dig med bara dom 20 000 i månaden?” skrev han vidare.

När han köpte tågbiljetten och förklarade att han skulle möta dem vid tågstationen i Arvika var det ingen som tvekade att åka.

De brottsutsatta kvinnorna fick tågbiljetter till Arvika där Markus Halvorson mötte dem i bil för att sedan köra vidare till Åmotfors.
De brottsutsatta kvinnorna fick tågbiljetter till Arvika där Markus Halvorson mötte dem i bil för att sedan köra vidare till Åmotfors. Foto: Helena Karlsson

Han brukade vänta i en BMW, Audi eller Mercedes på parkeringen vid torget mitt emot den tegelröda stationen. Ibland gick han och den besökande kvinnan och åt på närliggande pizzeria La Vita eller någon av stadens två thairestauranger innan de fortsatte längs ensliga vägar förbi skog, kalhyggen och några enstaka gårdar innan de nådde fram till Åmotfors. Ingen av kvinnorna visste var de befann sig när de kom fram till det ljusgrå huset.

Markus Halvorson tog vid några tillfällen med sig kvinnor till pizzeria La Vita innan de åkte vidare till Åmotfors.
Markus Halvorson tog vid några tillfällen med sig kvinnor till pizzeria La Vita innan de åkte vidare till Åmotfors. Foto: Helena Karlsson

”Jag var livrädd från det att jag satte mig i hans bil till dess jag åkte hem. När jag gick in i hans hus blev det ännu mer påtagligt. Jag tänkte: Här kan han göra vad som helst med mig. Vad som helst hade ju kunnat hända”, säger en kvinna i polisförhör.

Två andra kvinnor beskriver för polisen hur de var ”nervösa och rädda men satte sig i hans bil och de började åka. De uppger att de inte visste vart de var på väg och började läsa alla skyltar längs vägen för att försöka lista ut vart de var. De var framme vid ett hus, det var mörkt ute och det var vinter”.

En dag i slutet av juni 2022 gassar solen från en klarblå himmel över det ljusgula tingshuset i centrala Karlstad. Där inne pågår ännu en dag av den 26 dagar långa rättegången mot Markus Halvorson.

Han står åtalad för nio våldtäkter, en oaktsam våldtäkt, två fall av våldtäkt alternativt köp av sexuell tjänst, en oaktsam våldtäkt alternativt köp av sexuell tjänst, tio sexköp, ett grovt bedrägeri och ett bedrägeri mot totalt 26 kvinnor.

Vid den tilltalades bord sitter en hopsjunken och gråhårig farbror, långt ifrån bilden av den muskulöse, solbrände och ungdomlige man både grannar och utsatta kvinnor berättat om.

Men vittnesmålen mot honom är skoningslösa:

Den 65-årige bedragaren och sexbrottslingen har genomgått flera skönhetsoperationer för att se yngre ut än sin ålder.
Den 65-årige bedragaren och sexbrottslingen har genomgått flera skönhetsoperationer för att se yngre ut än sin ålder. Foto: Polisen

”Bara några timmar efter ville han ha sex igen. Jag sa att jag inte ville då också. Han gav sig själv rätten att greppa mig och sa: sluta var löjlig, det här går fort.”

”När jag sa till honom att jag inte kände mig bekväm och att jag nog inte skulle göra något på honom blev han typ lite aggressiv. Lite hotfull. Det var så det hände. Det ledde till att det blev sexuellt.”

”När jag säger att det känns inte bekvämt svarade han: du skulle ju ha 25 000 kronor i månaden, vi kan ju inte ha den relationen om vi inte har sex. Det blev bara en sådan äcklig situation, hundarna stirrar på mig, han är stor och jag väger bara 46 kilo, jag blev rädd då.”

”När jag kommer ut från toaletten, då har han klätt av sig och tar bara tag i mig, i nacken och tvingar mig till oralsex i soffan.”

”Han tog mig i nacken och drog mig som en hund mot sitt kön. Han tryckte ner mig. Han hade redan bestämt sig för vad som skulle hända. Höll i nacken och håret samtidigt. Jag kom ingenstans.”

I polisförhör förklarar kvinnorna hur de bjöds på alkohol när de kom in i det ljusgrå huset, medan Markus Halvorson höll sig till kaffe eller läsk. De badade i poolen, åt hämtmat och tittade på film i vardagsrummet samtidigt som han blev allt mer närgången.

Därefter skedde övergreppen.

Men vem är egentligen mannen som lockade kvinnor från hela landet till den lilla byn i västra Värmland?

Markus Halvorson köpte det ljusgrå huset på Jössevägen i Åmotfors i augusti 2015. Han byggde till en altan med stort trädäck och en pool, planterade träd och buskar och placerade ut statyer av rådjur och en flamingo i trädgården, grindstolparna pryddes med små stenstoder i form av lejon.

Till en början syntes han ute i samhället, handlade på loppis, köpte böcker på antikvariat och tränade på det lokala gymmet Atletklubben. När han mötte grannar presenterade han sig som arbetande i säkerhetsbranschen i Oslo.

Den första tiden Markus Halvorson bodde i Åmotfors besökte han ofta det lokala gymmet Atletklubben.
Den första tiden Markus Halvorson bodde i Åmotfors besökte han ofta det lokala gymmet Atletklubben. Foto: Helena Karlsson

Ingen visste att han i själva verket var registrerad som arbetslös i Norge och att enda officiella inkomsten sedan 2010 var ersättning från norska motsvarigheten till a-kassan.

– Han var väldigt gemytlig, trevlig, han var som svärmorsdrömmen personifierad. Men han såg ut som en sådan där indrivarvariant med stora feta muskler och hade medvetet köpt en för liten t-shirt för den satt som limmad på kroppen och håret var nyfärgat och han var solbränd till max. Samtidigt väldigt snäll och försynt och trevlig, världens bästa granne, säger Jarl Cassberg.

Men efter en tid förändrades bilden. Det började gå rykten om att Markus Halvorson försökt sälja prestationshöjande medel på gymmet, att han kommit med skamliga förslag till kvinnor och struntade i att betala de olika hantverkare han anlitat.

Samtidigt irriterade sig folk på hans två stora rottweilerliknande hundar som skällde när människor passerade och som ofta sprang lösa i byn.

– Jag har hund så jag brukar gå förbi där och han har ju två bestar som ser lite farliga ut och som alltid skäller, säger en kvinna som vill vara anonym.

När Åmotforsborna började googla sin nya granne avslöjades helt nya uppgifter.

Mannen i det ljusgrå huset hette tidigare Frank Sandberg och var en välkänd bedragare som dömts till fängelse upprepade gånger i både Norge och Sverige.

Under flera år hade han lurat och bedragit i första hand kvinnor på stora summor pengar genom olika romansbedrägerier.

– Han är väldigt manipulativ, hans jobb är att lura människor. Det är det han livnärt sig på i hela sitt liv, säger en kvinna som vill vara anonym efter att hon tidigare blivit bedragen.

Frank Sandberg, namnet hon kände honom under, är fortfarande skyldig henne 700 000 kronor och hon beskriver honom som en vältalig psykopat som var mån om sitt utseende.

När Markus Halvorson chattade med de unga kvinnor han lockade till Åmotfors uppgav han att han var 20 år yngre än sin verkliga ålder.
När Markus Halvorson chattade med de unga kvinnor han lockade till Åmotfors uppgav han att han var 20 år yngre än sin verkliga ålder. Foto: Polisen

– Han var otroligt kroppsfixerad och la mycket pengar på skönhetsoperationer för att se ung ut. När jag kände honom kunde man aldrig tro att han var så gammal som han faktiskt är, säger hon.

Markus Halvorson är uppvuxen i den lilla byn Båtsfjord vid Barents hav allra högst upp i Nordnorge några mil väster om Kirkenes.

Markus Halvorson växte upp i den lilla byn Båtsfjord vid Barents hav i nordligaste Nordnorge.
Markus Halvorson växte upp i den lilla byn Båtsfjord vid Barents hav i nordligaste Nordnorge. Foto: Privat

Det var i den karga och vindpinade miljön – dit det knappt fanns farbara vägar när han var barn på 1960-talet – som han började drömma om ett annat liv. Medan de flesta andra byinvånare ägnade sig åt fiske och friluftsliv intresserade han sig för träning med vikter.

Redan i tonåren kom han i kontakt med anabola steroider för att snabbare kunna bygga muskler och det var även då han inledde sin brottsliga bana.

I Båtsfjord är Markus Halvorson mer känd under sitt tidigare namn Frank Sandberg, som han hette fram till december 2013.
I Båtsfjord är Markus Halvorson mer känd under sitt tidigare namn Frank Sandberg, som han hette fram till december 2013. Foto: Privat

Dokument som NWT tagit del av visar att Markus Halvorson dömdes till fängelse första gången som 19-åring. Kort därefter flyttade han söderut och lämnade Båtsfjord bakom sig.

Därefter följde flera kortare fängelsestraff för brott i Trondheim och Oslo innan han på 1990-talet var tillbaka i hembygden.

Det var då han blev känd för den stora massan i Norge, efter att han startade en bordell i närliggande byn Skippagurra dit han förde ryska prostituerade som sålde sex till män i Nordnorge.

Båtsfjord kallar sig själv för Norges fiskerihuvudstad och är även känt för sin friluftsturism.
Båtsfjord kallar sig själv för Norges fiskerihuvudstad och är även känt för sin friluftsturism. Foto: Privat

När verksamheten efter flera år kom i polisens sökljus greps han och dömdes för koppleri i en uppmärksammad rättegång där norska medier publicerade namn och bild på honom med rubriker som ”Hallick-Frank” och ”Skipagurra-Frank”.

Efter att straffet var avtjänat flyttade Frank Sandberg till Sverige. Här begick han nya brott och efter rubriker med namn och bild även i svensk media bytte han namn till Markus Halvorson.

Men det innebar inte att brottskarriären var över.

För att finansiera sitt liv med dyra bilar, poolbygge, skönhetsoperationer och vardagliga utgifter fortsatte han att bedra människor. Mellan 2016 och 2019 lurade han till sig flera miljoner kronor från norska kvinnor efter att han övertalat dem att göra olika fastighetsaffärer och juridiska transaktioner under falska förespeglingar eller förskottsbetala allt från hyreslägenheter till hundvalpar som inte existerade. Brott han dömdes för i januari 2022, några månader innan den nuvarande rättegången mot honom började.

På parkeringen utanför Coop i centrala Åmotfors passerar sommarklädda invånare fram och tillbaka över den varma asfalten.

Det är mer än tio månader sedan flera polisbilar körde in i den lilla byn och parkerade utanför det ljusgrå huset som ligger några hundra meter bort, längs vägen som löper parallellt med järnvägen. De flesta känner numera till delar av vad som skett.

– Han var nog lite känd men man trodde ju inte att det var så illa som det visade sig vara, säger en kvinna.

– Snacket gick ju redan innan han greps, jag och kompisarna pratade ju om honom, säger en annan kvinna.

– Det är inte trevligt att ha en sån boende här, säger en tredje.

Få är bekväma med att prata om det som hänt, hänvisar till att samhället är så litet att de inte vill uttala sig offentligt. Ingen säger sig dock ha märkt av att det varit ett stort antal kvinnor på besök i huset.

Jarl Cassberg bodde granne med Markus Halvorson men såg aldrig någon av de unga kvinnor som utsattes för brott.
Jarl Cassberg bodde granne med Markus Halvorson men såg aldrig någon av de unga kvinnor som utsattes för brott. Foto: Helena Karlsson

Inte heller Jarl Cassberg som var en av Markus Halvorsons närmaste grannar såg någon av de brottsutsatta kvinnorna, trots att polisens utredning pekar på att det kan ha varit så många som 137 kvinnor som lockats till Åmotfors. Merparten av dem är inte identifierade.

– Utåt sett har vi inte märkt någonting, varken jag eller de andra som bor i samma hus som mig. Det här med våldtäkterna och tjejerna var som en blixt från klar himmel. Jag har inte sett en enda tjej springa omkring där, säger Jarl Cassberg.

Han bläddrar bland LP-skivorna i sin tillfälliga butik i Årjäng där NWT träffar honom, funderar över sin brottslige granne:

– Om han inte får som man vill, så tror jag inte att han är personen som tar ett nej för ett nej.

Biblioteket i Arvika skymtar längst ner på Kyrkogatan, stråket som skär genom stadens centrala delar. Butiker och små krogar kantar gatan. Hit tog Markus Halvorson några av kvinnorna han hämtade vid järnvägsstationen innan de åkte vidare mot Åmotfors.

Markus Halvorson greps på Kyrkogatan i Arvika i slutet av augusti förra året.
Markus Halvorson greps på Kyrkogatan i Arvika i slutet av augusti förra året. Foto: Helena Karlsson

Det var även här som Markus Halvorson greps vid sin parkerade bil i slutet av augusti förra året, efter drygt fem månaders intensivt polisarbete.

Men de första anmälningarna mot serievåldtäktsmannen kom långt innan dess.

Redan i juli 2020 kontaktade en 25-årig kvinna polisen efter att hon varit på den aktuella adressen i Åmotfors och träffat en okänd man som hon fått kontakt med på en sugardatingsida. I anmälan förklarade hon att mannen övertalade henne att ha sex mot hennes vilja, därefter struntade han i att betala.

En månad senare, i augusti 2020, gjordes nästa anmälan. Då ringde en annan kvinna polisen och anmälde Markus Halvorson i Åmotfors för köp av sexuell tjänst, efter att han inte betalat henne heller.

I oktober samma år kom ännu ett samtal till polisen. Den här gången var det en 20-årig kvinna som ville vara anonym, men som berättade att även hon varit på Jössevägen i Åmotfors och haft sex med en man som inte betalat för det. Hon beskrev även hur mannen tvingat ner hennes huvud mot sitt kön. När polisen gjorde en slagning på Markus Halvorson i sina system fick de fram att han tidigare varit misstänkt för flera brott, men de valde ändå att inte gå vidare i ärendet.

Tågstationen i Åmotfors ligger mitt emot huset där Markus Halvorsen bodde. De unga kvinnorna fick ta tåget därifrån dagen efter att de utsatts för brott av Markus Halvorson.
Tågstationen i Åmotfors ligger mitt emot huset där Markus Halvorsen bodde. De unga kvinnorna fick ta tåget därifrån dagen efter att de utsatts för brott av Markus Halvorson. Foto: Helena Karlsson

Det var först i februari 2021 – efter att ytterligare två kvinnor anmält att de varit på adressen och sålt sex utan att få betalt – som polisens regionala traffickinggrupp reagerade. De började utreda mannen i det ljusgrå huset - och efter att de tagit kontakt med SJ insåg de att Halvorson köpt sammanlagt 137 tågbiljetter till unga kvinnor som åkt till Arvika för att träffa honom.

Samtidigt som utredningen pågick anmälde en 31-årig kvinna att hon blivit våldtagen av Markus Halvorson. Brottsanmälan hamnade på en annan avdelning inom Värmlandspolisen som inte kände till den andra utredningen.

En dryg månad pågick två parallella utredningar med samma misstänkte gärningsman innan de två olika delarna av polisen upptäckte varandras arbete och samordnade insatsen.

Den digitala termometern sitter uppsatt ovanför tv:n i sovrummet i det ljusgrå huset. I själva verket är det en dold spionkamera.

Ovanför tv:n i sovrummet hade Markus Halvorson satt upp en spionkamera som var maskerad till en digitaltermometer.
Ovanför tv:n i sovrummet hade Markus Halvorson satt upp en spionkamera som var maskerad till en digitaltermometer. Foto: Polisen

Polisen hittade den avancerade utrustningen när de gjorde husrannsakan och på minneskortet de tror har använts i kameran finns 1 286 olika sexfilmer, några av dem inspelade i rummet i Åmotfors.

Det är bara ett av fynden som avslöjar Markus Halvorsons stora intresse för sex. Förutom filmerna och ett ännu större antal sexuella bilder fanns det potenshöjande tabletter, kondomer och olika sexleksaker utspridda runt om i huset.

”Jag är sexmissbrukare”

Trots det tog det flera månader innan Markus Halvorson medgav att han haft några sexuella relationer över huvud taget de senaste åren.

Men efter fem månader i häkte och ett allt mer omfattande bevisläge ändrade han plötsligt sina uppgifter.

När han förhördes av polis i januari i år förklarade han i stället att han var sexmissbrukare och att han regelbundet besökt swingersklubbar i Oslo där han hade sex med olika personer. Men när pandemin stängde gränser och satte stopp för sådan verksamhet började han i stället söka sexkontakter via sugardating-sidan på internet.

– Jag gick in dit för att hitta tjejer att ha sex med. Min historia är att jag är sexmissbrukare. I Norge gick jag mycket på sådana swingersklubbar och var med swingerstjejer. På grund av corona kunde jag inte åka till Norge. Jag blev sittandes här i Sverige. Och då gick jag in på Sugardaters, säger han i förhör.

Och fortsätter:

– Flera tjejer i det här har sagt sanningen. Att de sålt sex men inte fått pengar och det är ju sant. Men det har aldrig varit snack om någon våldtäkt eller några sådana ting. Det här har alltid varit frivilligt. Mot pengar. Och jag har inte betalat några pengar. Det är därför det har blivit de här problemen.

Erkänner sexköpen

Väggarna utanför förhandlingssal 1 i Värmlands tingsrätt är täckta av porträtt av allvarstyngda män som arbetat i lokalerna de senaste hundra åren. Tre dagar i veckan under två månader har det här varit samlingsplatsen för åklagare, försvarsadvokat och målsägarbiträden som deltagit i rättegången, som skett bakom stängda dörrar av hänsyn till de utsatta kvinnorna.

När Markus Halvorsons försvarsadvokat Hans Berglund kommer ut i en paus under en av de första dagarna förklarar han att hans klient erkänner samtliga anklagelser som rör köp av sexuell tjänst, men att han värjer sig mot anklagelserna om de grövre sexbrotten.

Markus Halvorson menar i stället att samtliga kvinnor som kommit till hans hem var där för att sälja sex och att det inte förekommit något våld. Samtidigt medger han att han lurat kvinnorna och inte betalat någon av dem.

– Jag har ljugit och sagt att jag är en annan person än jag är. Jag har ljugit om att de ska få massa pengar. Att de ska få lägenheter. Men allt är ljug. Det har ingenting med våldtäkt att göra, säger han i polisförhör.

Och fortsätter:

– Det är såhär, man går in på en sugardatingsida och så skriver tjejerna "Jag söker en rik man som kan ta hand om mig ekonomiskt, jag jobbar inte, jag har barn eller jag är student och behöver pengar till min hyra", sådana saker. "Jag behöver pengar till livsuppehåll". Då har jag gått in och svarat att jag är 48 år, jag har inte sagt att jag är 65 år. Jag har sagt att jag heter något annat. Jag har ljugit och sagt att jag kan hjälpa dem ekonomiskt och sådana saker och jag har skrivit "Du kan ta hand om mig så kan jag ta hand om dig" Det är det det går ut på. Sedan kommer de hem, man sitter och pratar, man ser på film, man badar bubbelbad. Helt vanligt. Man umgås normalt i några timmar. Det är inte någon lång tid. De kommer på kvällen och reser hem på morgonen.

Huset i Åmotfors där Markus Halvorson bott sedan 2015 har stått tomt i nästan ett år.
Huset i Åmotfors där Markus Halvorson bott sedan 2015 har stått tomt i nästan ett år. Foto: Helena Karlsson

Utanför det ljusgrå huset i Åmotfors växer ogräset högt i den grusade gången som leder fram till entrén. Det är nästan ett år sedan någon bodde där. Huset kommer troligen fortsätta stå tomt.

På fredagen dömdes Markus Halvorson till fyra och ett halvt års fängelse för nio fall av våldtäkt, ett fall av oaktsam våldtäkt, elva fall av köp av sexuell tjänst, ett fall av grovt bedrägeri och två fall av bedrägeri. Han ska även betala ett skadestånd på sammanlagt 1 662 800 kronor till de brottsutsatta kvinnorna.

Hans försvarare Hans Berglund meddelar att hans klient ännu inte bestämt om han ska överklaga domen.

Artikeltaggar

ÅmotforsArvikaBrott & blåljusKarlstadKöp av sexuella tjänsterNorgeVåldtäkt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.