Brottsligheten avgör valet

Publicerad:
En sjuttonåring hittades under tisdagen död utomhus i Orminge i Nacka kommun. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Efter år av att gängbrottsligheten och skjutningar dominerat nyhetsflödet är det svårt att föreställa sig hur det kan bli värre. Men det kan det tyvärr bli.

I början av veckan försvann en sjuttonåring i Nacka, söder om Stockholm. Dagen därpå hittades han död i ett skogsparti i Orminge i Nacka kommun. Expressen har rapporterat (26/7) om hur personen antas själv ha koppling till den kriminella miljön och att han kidnappats och i ett senare skede mördats.

Svenska Dagbladet rapporterade (27/7) om hur kidnappningar blivit allt vanligare inslag i den svenska kriminaliteten. Med tortyr och utpressning försöker de gängkriminella få tag på pengar. Offren verkar primärt vara personer ur andra kriminella gäng. Men metoderna vittnar om en brutalisering och avtrubbning som kommer bli kännbart för fler framöver.

Vapenvåldet har varit intensivt på senare tid. Första halvan av året har inneburit nästan dagliga skottlossningar. Riskerna att oskyldiga förbipasserande drabbas är betydande. Än värre är det när gängen tar till sprängladdningar för att sprida skräck. Terrorn är målet men det finns ändå en distans till våldet. Det är dock något annorlunda att kidnappa och tortera en annan människa.

Ett rättssamhälle kan inte tolerera att utvecklingen fortsätter i den här riktningen. Ytterst behöver politiken sätta det här problemet över andra frågor. Väljarna har redan skickat tydliga signaler om att så också efterfrågas.

Nya siffror från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visade i veckan att lag och ordning nu är väljarnas viktigaste fråga. Gammal som ung, oavsett kön eller var man bor. Brottsligheten är den avgörande frågan i valet.

Frågan är högsta prioritet i samtliga grupper. I den yngsta gruppen, personer under trettiofem, kommer lag och ordning dock med några decimaler bakom andelen som värderar invandring samt miljö som viktigaste frågan. Det finns alltså en sällan skådad enighet i frågan om att Sverige plågas av grov kriminalitet.

De steg som politiken tar i rätt riktning är sådant som oppositionen krävt i flera års tid. Det som saknas är politisk vilja. Istället för att möta oppositionen med egna förslag har regeringen försökt flytta fokus till mer bekväma politikområden för Socialdemokraterna.

Tyvärr påminns allmänheten allt för ofta om hur omfattande problemen med den grova brottsligheten har blivit. Varje vecka innebär nya nyheter om vapenvåldet. Ibland rycks man ur den monotona rapporteringen och påminns om att toppen inte är nådd. Gängen har fortfarande en förmåga att överträffa sig själva i hur inhuman våldsutövning kan bli.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har sagt att man skall vända på alla stenar för att bekämpa brotten. Men med två mandatperioder av försenade rättsreformer och en politisk debatt som inte lett någon vart har idéerna från de styrande rödgröna partierna tydligen sinat. Det är därmed hög tid att regeringen byts ut.

Artikeltaggar

BrottExpressenGängkriminalitetGöteborgs universitetLedareMagdalena AnderssonMänniskorovMigrationMiljöpolitikMordNacka kommunPolisenRegeringenSkottlossningSocialdemokraternaSprängdådSvenska DagbladetSverigeUtsatta områdenVal 2022

Läs vidare