"Uppväxt med dunka-dunka” – Calmby sätter Värmland på rap-kartan

Publicerad:
Tobias Calmby är rapparen från Sunne som väckt uppmärksamhet med låten Wermland och mycket mer är på gång. Nästa singel, Danse, är redan inspelad och kommer antagligen att släppas under sensommaren. Foto: Lisa Olaison

Tobias Calmby har både gillats och dissats för sin rap på värmländska. Sedan videon till låten Wermland släpptes har han fått medverka i både SR och SVT och helt plötsligt kokar det i 22-åriga Calmbys kalender.

Nya låtar är på gång, nya videos och under fredagsnatten (29 juli) blir det även livedebut i hemstaden Sunne.

Det har inte gått en månad sedan Calmby släppte singeln Wermland som redan har streamats över 30 000 gånger på Spotify. Många höjde på ögonbrynen åt släppet och den nya värmländska artisten som inte håller tillbaka vare sig det gäller självförtroende eller dialekt. Snart satt han i SVT:s Morgonstudio och fick förklara varför han egentligen rappar på värmländska för de stockholmska reportrarna.

Tillsammans med producenten Kristofer Strandberg på ES Music i Karlstad har Tobias Calmby skapat något unikt och enligt honom själv är det här bara början. Allt verkar gå fort runt Calmby nu, även om han har semester från brödföda-jobbet som betongarbetare.

Han berättar bland annat att han först trodde att det var nån som skämtade när de ringde från P4 Värmland.

– Ja, jag trodde det var någon som ville sätta dit mig och bad de skicka en bild för att bevisa att de verkligen jobbade på radion, vilket de också gjorde, säger Calmby och ler åt händelsen.

Först hörde alltså radion av sig och fyra timmar efter att intervjun sändes även SVT. Veckan efter satt han, som vi redan nämnt, i Stockholm i en tv-studio för första gången.

– När Éinar var med i tv så hade hans låtar fått 20 miljoner streams eller nåt, min låt är inte ens i närheten av det. Men jag tror de tycker det jag gör är väldigt unikt och de vill nog lyfta fram annat än ”kriminell” rap, säger han.

Någon framgångsexplosion tycker Calmby dock inte att det är tal om. Det är inte tid att luta sig tillbaka, tvärtom, det är en högst målmedveten man vi möter i den lilla röda stugan i Sunne där han bor.

– Inte kan man tro att det ser såhär ut när man ser huset utifrån, skrockar Calmby medan han leder undertecknad upp för den smala trappan till vad som ser ut som en alldeles nyrenoverad vindsvåning.

– Vi gjorde färdigt nästa stora släpp igår faktiskt, berättar han medan han slår sig ner framför sin nya ”setup” (läs: dator och skärm).

Kan en vindsvåning vara en ”man-cave”? Antagligen. Något åt det hållet har Calmby där han arbetar så mycket som möjligt med sina låtar, innan de spelas in i Karlstad.
Kan en vindsvåning vara en ”man-cave”? Antagligen. Något åt det hållet har Calmby där han arbetar så mycket som möjligt med sina låtar, innan de spelas in i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Rummet är stilrent inrett med en soffa framför en gigantisk tv på ena kortväggen. På ett lågt bord står en silverbricka med Hennessey-cognac och andra dryckesvaror och i andra änden av rummet står skrivbordet med den delvis självlysande datorn där han skapar sina demos, som sedan förfinas till färdiga låtar i Kristoffer Strandbergs studio i Karlstad.

– Jag lämnar helst inte övervåningen, kan sitta här hela dagen, berättar Calmby.

Att han är produktiv är det ingen tvekan om, driv har han. När han jobbar som betongarbetare veckopendlar han till Småland och varje kväll efter jobbet sitter han och skriver på hotellrummet. Nu under semestern får han tid att syssla med rap på heltid vilket också är det långsiktiga målet att kunna göra.

"Vem fan bryr sig?”

Jag kan inte låta bli att kommentera Hennesseyflaskan, som verkar vara ett viktigt attribut i både rappares texter och nattliv nuförtiden.

Calmby skrattar till:

– Ja, jag köpte den faktiskt eftersom alla andra pratade om den, jag var tvungen att prova. Den var ju skitfin och nu tycker jag typ det är något av det godaste man kan dricka!

Han säger att han ”började lite väl tidigt” med att festa, men att han idag hellre "sippar på en rökig whiskey” hemma, medan han skriver, än ”tar en fylla”.

– Det är redan lite mer ”gubb-varning” på mig. Kanske tack vare att jag började festa tidigt så blev jag också trött på det tidigt, säger han och ler.

Att partylivet mer eller mindre lämnats, även om han medger att ”det fortfarande händer” ibland, kom ur känslan av att inte vara på väg någonstans.

– Jag kom till en punkt när jag bara kände ”vafan håller jag på med”. Då var jag runt 19-20 och hade hållit på att dricka och åkt cheva och den biten ett bra tag. Jag har ju lite ADHD-släng och ville liksom göra något nytt.

”Jag gillar ju att styra upp saker, videon till Wermland hade jag planerat redan en månad innan vi filmade” säger Calmby. Videon till nästa singel, Danse, kommer att ske i Strängnäs där det blir färre chevor men desto fetare båtar.
”Jag gillar ju att styra upp saker, videon till Wermland hade jag planerat redan en månad innan vi filmade” säger Calmby. Videon till nästa singel, Danse, kommer att ske i Strängnäs där det blir färre chevor men desto fetare båtar. Foto: Lisa Olaison

– Min pappa var dj så jag är uppväxt med dunka-dunka och jag har velat börja rappa sedan jag var 14 år, men inte trott att det var något jag skulle kunna göra. Då verkade det som alla rappare var kriminella och att man inte kunde bli rappare om man inte var det själv.

– I början av 2022 släppte Göteborgsrapparen Asme låten Poppis. Jag kollade på den musikvideon och tänkte ”vad har jag att förlora liksom”, ”vem fan bryr sig?”, och så provade jag. Då visade det sig att man inte behöver vara kriminell för att rappa! skrattar Calmby.

Sitt första släpp Fuck it, som ligger på Soundcloud, beskriver han som ”så dåligt det kan bli” och man kan onekligen hålla med om att den utveckling som skett under de 5 månader som Calmby varit aktiv är imponerande.

– Jag fattar inte att jag hade ballarna att lägga ut den, det är en freestyle, det vill säga helt improviserad. Men den får ligga kvar för det är folk i byn som tycker om den.

Process och stil

Han säger att orden kommer lätt till honom, men råder den som vill börja rappa att först vända sig till en vän som man kan lita på.

– Inte alla har den där motoriken som krävs för att rappa, eller förmågan att komma på kreativa rim. Har du nån som lyssnar på vad du gör, som vågar säga vad som funkar eller inte, så får du mycket hjälp där. Jag tar åt mig av den kritiken som inte bara är hat liksom, och försöker hela tiden utvecklas, säger han.

Att få färdigt en text är en ganska omständlig process. Calmby berättar att han ofta tar bort 80 procent av det första utkastet han gör till en låt. Sedan skriver han nytt och upprepar samma process tills texten kokats ner till det han vill få fram.

Samma sak sker med beatet till låten. Calmby visar stolt upp ett klipp som lades upp på sociala medier under veckan, en teaser till nya singeln Danse.

– Det beatet gjorde vi om typ 15 gånger innan vi var nöjda. Man får gå mycket på känsla i det här, man hör och känner när det är färdigt.

– Jag har gått ut och sagt att när Wermland når 40 000 streams på Spotify kommer jag lägga ut releasedatumet för Danse. Just nu är det typ 9 000 streams kvar.

”Jag fick A-traktorkort när jag var 15, och jag förlorade A-traktorkortet när jag var 15! Men det var befogat att jag blev av med det”, berättar Tobias Calmby. Incidenten som bidrog till att han blev av med A-traktorkortet innefattade en hel del svart rök från en EPA med avgasrör som gick upp genom huven. ”Det gick lite fort” säger han.
”Jag fick A-traktorkort när jag var 15, och jag förlorade A-traktorkortet när jag var 15! Men det var befogat att jag blev av med det”, berättar Tobias Calmby. Incidenten som bidrog till att han blev av med A-traktorkortet innefattade en hel del svart rök från en EPA med avgasrör som gick upp genom huven. ”Det gick lite fort” säger han. Foto: Lisa Olaison

Calmby nämner i förbifarten att han inte vill köra någon ”Hov1-stil”.

– Det är ju det tråkigaste som finns, säger han och undertecknad jublar inombords.

Han fortsätter och kommer in på att det är många som börjat rappa under det senaste året, något som kanske kan ses som en reaktion efter mordet på Éinar.

– Jag tror att det är många som vill ta hans plats och många försöker också få den där ”äkthets”-stämpeln, de går i samma fälla liksom. Men några kör sin egen stil, som Henric Edström med låten ”Bonaqua”. Det är ju någon slags stockholmsk klubbrap som går hem.

Sedan nämner han att både Éinar och Dree Low är två stora förebilder för honom.

Sån skit

Att han själv valt att rappa på värmländska är något som föll sig naturligt ganska direkt.

– Ingen värmländsk rappare rappar ju på värmländska, och jag försökte faktiskt ”förfina” mitt uttal på de första låtarna. Men när vi lyssnade på det så hördes ingen skillnad! utbrister han glatt.

– Jag pratar ju såhär, det är ingen idé att försöka dölja det.

Istället har Calmby vänt dialekten till sin fördel, utan den skulle han antagligen inte stuckit ut lika mycket i rap-djungeln.

– Kör man sin egen stil kan man dra ifrån allihopa. Det kommer nya rappare varje dag men allt handlar bara om vapen, droger och kriminalitet, alla låter likadant. Jag är varken kriminell eller håller på med droger och sån skit, men jag rappar om sånt som jag själv har upplevt och om dit jag vill komma, säger Calmby.

”Min cocktail”

Att delar av hans texter ändå består av välkända slanguttryck som aina (polis) och guzz (tjej) säger han beror på att han är uppväxt med vänner som har sin bakgrund i exempelvis Kurdistan och Palestina.

– Jag har känt dem sen jag var typ 14-15 år så slangen har kommit naturligt, det passar in bra i texterna. Men min stil överlag är något nytt och ingen har hört den förut.

– Om man bryter ner den så är det först ett typ av ”orten-beat” i bakgrunden som låter lite mystiskt och coolt som vi sedan piffar upp så det blir modernt, och så min snabba värmländska rap på det med både roliga och allvarliga texter. Sen kommer refrängerna vara något du kan klubba till, där har du min cocktail!

Att klubba är också något som kommer att ske redan nu under fredagsnatten (29 juli) då Calmby gör livedebut på Nattklubben i Sunne. När jag frågar hur det känns möts jag av både ett samlat lugn, samtidigt som han medger att det är lite nervöst.

– Jag vill göra såna låtar som jag själv dansade till när jag brukade gå ut. Vill vara den som drar i trådarna. Det ska bli jäkligt kul att se hur det blir, konstaterar Calmby till slut.

”Hundra-inställning”

När vi lite senare, med fotograf i full action, har förflyttat oss till utkanten av Sunne för att ta bilder i den Chevrolet Brookwood från 1961 som är med i videon till Wermland, ger några av Calmbys vänner sin syn på saken.

– Jag var ärligt talat lite skeptisk i början, men nu hittar han sin grej mer och mer, det blir bättre och bättre, säger Per Jonasson som precis hämtat en 740 i Hagfors som han håller på att såga av fjädringen och plocka bort bromsarna på inför en burnout-tävling som också sker i Sunne under fredagsnatten.

– Tobias har pratat om rap så länge jag känt honom och hans ”hundra-inställning” gör att det händer mycket, fortsätter han.

Athena Eckerwall och Pers bror Kim Jonasson står och tittar på medan Calmby poserar sittandes på motorhuven till chevan.

– Du har väl inget vasst i bakfickorna nu? ropar Kim Jonasson skämtsamt.

I bakgrunden hörs tranornas sång och Sunne-idyllen är strålande när chevan startas och körs fram. Den 29 juli står Calmby på scen för första gången, i hemstaden under Fryksdalsdansen.
I bakgrunden hörs tranornas sång och Sunne-idyllen är strålande när chevan startas och körs fram. Den 29 juli står Calmby på scen för första gången, i hemstaden under Fryksdalsdansen. Foto: Lisa Olaison

Athena Eckerwall är impad av både videon och låten Wermland.

– Det måste vara nervöst att ställa sig på scen i sin hemstad, säger hon.

– Jag tycker det är skitbra det han gör. Är impad att han vågar, säger Kim Jonasson.

Fräsa igenom

Att Calmbys låtar inte bara hyllats blir ganska tydligt bland annat i kommentarsfälten på sociala medier.

– Många säger att det är raggarmusik, jag tror dialekten gör att många direkt förknippar det med raggare. Lustigt nog har jag mest lyssnare i Stockholm, nästan hälften av de 11 000 som lyssnar på Spotify är därifrån.

– Annars kommer det kommentarer om att det låter skit, eller att de tror att jag rappar på danska eller norska, skrattar han.

I videon till låten Wermland poserar Calmby bland annat framför Stamfrändemonumentet en bit utanför Sunne.
I videon till låten Wermland poserar Calmby bland annat framför Stamfrändemonumentet en bit utanför Sunne.

– Jag brukar bara trycka ”like” på hatkommentarerna, så de ser att jag har läst. Men jag bryr mig inte ett dugg om vad de säger, det är bara människor som själva mår dåligt som håller på med sånt, eller folk som är avundsjuka.

Istället fokuserar han energin mot de som gillar det han gör.

– Det är jäkligt kul att svara på meddelanden. Folk verkar tycka det är kul med något nytt, som inte är från Göteborg eller Skåne.

– Nu vill jag skapa min egen stil, fräsa igenom en bred fåra mellan gangster-rappen och Hov1, jag hatar att vara som alla andra.

– När de säger Calmby ska alla veta vem jag är, det är målet.

Artikeltaggar

CalmbyHiphopKurdistanMusikNöje/KulturSpotifyStockholmSunneSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare