Kustbevakningen gör extra nykterhetskontroller till sjöss

Publicerad:
Nästa vecka genomför Kustbevakningen extra nykterhetskontroller i hela landet. Foto: Hasse Holmberg / TT

Nästa vecka genomför Kustbevakningen och Sjöpolisen extra nykterhetskontroller på fritidsfartyg över hela landet. Syftet är att verka för ett säkrare båtliv.

Kustbevakningen och Sjöpolisen har tidigare i sommar gjort extra nykterhetskontroller för att betona vikten av att hålla sig nykter till sjöss. Nu är det dags för en ny kontrollvecka.

– 2010 skärptes alkoholbestämmelserna till sjöss. Det vi sett sedan dess är att nykterheten blivit bättre och att de flesta accepterat lagstiftningen. Men de senaste åren har det tillkommit många nya båtägare som inte alltid har koll. Det är främst dessa vi vill nå ut till. Vi ser också att risken för olyckor ökar i och med att fler har större eller snabbare båtar. Då är det särskilt viktigt att hålla sig nykter, säger Stina Karlsson, sjötrafikhandläggare på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Kontrollerna görs i ett sållningsinstrument, som den som kontrolleras får blåsa i. Om utandningsluften innehåller mer än 0,10 milligram alkohol per liter görs ett nytt prov i ett bevisningsinstrument som finns på kustbevakningens båtar. Om provet visar mer än det tillåtna värdet inleds en brottsutredning.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKustbevakningenSjöpolisenSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare