Hoppa till huvudinnehållet

Nya regler för elsparkcyklar: ”Känns som ytterligare ett bra steg”

Publicerad:
Elscootrar som ligger slängda i högar runt Karlstad centrum.
Elscootrar som ligger slängda i högar runt Karlstad centrum. Foto: Tommy Andersson

Från den 1 september förbjuds elsparkcyklar på gångbanor, meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Beskedet tas emot väl av synskadade David Sundström, 44, som i november förra året föll handlöst efter att krockat med en parkerad elsparkcykel.

– Det här tycker jag känns som ytterligare ett bra steg, säger han.

Beslutet träder i kraft samtidigt som parkeringsförbudet för elsparkcyklar på gång- och cykelbanor, och i och med ändringen kommer samma regler som gäller för traditionella cyklar även gälla för elsparkcyklar. Anledningen bakom beslutet är att situationen inte har förändrats trots att att regeringen har vädjat om att styra upp situationen kring cyklarna.

– Alldeles för lite har hänt, det finns ställen med parkeringskaos, slängda cyklar, framkomlighetsproblem och trafikolyckor, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff.

– Det skapar en ökad risk för olyckor. Jag har bevittnat hur många äldre och funktionshindrade känt en ganska stor oro när elsparkcyklar susat förbi i hög hastighet, fortsätter han.

”Blir nyckelpunkter”

En som varit med om flertalet olyckor är synskadade David Sundström. Han har framför allt upplevt felparkeringarna som ett stort problem men välkomnar nu också att gångvägarna inte får trafikeras överhuvudtaget.

Blinde David, 43, stupade över en elskoter: ”Som en hockeytackling”

– Det här tycker jag känns som ytterligare ett bra steg. Det blir väldigt viktigt att man transporterar bort cyklarna och dömer ut böter så att det kostar att göra fel, det blir nyckelpunkter för att det här ska bli en bra förändring, säger han.

Synskadade David Sundström har haft stora problem med elsparkcyklarna och välkomnar nu den nya lagstiftningen.
Synskadade David Sundström har haft stora problem med elsparkcyklarna och välkomnar nu den nya lagstiftningen. Foto: Lisa Olaison

Tidigare har man försökt stävja problematiken genom informationskampanjer. De har inte funkat, enligt David Sundström.

– Jag tyckte här för några månader sen att det var ganska stökigt. Sen blev det lite bättre under tidig sommar men nu tycker jag det har kommit tillbaka, det har varit ganska mycket trassel sista tiden. Men jag har förhoppningar att det ska hända något den första september när det blir en ny lagstiftning som träder in.

Även från kommunens sida är man positivt inställd till beskedet att man nu varken får köra eller parkera på gångvägarna.

– Alla verktyg som strukturerar upp det här lite är ju positivt, säger Eric Carlman, trafikingenjör på Karlstads kommun.

Filter planeras

De nya reglerna innebär att det kan utdelas böter för den som kör elsparkcykel på gångbanor. Det blir en övervakningsfråga för polisen. Från kommunens sida för man ett nära samarbete med elsparkcykelbolagen för att förbättra situationen.

– Vi försöker göra så att det går att spärra så att det inte går att åka på gångvägar och trottoarer. Tyvärr är inte GPS:erna tillräckligt bra än så vi kan lägga på ett filter att ”här kan du inte åka”, men det är nog en tidsfråga innan vi kan precisera och lägga på ett filter. Det gör vi tillsammans med bolagen, säger Eric Carlman.

David Sundström tror att det viktigaste blir att man faktiskt gör något åt saken och straffar de skyldiga så att det inte blir tomma hot.

– Jag tror det viktigaste blir att de som har befogenheten att forsla bort de här cyklarna och utdöma böter när man har parkerat fel gör det. Att man sätter till ordentligt med resurser och inte bara sitter inne och väntar på att någon ska höra av sig utan att man verkligen är ute och tar bort sådana som står fel och dömer ut avgifter för det, då tror jag det kan hända någonting. Om man inte följer upp det tror jag inte det händer jättemycket.

Vi ser det som positivt att ha elsparkcyklar i staden, det är ett hållbart resande.
Eric Carlman, trafikingenjör på Karlstads kommun

Hos kommunen ser man fortfarande elsparkcyklarna som en tillgång för staden men ser gärna att de i fortsättningen parkeras i cykelställ och på specificerade platser.

– Vi ser det som positivt att ha elsparkcyklar i staden, det är ett hållbart resande. Det som är problemet är användarhanteringen och det tror vi nu kommer bli bättre, säger Eric Carlman.

Elsparkcyklar förbjuds på gångbanor – "slutlekt"Nu införs parkeringsförbud för elsparkcyklar: ”Inte en dag för tidigt”Ny aktör på marknaden för elsparkcyklar i Karlstad – önskat tak på 300 styckenKvinna i olycka med elsparkcykel – livshotande skadorKvinna i elsparkcykelolycka fortsatt nedsövd

Artikeltaggar

ElfordonInfrastrukturKarlstadSamhälleSparkcykelTrafikenheten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.