Hoppa till huvudinnehållet

Gör mästerskapsdebut mot nya lagkamraterna: ”Rolig och konstig känsla”

Publicerad:
Amanda Littorin gör mästerskapsdebut när Sverige möter Finland i VM under lördagen. Foto: Thomas Kühnel

Efter Carlstad Crusaders SM-guld valde Amanda Littorin att förlänga säsongen i Finland, där hennes lag Turku Trojans snart går in i slutspelet.

Men först ska ett VM avgöras, i just Finland, där hon ställs mot flera av sina nya lagkamrater direkt – och lägger över favoritskapet på hemmanationen.

– Statistiken talar för Finland, säger hon.

Lördag den 9 juli blev Carlstad Crusaders mesta mästarna inom amerikansk fotboll i Sverige. Det femte guldet bärgades mot Örebro på Behrn Arena, men Amanda Littorin nöjde sig inte där.

Hon valde att avsluta säsongen i Finland, med Turku Trojans. Dessutom blev hon, bara dagar efter guldet, uttagen till till första mästerskap: VM, som avgörs i just Sveriges östra grannland.

– Jag är väldigt nervös och exalterad på samma gång. Det är mycket känslor, säger hon.

Så sent som i söndags spelade hon sin senaste match för Trojans och har därför inte varit med på något av det svenska lagets träningsläger inför mästerskapet.

– Jag har tränat med vårt serielag, kört rehab och gjort mig redo för vad som komma skall.

Det är dock inga skador som ligger bakom rehaben, utan bara ett sätt att ta hand om kroppen.

– Jag har haft god kontakt med vår coach i försvaret, hört med tjejerna och har kontakt med vår huvudtränare, så jag känner att jag har koll.

Återförenas med lagkamraterna

I det svenska VM-laget kryllar det av Crusadersspelare. Inte mindre än 15 kommer att få dra på sig det blågula stället.

– Det känns jättekul att vi är så många. Jag tycker att vi alla har förtjänat det och visat det genom att vinna guldet. Sen är det roligt att det inte bara är jag som gör debut, utan det är tre-fyra stycken, säger Amanda Littorin.

Kommer du att komma tillbaka till Värmland nästa säsong?

– Jag har faktiskt inte bestämt det. Jag vill spela klart den här säsongen först, som har varit lång. I Crusaders har jag pendlat två timmar och har gjort så i fyra år, men det är klart att Carlstad ligger nära till hjärtat. Blir det Sverige så blir det Crusaders.

Att det är mästerskapsdebut för Littorin ger det hela en extra krydda. Precis som att hon direkt ställs mot sina nya, finska lagkamrater.

– Det är en rolig och konstig känsla.

Hittills har hon hunnit spela två matcher för sitt nya lag, som har säkrat en plats i det finska slutspelet. Tack vare en andraplats i serien, där det är en match kvar att spela, kommer laget dessutom att få spela på hemmaplan i semifinalen.

– Det har varit utmanande men väldigt roligt. Det är en helt annan nivå, de har kommit lite högre upp här. Det är bättre motstånd än i Sverige i serien. Men det är jättekul och en otrolig utmaning att möta nya spelare, för i Sverige möter man ofta samma och man lär känna sina motståndare.

”Otroligt tacksam”

Under VM kommer finska ligan att pausas, för att sedan nästan direkt kastas i gång med semifinaler. Potentiellt får Amanda Littorin alltså med sig två inhemska guld från den här säsongen.

– Jag är otroligt tacksam över att kroppen har orkat och att jag har en familj som har stöttat mig. Även Daniel ”Stickan” Stiglert, vår d-line coach, är jag otroligt tacksam för. Han är en stor anledning till att jag är där jag är, säger hon.

Och det kan bli mer än inhemska guld för Littorin, men i VM är konkurrensen tuff. Under lördagen drar mästerskapet i gång med kvartsfinaler och som tidigare nämnts möter Sverige hemmanationen Finland.

– Vi har blivit rankade som femma och de fyra, så då möts vi på en gång. Vinnaren möter vinnaren mellan USA och Tyskland, säger Amanda Littorin, som lägger över favoritskapet på finskorna.

– Sverige har vunnit en gång, så statistiken talar för Finland. Men om vi gör vårt jobb ska vi ändå kunna sätta upp en bra fajt och kan överraska med en vinst om vi vill och kämpar för det.

Amerikanskorna lär sedan vänta i semifinalen, för Finland eller Sverige.

– De lär gå in som favoriter, de har vunnit tre guld på tre försök och som jag förstår det har inget annat lag varit i närheten.

Det är som du säger en tuff utslagsmatch direkt, var ligger målsättningen?

– Man kan inte gå in i en turnering och förvänta sig att förlora. Man måste sätta sig på en piedestal och ha ett mål. Går man in för att förlora så går det inte. Vi ska gå så långt vi kan. Inget annat än vinst är mentaliteten.

Artikeltaggar

Amanda LittorinAmerikansk fotbollCarlstad Crusaders damFinland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.