Hoppa till huvudinnehållet

Årets Heartbeatgala viktigare än någonsin: ”Verkligen akut”

Publicerad:
Om alla bidrar med lite kan många få det bättre är Peter Renanders filosofi. Han hoppas att Heartbeat kan växa till en årlig tradition där fler hjälporganisationer kan få stöttning.
Om alla bidrar med lite kan många få det bättre är Peter Renanders filosofi. Han hoppas att Heartbeat kan växa till en årlig tradition där fler hjälporganisationer kan få stöttning. Foto: Christian Dyresjö

Välgörenhetsgalan Heartbeat är tillbaka och den 6 augusti äntrar bland andra Kicki Danielsson och Gladys del Pilar Mariebergsskogens scen.

Peter Renander, en av arrangörerna, berättar om krisen för utsatta familjer och hoppas på tät uppslutning till årets stjärnspäckade show där även Crash Boom Band kommer att bjuda på något som aldrig tidigare gjorts på Friluftsscenen.

– Heartbeat är mitt sätt att ge tillbaka lite till samhället, säger Peter Renander när vi möts på ett café i Karlstad.

Sedan ursäktar han sig med ett leende:

– Det där lät kanske lite pretentiöst, men vad jag menar är att jag själv aldrig har haft någon stabil inkomst som musiker. Jag vet hur det är att inte ha några pengar och nu vill jag bidra genom att skapa en plattform där fler får möjligheten att hjälpa andra.

Särskilt pretentiös låter det väl inte, mer beundransvärt kan man ju tycka. Peter Renander är en av få personer som faktiskt gör något av sina idéer, inte bara pratar om det, och den 6 augusti bjuder han in Värmlandspubliken till välgörenhetskonserten Heartbeat i Mariebergsskogen som i år riktar sig till behövande familjer i länet.

Förra årets konsert tycker han blev lyckad men i år hoppas han på att ännu fler ska möta upp.

– Förra året såg jag som ett test. Jag och Ulf (Klenfedlt) gör det här för att skapa förutsättningen, sen får vi se om Karlstad möter upp, konstaterar han.

– Jag vill göra Karlstad bättre genom musik helt enkelt. Heartbeat är tänkt som ett projekt där vi kan ge stöd efter behov. I år går pengarna exempelvis både till Skattkistan (som i fjol) och Diakonifonden. Det innebär att vi även når de ukrainska flyktingar som nu befinner sig i länet och behöver stöttning, säger Peter Renander.

”Bredare startfält”

Med legendaren Kicki Danielsson som det stora dragplåstret består årets Heartbeat av vad Peter Renander kallar ett ”bredare startfält”.

– Kicki Danielsson är i mina ögon en av landets största artist någonsin! Jag tror att hon ville ställa upp eftersom hon själv vet hur det är att växa upp under svåra förhållanden, säger Peter Renander.

Förutom Kicki uppträder bland annat Gladys Del Pilar och Tone Norum. Kompbandet är likt förra året Crash Boom Band där Peter Renander själv ingår och Hans Pettersson från Dublin Fair kommer också köra några goda bitar.

Johan Östling återkommer i rollen som konferencier och Peter Renander myser när vi kommer in på honom.

– Antagligen kommer begreppet konferencier att omdefinieras efter hans framträdande, säger han.

Hemligheter

Kompbandet Crash Boom Band kommer också att stå för ett eget nummer, men här blir Peter Renander hemlighetsfull.

– Det blir en förstärkt version av bandet, med super-musiker-familjen Skyman-Olsson på kör och Martin Säfström på slagverk och percussion. Allt jag kan säga är att vi kommer göra nåt som aldrig tidigare har gjorts på den här scenen, och det innefattar transportmedel. Den som kommer dit får se, säger han och ler finurligt.

Prydligt uppställda, den förstärkta versionen av Crash Boom Band som kompar samtliga artister på årets Heartbeat. ”Vi repade sex timmar i lördags, och åtta timmar i söndags”, berättar Peter Renander (med armarna i kors i mitten).
Prydligt uppställda, den förstärkta versionen av Crash Boom Band som kompar samtliga artister på årets Heartbeat. ”Vi repade sex timmar i lördags, och åtta timmar i söndags”, berättar Peter Renander (med armarna i kors i mitten). Foto: Privat

Under helgen har han och bandet (plus Hans Pettersson) barrikaderat sig i replokalen för de inledande repen och Peter Renander tycker att det har flutit på bra hittills.

– Det gick suveränt! Vi tog oss igenom halva låtlistan ungefär, vi kompar ju samtliga artister så den är ganska lång. Nu under helgen var det Tones och Kickis låtar som vi fokuserade på.

Han är nöjd med upplägget att bjuda på show samtidigt som man gör ”en god sak”.

– Jag har sagt det förr men det är lite av en win-win situation. Publiken får uppleva en kul kväll med en rolig show och biljettintäkterna gör att vi kan erbjuda lite trygghet åt familjer som verkligen är i behov av det.

Peter Renander tittar ner en stund och blir allvarligare på rösten.

– Pandemin har gjort att det blivit extra svårt för de som behöver hjälp, det är verkligen akut. Att vi gör det här är väldigt välbehövligt.

Heartbeat går av stapeln på Friluftsteatern i Mariebergsskogen den 6 augusti.

Artikeltaggar

Dublin FairGladys del PilarJohan ÖstlingKarlstadMariebergsskogenMariebergsskogenMusikNöje/KulturVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.