Hoppa till huvudinnehållet

Sverige är ett U-land för elbilsförare!

Publicerad:
Insändarskribenten, som tog en tur från Karlstad till Skåne med elbil, är missnöjd med utbudet av laddstationer.
Insändarskribenten, som tog en tur från Karlstad till Skåne med elbil, är missnöjd med utbudet av laddstationer. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som ganska nybliven elbilsägare vill man ju testa dess förmågor och göra några resor. Särskilt nu i semestertider så jag och min hustru tog oss en tur till Skåne.

Väl medveten om att det inte bara är att dra iväg så planerade vi vår resa efter appen Chargefinder, en bra app som informerar och rekommenderar en rutt med laddstationer. Jag kontaktade samtliga platser som berättade att här finns laddstationer så det ska inte vara några problem för er att åka söderut. Dagen kom och vi drog iväg. Första stopp skulle vara Tidaholm i Västergötland. Vi anländer och hittar stationen vi ska ladda på. Det står ett fordon som snabbladdar (50 KW) så vi pluggar i 43 KW, inte snabbladdning men nära nog. Jag använder en av mina tio appar för laddning och går in för att starta laddningen. Inget händer, jag tittar på bilen bredvid oss och ser att dess laddlampa inte lyser. Jag kontaktar elbolaget som levererar strömmen och ber dem hjälpa mig att komma igång.

Får så veta att just nu finns ingen ström till den här laddstationen. Frågar när det kommer. Hör efter en stund att det är fel på laddstationen. Hm, vad göra nu? Vi har inte nog laddning för att komma till Jönköping. Beslutet tas att vända för att köra till Skövde där ska det finnas snabbladdare. Efter en stunds letande hittar vi snabbladdare och möts av ett meddelande i dess display, tillfälligt avstängd.

Alldeles bredvid finns ett antal laddare men endast med 22 KW. Vi får ta vad som erbjuds, pluggar i.

Beslutet tas samtidigt att gå och käka lunch, vi är borta cirka en och en halv timme och laddningen visar att vi ska ta oss till Jönköping, inte fulladdat, men nu Jönköping nästa! Det är bra vägar och bilen rullar på bra. Men vi är nu sinkade med tre timmar. Närmar oss Jönköping och laddningen visar att vi snarast måste hitta dit där vi vill ladda. Finner så platsen hos en välkänd bilfirma. Det är kö så vi går ut för att räta på benen och pratar med de andra laddarna. Norrmän som skakar på huvudet åt svenska bristen på laddstationer. Trevligt folk, man blir som ett kotteri med gemensamma intressen. Efter väntan och 50 minuters laddtid åker vi vidare nu sinkade med ytterligare två timmar.

Vi passerar Värnamo, Ljungby där vi för säkerhets skull laddar på lite extra, samma sker i Örkelljunga. Vi är nu uppe i cirka sju timmars försening inklusive laddtid och vi närmar oss målet Höganäs. Total restid 14 timmar.

Resan hemåt mot Karlstad tar vi E6:an uppåt och gör första stoppet i Halmstad, en exemplarisk laddstation med sex snabbladdare och förstås kö. Många norrmän och vi har en god stämning i väntan på laddning. Hemresan tog bara 13 timmar. Om vi gör om resan? Såklart men då tar vi en hyrbil!

Jan-Erik Byström

Artikeltaggar

ElfordonInsändare