Slopa momsen på frukt och grönsaker

Publicerad:
Inget barn i Sverige ska behöva växa upp med ohälsosamma vanor bara för att föräldrarna inte har råd, skriver David von Laskowski. Foto: Robbin Blomkvist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi föreslår därför en slopad moms på frukt och grönsaker så att en hälsosam kost blir överkomligt och tillgängligt för alla, skriver David von Laskowski.

Sjukdomar orsakade av livsstilsval som en ohälsosam kosthållning ökar globalt. Samtidigt stiger priset på mat som en effekt av coronapandemin och kriget i Ukraina. Inflation slår i regel hårdast mot de som redan har det svårt ekonomiskt, och forskning visar att en fjärdedel av värmlänningarna redan idag inte har råd att äta frukt och grönt varje dag.

För att ändra denna oroväckande trend behöver vi göra det enklare att äta hälsosamt. Vi föreslår därför en slopad moms på frukt och grönsaker så att en hälsosam kost blir överkomligt och tillgängligt för alla. Inget barn i Sverige ska behöva växa upp med ohälsosamma vanor bara för att föräldrarna inte har råd.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) ska man äta 400 gram frukt och grönsaker varje dag för att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver. Rapporten Vegocracy visar att en majoritet av svenskarna är medvetna om riktlinjerna men att endast 15 procent följer dem.

Så skriver du en debattartikel

I Värmland är det ännu färre, bara 11 procent som uppger att de lyckas följa rekommendationerna. Anledningen? Frukt och grönsaker är för dyrt. En av tre svenska familjer menar att de inte har råd att äta tillräckligt mycket och i Värmland uppger 24 procent detsamma.

Alarmerande siffror från Gen Pep visar ovan på det att endast 1 av 10 ungdomar äter enligt rekommendationerna, samt att barn till vårdnadshavare med hög inkomst äter grönsaker i högre utsträckning än barn till medel- eller låginkomsttagare. En sund kosthållning är med andra ord en kostnadsfråga och barnen är de som i förlängningen förlorar.

Ett regelbundet intag av frukt och grönsaker har visat sig minska risken för sjukdomar som stroke, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, som enligt WHO orsakar 71 procent av alla dödsfall globalt. I Sverige finns det en nationell plan som ska skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela landet, men det svenska momssystemet speglar inte regeringens ambitiösa folkhälsopolicy. Till exempel är momsen på frukt och grönsaker 12 procent medan den för inrikesflyg är sex procent. Flygande uppmuntras alltså mer än folkhälsan och klimatet.

Prislappen för svenskarnas dåliga matvanor är 53 miljarder kronor per år, vilket motsvarar ungefär en procent av Sveriges bruttonationalinkomst. En hälsosammare livsstil skulle alltså inte bara rädda liv utan också spara skattepengar som kan gå till annat. En avskaffad moms på grönsaker och frukt är ett exempel på hur man drastiskt kan underlätta för människor att göra sunda val för oss själv, våra barn och planeten.

Om vi ska ha en chans att ändra den nedåtgående trenden kopplat till vår hälsa och klimatet måste politiker och livsmedelsindustrin agera nu. Istället för att främja konsumtion som är skadlig för både våra kroppar och vår planet måste vi göra det fördelaktigt att välja hälsosamma och hållbara produkter.

En stor majoritet, 70 procent, av svenskarna stödjer vårt förslag om en slopad moms på frukt och grönt. Så låt oss genomföra en reform som ser till att hållbart ätande inte är ett privilegium utan en rättighet för alla, barn som vuxna, i Sverige.

David von Laskowski

Vd och koncernchef på Greenfood samt vd för Picadeli

Artikeltaggar

BarnDebattDiabetesFolkhälsaFöräldraskapFruktGrönsakerLivsmedelMomsSkatterStrokeUngdomarVärmlands länWHO

Läs vidare