Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen riskerar vite för dålig arbetsmiljö: ”Väldigt många som har slutat”

Publicerad:
Kristinehamns kommun har fått Arbetsmiljöverkets ögon på sig.
Kristinehamns kommun har fått Arbetsmiljöverkets ögon på sig. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Kristinehamns kommun riskerar att få betala vite till Arbetsmiljöverket. Anledningen är brister i arbetsmiljön hos kommunens barn- och ungdomsgrupp, som tidigare tillhört familjehemsgruppen.

– Det är väldigt många som har slutat medan jag har jobbat här, säger Kristina Eng som jobbar på barn-och ungdomsgruppen och är huvudskyddsombud.

Senast den 30 september ska kommunen ha vidtagit åtgärder mot brister i arbetsmiljön, skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut. Kommunen fick inledningsvis till april på sig att åtgärda problemen men detta misslyckades man med och de har nu istället fram till hösten på sig.

Åtgärdas inte detta ska kommunen betala 40 000 kronor till myndigheten. Anledningen till kritiken är resultatet på en undersökning som gjorts med medarbetare i kommunen. Framför allt är det arbetsbelastningen som är för hög.

– Det har varit svårt att få tid till att göra allting, vi har hela tiden gått kort om personal. Det har inneburit att man har haft många ärenden och har haft svårt att hinna med helt enkelt, säger Kristina Eng.

Kristina Eng jobbar som socialsekreterare i barn- och ungdomsgruppen. Hon är även huvudskyddsombud.
Kristina Eng jobbar som socialsekreterare i barn- och ungdomsgruppen. Hon är även huvudskyddsombud. Foto: Mats Zetterberg

I undersökningsresultaten kunde bland annat ses att knappt en tredjedel av de som hade svarat uppgav att de hade ork att göra andra saker efter arbetsdagens slut. Bara lite drygt hälften svarade att de kunde lägga tankar på arbetet åt sidan på sin lediga tid.

Inte ens hälften av de svarande tyckte att deras arbetsbelastning är acceptabel och bara en tredjedel tyckte att de hade tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter.

– Det har väl varit ett problem som har funnits länge sedan innan jag började där. Den här anmälan som gjordes, den tillkom kort innan jag blev anställd våren 2020. Och efter att jag blev anställd har flera personer både kommit och gått. Kollegor har ibland inte ens stannat ett år på en tillsvidareanställning.

Flera av Kristina Engs kollegor sjukskrev sig på grund av stressen den tunga arbetsbördan medförde. Även hon själv sjukskrev sig i början av juni efter att ha haft flera stressymptom under en längre tid. Personerna som sagt upp sig har blivit ersatta men det är svårt att få folk att stanna på arbetsplatsen.

– De har ersatts och det kommer in nya som jobbar ett tag och sen slutar eller pratar om att sluta utifrån att det har varit hög arbetsbelastning, dålig introduktion och att de inte fått det stöd man behöver för att kunna sköta sitt jobb.

Kristinehamns kommun har gjort sitt för att försöka förbättra situationen men det går för långsamt, enligt Kristina Eng.

– Det har varit ett pågående arbete från arbetsgivaren att stärka upp och försöka anställa nya och hela den biten men det har gått väldigt långsamt. Det är inte bra än, så är det ju.

Det har på sistone skett omorganisationer i kommunen och bland annat Kristinas enhet har fått en ny chef. Skyddsombuden kommer nu fortsätta arbetet framåt tillsammans med arbetsgivaren och Arbetsmiljöverket.

– Arbetsmiljöverket kommer fortsätta den här granskningen fram till att man är nöjd liksom och upplever att Kristinehamns kommun har gjort de saker som behövs, säger Kristina Eng.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmiljöArbetsmiljöverketKristinehamnKristinehamns kommunSkyddsombudVite

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.