Hoppa till huvudinnehållet

Kajakpaddlare påträffade på Vänern – har avlidit

Publicerad:
Reporter Felix Hall
Felix Hall
felix.hall@nwt.se
Reporter Ulrica Andersson
Ulrica Andersson
ulrica.andersson@nwt.se
Full sökaktivitet pågick.
Full sökaktivitet pågick. Foto: Ove Rydh

Strax efter klockan 17 på onsdagseftermiddagen påträffades två personer i Vänern mellan Djurö och Lurö. Enligt polisen hade de hamnat i sjönöd efter att ha kantrat.

Polisen meddelade senare att personerna avlidit.

Det var initialt sjöräddningen som fick larmet.

– En person ringde in och berättade att han såg en person i vattnet. Vi skickade ut vår sjöräddningshelikopter. Sjöräddningssällskapet skickade ut tre båtar och kustbevakningen tre båtar som snabbt kom på plats och letade. Sedan dess har vi hittat två personer i vattnet, samt två kajaker och en paddel, säger Jonas Franzén, presstalesperson på Sjöfartsverket.

Polisen var också på plats.

– Två personer fördes i land av Kustbevakningen och de hanteras nu av sjukvården, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

De båda personerna har förts till sjukhus.

”Stort sökpådrag”

Personerna har kantrat mitt ute på Vänern och enligt polisen befarade man att fler personer var i sjönöd.

– Det har inletts ett stort sökpådrag och pågår full aktivitet på Vänern just nu. Sjöfartsverket leder räddningsinsatsen och biträds av kustbevakningen och av oss. Kustbevakningen är ute med en ytenhet och ett stort flygplan. Sjöräddningen flyger helikopter och vi är där med ett antal polispatruller, sa Lars Hedelin.

Tidigare under kvällen sökte man av området mellan Djurö och Lurö. Sjöfartsverket dirigerade alla deltagare till olika platser i området på öppet vatten mitt i Vänern.

Vid 20-tiden hade Sjöfartsverket meddelat polisen att man avbryter sökinsatsen. Någon ytterligare person har inte hittats.

– Man har sökt av med väldigt mycket resurser, säger Lars Hedelin.

Ett stort område har sökts av, enligt Jonas Franzén på Sjöfartsverket:

– Vi bedömer det som att det inte finns några fler runtom där.

Avled

Strax innan klockan 21 på onsdagskvällen meddelade polisen att de två personer som fördes iland efter olyckan på Vänern avled.

”Det handlar om två vuxna personer som paddlat kajak och råkat ut för någon form av sjönöd. De är ännu ej identifierade. Polisen arbetar nu efter teorin att det rör sig om utländska medborgare”, skriver Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

Har polisen någon teori om vad som kan ha hänt?

– Nej, vi kan bara konstatera att de har kapsejsat, men hur det har gått till är omöjligt att veta, säger Lars Hedelin.

Var personerna inte vid medvetande när de drogs upp ur vattnet?

– Jag vill inte gå in på det, det vi kan konstatera är att de är avlidna.

Teoretiskt, kan olyckan rentav ha skett en annan dag?

– Teoretiskt sett kan olyckan ha skett en annan dag, vi vet ju inte när olyckan har inträffat.

Vad gör polisen nu?

– Det som återstår nu är identifieringen. Vi tror oss veta vilka de är och var de kommer ifrån så vi har varit i kontakt med det landets polismyndighet för att tillsammans kunna hjälpas åt med att identifiera personerna.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDrunkning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.