Hoppa till huvudinnehållet

”En av de absolut bästa i världen” anordnar hockeyläger i Kristinehamn

Publicerad:
Mikael Andersson är en av grundarna av JRM Skates and Skills.
Mikael Andersson är en av grundarna av JRM Skates and Skills. Foto: Eva Häggdahl

För snart elva år sedan fick Mikael Andersson en idé, när han hjälpte Roger ”Ragge” Johansson på hans hockeyskola. Idén blev sedan något mycket större och idag är JRM Skates and Skills ett världskänt företag inom spelarutveckling.

Varje sommar har de ett läger i Värmland, sedan två år tillbaka i Björkhallen i Kristinehamn, där såväl barn som NHL-spelare samlas.

– Nu ska vi köra det som vi är bäst i världen på, ”silent turns”. Lyssna när Jocke kör, det hörs inte ett ljud, säger Mikael Andersson vid ena båsdörren i Björkhallen, Kristinehamns HT:s hemmaborg.

Och visst var det så. Man kunde höra en knappnål falla när Joachim ”Jocke” Ahlgren Bloom skrinnade runt bland tekningscirklarna. Samma bana som alla spelare på isen skulle köra.

Övningen går ut på att få med sig all fart och inte bromsa upp någonting med överkroppen.

I snart elva år har företaget JRM Skates and Skills funnits och anordnat läger för spelarutveckling. De som står bakom det är nyss nämnda Mikael Andersson och Joachim Ahlgren Bloom, samt FBK:s guldhjälte från 1988, 1997 och 1998: Roger ”Ragge” Johansson.

– Joachim är ansvarig för allt vi gör på isen. Han har en bakgrund i hockeyn som rektor för AIK:s hockeygymnasium, han har jobbat i SDE, massor av olika landslag, är ansvarig för svenska hockeyförbundets skatingmodell och utbildar andra svenska ledare, säger Mikael Andersson om sin kollega.

– Sen har vi ”Ragge”. Han har en roll som videocoach och ger feedback, precis som jag, på isen. Jag jobbar med den mentala träningen också och den kommunikativa utvecklingen för spelare under säsong. Jag jobbar med spelare i NHL, AHL och SHL och hjälper dem att få en stabilitet i sitt tänkande i den här högpresterande miljön. Och jag jobbar också som videocoach.

Ludvig och Pontus gör sig redo för skridskoövningar.
Ludvig och Pontus gör sig redo för skridskoövningar. Foto: Eva Häggdahl

Andersson berättar vidare att JRM jobbar efter ett koncept där mobilitet sätts i fokus.

– Vi jobbar jättemycket med att skapa tid för spelarna, genom att de har rätt isättning och får med sig farten på sina skenor.

Därefter kopplas klubba och puck med i det hela, men mobilitet och rörelse är huvudfokus, där man försöker få ned spelarna i låga positioner för att få dem använda bålen och övre delen av rumpan och låren.

– Det är därifrån allting händer.

Inbjudna till USA

JRM:s modell har inte gått obemärkt förbi. Förra året blev Joachim Ahlgren Bloom utsedd till en av världens tre bästa skatingcoacher och i år fick alla delägare åka till University of Michigan för världens största hockeyevent, som livesändes i 21 länder.

– Där var vi en av fyra isakter. Nio NHL-coacher föreläste under tiden och det var 500 coacher från USA och Kanada där på NHL-, AHL-, och collegenivå, säger Mikael Andersson.

Joachim Ahlgren Bloom, Mikael Andersson och Roger ”Ragge” Johansson blev inbjudna till världens största hockeyevent i Michigan.
Joachim Ahlgren Bloom, Mikael Andersson och Roger ”Ragge” Johansson blev inbjudna till världens största hockeyevent i Michigan. Foto: Eva Häggdahl

Det är inte bara NHL-coacherna som vet om företagets kvalitéer. Flera NHL-spelare deltar även i verksamheten och tränar tillsammans med alla spelare, även de yngsta som är födda 2015.

– Vår modell är väldigt visuell och individuell. Det spelar ingen roll om du är född 2015 eller om du spelar i New York Rangers, du kan vara på isen samtidigt.

I år har JRM Skates and Skills lyckats locka spelare från ett stort antal länder till Kristinehamn, i olika åldrar. USA, Kanada, Norge, Finland, Schweiz, Estland och Lettland för att nämna några.

– Vi har spelare från sju olika landslag, på olika nivåer. Från U16 till seniorlandslag, säger Mikael Andersson.

”Här finns det potential”

Men tillbaka till dåtid, sisådär elva år bakåt. Mikael Andersson var och hjälpte Roger ”Ragge” Johansson med hans hockeyskola i Karlstad och kom på idén om JRM Skates and Skills.

– Jag såg att det fanns utvecklingspotential. Jag jobbade med ”Jocke” då i Stockholm lite, redan där med ungdomshockey, så jag sa till honom att ”här finns det potential”. Så vi satte oss med ”Ragge” och gjorde en camp i Säffle, där vi hade med Magnus Nygren och Jonas Frögren första året. Sedan har vi jobbat med ett antal spelare och hjälpt dem att förlänga sin livslängd i hockeyn. Per Ledin är ett exempel och Rickard Wallin ett annat. Han var med oss i två säsonger.

Spelare i alla åldrar samlas i Kristinehamn.
Spelare i alla åldrar samlas i Kristinehamn. Foto: Eva Häggdahl

Sedan starten i Säffle har företaget flyttat sina läger till andra platser i Värmland. Under flera år hölls de i Nobelhallen i Karlskoga, men när den skulle börja byggas om fick de för två år sedan ett erbjudande från kommunen att komma till Kristinehamn i stället.

”Jättestolta”

Att JRM Skates and Skills är ett välkänt namn i hockeykretsar råder det ingen tvivel om när man ser hur många spelare som flockas till Björkhallen. I år är det totalt 400 spelare som drillas av coacherna.

– Vi brukar säga att i det vi gör, skatingprogrammet, är vi en av de absolut bästa i världen, säger Mikael Andersson.

Och varumärket har spridits över hela världen. Dels jobbar delägarna på flera platser i Europa och Nordamerika och dels har klubbarna börjat använda ”JRM-övningar” som ett uttryck.

– Då är det vissa skridskoövningar i låga positioner och det är vi jättestolta över att ha producerat.

Och många spelare kommer tillbaka, år efter år till camperna. Bland andra Felix Ledin, son till ikonen Per Ledin.

– Det ger egentligen allt för att bli en komplett hockeyspelare. Du får skridskotekniken, pucktekniken, vrida på huvudet och sista passet är det skott så då får du det också, säger Felix Ledin.

Hur mycket utvecklas man under lägret?

– Jag skulle säga extremt mycket. Jag har varit här de senaste sju åren och jag känner verkligen att jag tar steg för steg. Du får egentligen allt du behöver.

Felix Ledin gör sitt sjunde sommarläger med JRM Skates and Skills.
Felix Ledin gör sitt sjunde sommarläger med JRM Skates and Skills. Foto: Eva Häggdahl

Upplägget, med att börja med skridsko, sedan gå över till klubba och puck, tycker han fungerar väldigt bra.

– Det blir som en pusselbit i taget.

Och övningarna kommer han att ta med sig tillbaka till Uppsala och Almtuna, och dela med sig av till lagkamraterna.

– Så fort jag får ledig istid kommer jag absolut att göra det. Det har jag gjort i fem år nu.

Vill bli NHL-proffs

Även vissa Kristinehamnsspelare finns med på JRM:s läger, som elvaåriga Ville Höijer och Vilhelm Carlstedt.

– Det är bra, man lär sig mycket, säger båda två samtidigt.

Och att träna med äldre spelare ser de bara som en fördel.

– Det är en bra utmaning, när man kör en mot en och möter någon som är lite bättre, säger Vilhelm Carlstedt.

Drömmen för båda killarna är att bli NHL-proffs och favoritlagen är Edmonton Oilers för Ville och New York Rangers för Vilhelm. Men favoritspelaren finns för båda två i Ville Höijers favoritlag.

– Connor McDavid, säger båda.

Spelarna har tre ispass per dag.
Spelarna har tre ispass per dag. Foto: Eva Häggdahl

Artikeltaggar

BjörkhallenIshockeyJRM Skates & SkillsKristinehamnRoger Johansson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.