Hoppa till huvudinnehållet

Elpriset kan bli dubbelt så högt i vinter: ”Kommer skjuta iväg ordentligt”

Publicerad:
Elpriserna förväntas fördubblas i vinter. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

De förväntade elpriserna för den stundande vintern ligger dubbelt så högt jämfört med förra vintern.

Enligt elhandelsbolaget Bixia kan priserna bli så höga som 2,5 kronor per kilowattimme, en siffra elmarknadsanalytikern Christian Holtz bekräftar för NWT.

– Det är det förväntande priset för kvartal fyra 2022 och första kvartalet 2023.

Det kommande vintern kan komma att kännas i plånboken när priset per kilowattimme förväntas fördubblas jämfört med förra vintern.

Värmland kan drabbas av planerade strömavbrott: ”Går inte helt att utesluta"

– Osäkerheten är större än vad den kanske någonsin har varit. Nu handlar det mycket om hur situationen med Ryssland och den ryska gasen utvecklas, det finns ett stort utfallsrum, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytikern på Merlin & Metis.

– Men runt 2,5 kronor per kWh är det förväntade priset för kvartal fyra 2022 och första kvartalet 2023.

Samtidigt kan det bli stora variationer i timpriset.

Enligt Christian Holtz kan det ge en ekonomisk uppsida för konsumenter:

– Som privatperson eller stor elanvändare kommer det vara mycket mer intressant att vara flexibel i sin elanvändning. Har man exempelvis en elbil kan man ladda den på natten, man kan skaffa smart styrning till sitt värmesystem och så får man se till att begära av sin elhandlare att man får timavräknat abonnemang så att elanvändning faktiskt mäts på timbasis. Då får man ta del av den ekonomiska uppsidan att vara flexibel i sin användning.

Putin och gaskranen viktig faktor

Det finns även faktorer som kan ge ett lägre eller högre pris än det förväntande. Mycket kopplas till Ukrainakriget.

– Att det blir lägre skulle vara ifall situationen mellan Ryssland och Ukraina får en lösning och den ryska gasen börjar flöda in i Europa igen. Men det ser väl tyvärr inte så ljust ut. Sen är det klart att vädret kommer spela stor roll, både temperaturen men också att vi har mer vindkraft i systemet så vid mycket vind kommer det också dämpa prisbilden, säger Christian Holtz och fortsätter:

– Tittar vi på uppsidan istället så är det vädret igen förstås, men framförallt om Putin bestämmer sig för att stänga av gaskranen – då kommer priset skjuta iväg ordentligt.

Är det för att Sverige blir beroende av produktionen i Tyskland?

– Vi har i princip ingen egen fossil elproduktion utan vi är sammankopplade med Kontinentaleuropa vilket gör att vi påverkas prismässigt av prisbilden där nere.

Artikeltaggar

ElElpriserKonsumentVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.