Conny från Grums ansvar på O-ringen – 350 bajamajor och 30 bussar: ”Drömjobb”

Publicerad:
Conny Gunnarsson från Liljedal utanför Grums är sedan några månader chef för all logistik i O-ringen. Det innebär bland annat att 30 bussar ska köra deltagare, 120 tält ska finnas och sju kilometer elkabel ska dras. Foto: Olov Öström

Conny Gunnarsson från Liljedal utanför Grums är den som ser till att allt funkar i O-ringen.

Han ansvarar för resandet, boendet och servicen.

I vintras tillträdde han som logistikchef för världens största orienteringstävling.

– Mitt drömjobb, konstaterar 58-åringen som har sina orienteringsrötter i OK Älgen.

350 bajamajor, 30 bussar, sju kilometer elkabel – ja, det är mycket som ska till för att O-ringen ska fungera.

Bara en sådan sak som att sätta upp en temporär campingplats med 2250 platser för en vecka är en rejäl utmaning.

Det bland mycket är Conny ansvarig för.

Talangen Tuva vann för första gången

Många ledaruppdrag

Han har en gedigen erfarenhet som orienteringsledare. Vid den senaste stortävlingen i Värmland, Swedish league, var han tävlingsledare. Han har också haft ansvarsfulla uppdrag när O-ringen gick i Värmland 1996 och 2017.

Det kombinerat med att han under många år jobbat som projektledare inom VVS-branschen gjorde att han var klippt och skuren för jobbet som logistikchef.

– När jag såg annonsen om jobbet var det alla rätt när jag bockade av vad som krävde för uppdraget, skrattar Conny.

Conny Gunnarsson är en av 1200 funktionärer i O-ringen, men en av få som är anställd för att utföra sitt uppdrag. Han är logistikchef. Här passar han på i värmen att svalka sig med en mugg vatten.
Conny Gunnarsson är en av 1200 funktionärer i O-ringen, men en av få som är anställd för att utföra sitt uppdrag. Han är logistikchef. Här passar han på i värmen att svalka sig med en mugg vatten. Foto: Olov Öström

Han har sin arbetsort hemma i Liljedal, men arbetsresorna, som är många, går företrädesvis till framtida O-ringen-orter.

– Den senaste månaden har det varit rätt många övernattningar i Uppsala. Men vi är redan igång med att bygga logistiken till Åre, nästa års O-ringenarrangör, berättar Conny.

Runt sex fulla långtradare fraktar material mellan de olika O-ringenarrangören. Mycket av det som behövs hyrs också in.

Bara vid tävlingarna i Uppsala behövs det 140 olika arrangemangstält, till exempel serveringstält och tält för affärsverksamhet.

Elen en utmaning

Den viktigaste komponenten för att O-ringen ska fungera är - elen. Utan den stannar hela arrangemanget.

– Den är också en utmaningen för framtiden. Hur ska vi kunna ta kunna ta emot alla elbilar framöver? Det går ju inte att bygga en massa tillfälliga laddstationer, säger Conny.

Mitt i intervju ringer det på Connys telefon.

Det är en funktionär som undrar om toalettpapper.

– Det är frågor i stort och i smått som kommer med det här uppdraget, skrattar Conny.

För att ro O-ringen i land i Uppsala finns 1200 funktionärer. De stora flertalet jobbar ideellt. En mycket liten klick är anställda. De är då anställda i O-ringen AB, som Conny Gunnarsson.

– Det är ju en stor förmån att få jobba med det man tycker är allra roligast, att hålla på med orientering, säger Conny.

Någon stjärna i skärmletning har han aldrig varit. Det är som ledare han har sina stora förtjänster. Givetvis är han också ordförande i hemklubben OK Älgen.

Conny Gunnarsson i samspråk med Per Källvik, ledare och aktiv i Åmåls OK.
Conny Gunnarsson i samspråk med Per Källvik, ledare och aktiv i Åmåls OK. Foto: Olov Öström

Årets O-ringen i Uppsala är på flera sätt lättarrangerat. Det är inga stora avstånd och den finns en idealisk temporär camping vid SVA och SLU:s anläggningar i Ultuna strax söder om stan.

– Det blir helt andra utmaningar nästa år i Åre. Där är det stora avstånd och folk kommer att bo mer utspritt. Vi är redan igång med att bygga bussvägar. I september ska vi testa dem, berättar Conny.

Gärna Värmland igen

Värmland har arrangerat O-ringen tre gånger: 1976, 1996 och 2017.

Conny Gunnarsson tycker att Värmland ska göra det igen.

– Ja, om inte annat för att jag ska få nära till jobbet, skrattar han.

Hittills har logistikarbetet kring O-ringen i Uppsala flutit på utan några stora problem. Ett störtregn natt mot andra etappen kanske skulle ha gjort en logistikchef sömnlös. Men Conny Gunnarsson sov gott.

– Det finns så många duktiga funktionärer inom organisationen, så jag behöver inte vara orolig.

Artikeltaggar

Conny GunnarssonO-ringenOrienteringUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare