Värmlandstrafik kan bli bättre för turister

Publicerad:
Det uppdrag som Värmlandstrafik får från regionpolitikerna avspeglas också i utbudet. Kollektivtrafiken till STF:s boenden i Värmland är inte tillfredsställande, skriver Maria Ros Hjelm. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

STF vill se att alla länstrafikbolag släpper tidtabeller och biljetter med bättre framförhållning och att det blir enklare att köpa biljetter för tillfälliga besökare, skriver Maria Ros Hjelm.

Vi vill att fler ska upptäcka Sverige klimatsmart, men på många platser är det alldeles för krångligt. Det är en bra början att Värmland pekar ut turister och fritidsresenärer som viktiga målgrupper och att den anropsstyrda trafiken är öppen även för tillfälliga besökare. Men bra kan bli bättre. Om vi ska få fler att vilja använda kollektivtrafiken och därmed minska utsläppen från resor måste det vara attraktivt och smidigt.

Intresset för att spendera sin fritid i naturen ökar. Vi vill se ett friluftsliv som är tillgängligt för alla och inte bara för de som har tillgång till egen bil. Att resa kollektivt är dessutom det enskilt viktigaste du kan göra för att minska klimatpåverkan från din semester.

När vi från Svenska Turistföreningen, STF, frågade alla landets länstrafikbolag om hur de vill underlätta för turister så svarar Värmlandstrafik att turister och fritidsresenärer är utpekade målgrupper i regionens trafikförsörjningsprogram, dessutom är den anropsstyrda trafiken som måste förbeställas öppen för turister.

Så skriver du en debattartikel

I landet som helhet är det bara sex av 21 länstrafikbolag som svarar att båda dessa villkor är uppfyllda. Men däremot publiceras tidtabellerna sent. Turister som vill planera sin resa i förväg behöver ofta en längre framförhållning än tre månader i förväg om det ska fungera att resa hela vägen kollektivt.

Det uppdrag som Värmlandstrafik får från regionpolitikerna avspeglas också i utbudet. Kollektivtrafiken till STF:s boenden i Värmland är inte tillfredsställande enligt vad som rapporterats. Resultatet blir att de flesta gäster kommer med bil.

Kollektivtrafikens viktigaste uppdrag är att transportera människor till skola och arbete, men den behövs också för den som är på tillfälligt besök. Om Värmlandstrafik fick i uppdrag att möta även dessa behov på ett tydligare sätt skulle fler kunna ta sig ut utan egen bil. STF vill se att alla länstrafikbolag släpper tidtabeller och biljetter med bättre framförhållning och att det blir enklare att köpa biljetter för tillfälliga besökare.

Maria Ros Hjelm

Generalsekreterare och vd, Svenska Turistföreningen

Artikeltaggar

BesöksnäringDebattKlimatKollektivtrafikMaria Ros HjelmNaturturismSemesterSTFSverigeVärmlands länVärmlandstrafik

Läs vidare