Hoppa till huvudinnehållet

”Värmlandsbanan får förbättrad pålitlighet och punktlighet efter spårbytet”

Publicerad:
Trafikverket genomför den första delen av bytet av spår mellan Karlstad och Kristinehamn. Detta byte är genomfört och nu pågår efterarbeten, säger Trafikverkets projektledare Jörgen Olofsson.
Trafikverket genomför den första delen av bytet av spår mellan Karlstad och Kristinehamn. Detta byte är genomfört och nu pågår efterarbeten, säger Trafikverkets projektledare Jörgen Olofsson. Foto: My Matson

Sedan den 13 juni är trafiken på Värmlandsbanan mellan Karlstad och Kristinehamn helt avstängd.

Orsaken är att Trafikverket byter spåren på sträckan, den första etappen i bytet av alla spår mellan Kil och Laxå.

– Den 9 augusti klockan 05.00 släpps trafiken på igen.

Kaos på centralstationen – SJ ber om ursäkt

Det beskedet ger Trafikverkets projektledare Jörgen Olofsson.

Det är ett mycket omfattande arbete som har påbörjats på Värmlandsbanan. Totalt ska elva mil järnväg rustas, alltså hela sträckan mellan Kil och Laxå.

Nu stängs järnvägen mellan Karlstad och Kristinehamn – så påverkas tågtrafiken

Behoven är stora för att rusta upp Värmlandsbanan. Dagens järnvägsanläggning är gammal och sliten.

40 år gamla

– Ja, dagens spår är cirka 40 år gamla, ungefär livslängden på rälsen. Dessutom är den sprickbenägen, framför allt den räls som har legat mellan Karlstad och Kristinehamn, säger Jörgen Olofsson.

– Värmlandsbanan blir efter detta betydligt mer robust och det leder till förbättrad pålitlighet och punktlighet och uppgraderingarna ökar även säkerheten på banan. Totalt kostar projektet cirka 1 miljard kronor, fortsätter han.

Det är ett 800-900 meter långt specialtåg som genomför alla moment i spårbytet, inklusive utbyte av betongslipers och makadam.
Det är ett 800-900 meter långt specialtåg som genomför alla moment i spårbytet, inklusive utbyte av betongslipers och makadam. Foto: Infrakraft

Den 13 juni stängdes all tågtrafik mellan Karlstad och Kristinehamn för att projektet ska kunna genomföras. Resenärerna får i stället åka bussar längs avsnittet. Karlstadsföretaget Infrakraft vann upphandlingen och drog därefter i gång arbetet med att genomföra projektet.

Jättelikt specialtåg

– Det handlar om att byta de 420 meter långa rälarna mot nya helsvetsade och att byta betongslipers, makadam och växlar. Detta görs av ett jättelikt specialbyggt utländskt spårbytartåg som är 800-900 meter långt.

– Tåget var här under några veckor och det klarar av alla momenten och hinner med cirka två kilometer per dag, säger Jörgen Olofsson.

En ungefär två kilometer om dagen klarar specialtåget av. Det är företaget Swietelsky med bas i Österrike som gör arbetet. De ska vecka 36-40 byta spåren mellan Karlstad och Kil.
En ungefär två kilometer om dagen klarar specialtåget av. Det är företaget Swietelsky med bas i Österrike som gör arbetet. De ska vecka 36-40 byta spåren mellan Karlstad och Kil. Foto: Sandra Österman

Spåret är nu bytt på den drygt fyra mil långa sträckan mellan Karlstad och Kristinehamn, men det återstår ändå en del jobb kvar att göra.

– Det handlar om efterarbeten i form av svetsning och kapning av rälarna så att de blir så perfekta som möjligt i längd för att man ska slippa att de utvidgar sig för mycket i värmen. Det är så solkurvor uppstår.

Busskaos sedan järnvägen stängdes mellan Kristinehamn och Karlstad

Man har denna och nästa vecka på sig med det arbetet. Sedan ska det vara klart.

– Den 9 augusti klockan 05.00 släpps nämligen trafiken på igen på det här avsnittet, säger Jörgen Olofsson.

”Värmlandsbanan blir efter detta betydligt mer robust och det leder till förbättrad pålitlighet och punktlighet och uppgraderingarna ökar även säkerheten på banan”, säger Jörgen Olofsson.
”Värmlandsbanan blir efter detta betydligt mer robust och det leder till förbättrad pålitlighet och punktlighet och uppgraderingarna ökar även säkerheten på banan”, säger Jörgen Olofsson. Foto: My Matson

Men snart inleds etapp två i det stora projektet på Värmlandsbanan.

– Under veckorna 36-40 stängs tågtrafiken helt mellan Karlstad och Kil för då ska spåren där bytas.

– Vi börjar vid Willys på Våxnäs och ska ta oss fram till området strax söder om Kils central, totalt är det cirka 16 kilometer. Då ersätts tågtrafiken av bussar även där. I projektet ingår även byte av de fem växlarna i Skåre.

Under veckorna 36-40 stängs tågtrafiken helt mellan Karlstad och Kil
Jörgen Olofsson

De närboende längs spåret får räkna med en hel del buller i samband med spårbytet som kommer pågå fram till i slutet av oktober.

– Det kommer från den stora specialmaskinen och ljudet alstras bland annat av upptagningen och siktningen av makadam. Men man jobbar bara dagtid, säger Jörgen Olofsson.

Nästa sommar genomförs den tredje och sista etappen av spårbytet på Värmlandsbanan, de cirka sex milen mellan Kristinehamn och Laxå inklusive byte av tre växlar i Kristinehamn och två i Strömtorp.

Cirka 1 miljard kronor beräknas det elva mil långa spårbytet mellan Kil och Laxå kosta. Det ska stå klart sommaren 2023.
Cirka 1 miljard kronor beräknas det elva mil långa spårbytet mellan Kil och Laxå kosta. Det ska stå klart sommaren 2023. Foto: My Matson
Kaos på centralstationen – SJ ber om ursäktBusskaos sedan järnvägen stängdes mellan Kristinehamn och Karlstad

Artikeltaggar

InfrakraftJörgen OlofssonKarlstadKilKristinehamnLaxåTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.