Sjuksköterskorna behöver bättre scheman

Publicerad:
”Personalen slits ut och kontinuiteten för patientkontakten minskar om sjuksköterskan ska vara på flera ställen”, skriver insändarskribenten. Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är stort tryck på vården. Sjuksköterskebrist och ont om kompetent personal med erfarenhet. Är det inte dags att återgå till fasta scheman?

I dag heter det önskeschema vilket innebär att man lägger önskepass dag, kväll, natt inklusive sex helgpass på sex veckor. När slutdagen för önskan kommit så diffar man, alltså flyttar, sina pass där det fattas. När detta är gjort efter en period på två veckor så sitter två personal som då är frikopplade från vårdarbetet för att flytta runt passen så att schemat går ihop. Schemat levereras till personalen två veckor innan dessa sex veckor startar. Då är många besvikna och stressade över kanske alltför många pass i följd eller fler nattpass än önskat etcetera. Då börjar allt detta om för sex nya veckor och så rullar det på. Alltså är det svårt att planera sin fritid/förskoleschema etcetera.

Alla jobbar med alla. Om det var fasta schemarader så ser ansvariga till exempel vilka de nyanställda ska jobba med - viktigt att nya har stöd av en erfaren för ökad trygghet. Man vet om ens schemarad ligger på storhelg, födelsedagar, planerad resa etcetera.

Nu är det också inne i Region Värmland att ha delade tjänster och då ska man dela sig med ett annat ställe också inom koncernen. Att lansera detta med delade tjänster till andra regioner som ett fantastiskt arbetssätt är ledsamt att få höra! Personalen slits ut och kontinuiteten för patientkontakten minskar om sjuksköterskan ska vara på flera ställen. Tack för ordet!

Före detta sjuksköterska CSK

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadInsändareRegion VärmlandSjuksköterskaVärmlands län

Läs vidare