Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga bokdagar rivstartar i Fengersfors och avslutar på Åmålstravet

Publicerad:
Norska Vigdis Hjorth är ett av de största dragplåstren under årets Bokdagar i Dalsland. Hon framträder på torsdag på Tollebols kvarn.
Norska Vigdis Hjorth är ett av de största dragplåstren under årets Bokdagar i Dalsland. Hon framträder på torsdag på Tollebols kvarn. Foto: Terje Bendiksby

Årets upplaga av Bokdagar i Dalsland har inte bara starka affischnamn, det är också rekordstort vad gäller omfattning. Festivalen rivstartar under onsdagen med invigning på Fengersfors bruk och litterär Pilgrimspop i Upperud.

22 år efter starten fortsätter Bokdagar i Dalsland att präglas av uppiggande experimentlust. Sommarens begivenheter avslutas exempelvis med ett besök av dokumentärfilmaren Tom Alandh – på Åmålstravet. Där skall det inför lunchande publik diskuteras både läsintresse och totospel.

Bokdagarna börjar annars under onsdagen, med aktiviteter på tre platser: Fengersfors, Upperud och Bengtsfors. Ett rejält avstamp inför veckoslutets höjdpunkter.

Intressant samarbete

Själva invigningen hålls på kulturcentret Not Quite, Fengersfors gamla bruk, under ledning av Victor Estby, Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare, och Hanna Jedvik, ordförande Författarcentrum Väst.

Dokumentärfilmaren Tom Alandh pratar böcker och trav på Åmålstravet under söndagen.
Dokumentärfilmaren Tom Alandh pratar böcker och trav på Åmålstravet under söndagen. Foto: Ove Rydh

Invigningen kröns med ett nyskrivet litterärt, konstnärligt, musikaliskt verk signerat kompositören Christoffer Elgh och författaren Leif Holmstrand. Elgh är uppvuxen i Åmål medan Holmstrand har bakgrund i Dals-Ed.

Därefter fortsätter Fengersforsnedslaget med scensamtal, bland andra mellan kriminologen Christoffer Carlsson och kulturjournalisten Yukiko Duke.

Carlsson, som är känd från tv-programmet ”Veckans brott”, signerar lite senare böcker i Bengtsfors bokhandel tillsammans med Åmålsbon Victor ”Ville” Johannesson, hjärnan bakom populära karaktären Depressiva Döden.

Åmålsbon Victor Johannesson signerar böcker i Bengtsfors bokhandel och scensamtalar i Gamla kyrkan
Åmålsbon Victor Johannesson signerar böcker i Bengtsfors bokhandel och scensamtalar i Gamla kyrkan Foto: Lena Richardson

Allt sker vid kvarnen

Invigningsdagen avrundas med Pilgrimspop i Upperud. Vandringen går från slussen, längs pilgrimsleden och för underhållningen svarar Olivia Bergdahl, Rosanna Fellman, Daniel Boyacioglu och Kristina Issa med band.

Torsdagens program är helt koncentrerat till Tollebols kvarn utanför Åmål. Först läser bland andra poeten Aya Kanbar ur sin hyllade debutdiktsamling ”Hyperverklighet”, sedan tar den norska stjärnförfattaren Vigdis Hjort över scenen.

För några veckor sedan var Hjort aktuell med ett sommarprat i radiokanalen P1 och tidigare i år släpptes hennes senaste bok ”Är mor död?” på svenska.

Flera stora namn

Under fredagen och lördagen hålls de traditionella författarsamtalen i Gamla kyrkan i Åmål. Första dagen bjuder bland annat på scensamtal med historikern Magnus Västerbro och filmikonen Ingmar Bergmans mångsidige son Daniel Bergman.

Författaren och illustratören Peter Bergting, från Åmål, smygsläpper en ny bok han gjort ihop med författaren Pia Hagmar.
Författaren och illustratören Peter Bergting, från Åmål, smygsläpper en ny bok han gjort ihop med författaren Pia Hagmar. Foto: Elinor Thuresson

Det kommer också diskuteras klass i litteraturen, under ledning av författaren Daniel Sjölin, delas ut skrivarstipendium och hållas smygsläpp för Peter Bergtings och Pia Hagmars första gemensamma bok, ”Maggot & Molly: Rädda hunden”.

Lördagen inleds med författarfrukost under ledning av Sara Lövestam i matsalen på Åmåls stadshotell, varefter samtalen fortsätter i Gamla kyrkan. Där medverkar bland andra serietecknaren Mats Jonsson och den skrivande fysikprofessorn Bodil Jönsson.

Mamma Mu lär locka

Under fredagen och lördagen anordnas även Barnens Bokdagar i Kulturparken utanför Gamla kyrkan. Där ges det exempelvis skriv- och tecknarworkshop under ledning av Peter Bergting och återkommande musikuppträdanden med Ulla Olsson.

Mest barn lär emellertid samlas i parken strax efter lunch på lördagen, då Teater Twiga ger en sångbaserad uppsättning av ”Mamma Mu & Kråkan”.

Sara Lövestam håller författarfrukost på Statt på lördagen.
Sara Lövestam håller författarfrukost på Statt på lördagen. Foto: Dan Enwall

Deltagare Bokdagar i Dalsland 2022

Författare: Vigdis Hjort, Daniel Bergman, Mats Jonsson, Magnus Västerbro, Daniel Sjölin, Agnes Lidbeck, Peter Bergting, Christoffer Carlsson, Jessica Schiefauer, Bodil Jönsson, Elin Boardy, Zanyar Adami, Victor ”Ville” Johannesson, Pia Hagmar, Olivia Bergdahl, Daniel Boyacioglu, Malin Eriksson Sjögärd, Mattias Hagberg, Martin Engberg, Anna Grinzweig Jacobsson, Rosanna Fellman, Beata Hansson, Åsa Arping, Johanna Gustafsson-Ahlzén, Anders Teglund, Aya Kanbar, Kjell Johansson, Vesna Prekopic, Johan Lindblom, Svante Weyler, Jerker Sagfors, Shahad Ali Mohamed, Lilian Perme.

Samtalsledare/presentatörer: Yukiko Duke, Victor Estby, Dorotea Bromberg, Paulina Helgesson, Emilia Söelund, Svante Weyler, Daniel Sjödin.

Övriga: Tom Alandh (filmare), Christoffer Elgh (kompositör), Leif Holmstrand (konstnär/författare), Kristina Issa (musiker), Ulla Olsson (musiker), Teater Twiga.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls stadshotellBokdagar i DalslandGamla kyrkanLitteraturNöje/KulturNot QuitePilgrimspopSara LövestamTollebols kvarnTom AlandhVictor EstbyVictor JohannessonVigdis HjorthYukiko Duke

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.