Hoppa till huvudinnehållet

Färre VAR-kameror i dam-EM: "Katastrofalt"

Publicerad:
Huvuddomaren Marta Huerta de Aza granskar en VAR-situation under Sveriges gruppspelsmatch mot Sverige i fotbolls-EM.
Huvuddomaren Marta Huerta de Aza granskar en VAR-situation under Sveriges gruppspelsmatch mot Sverige i fotbolls-EM. Foto: Adam Ihse/TT

Kraven på antalet kameror på sommarens EM-arenor i England är betydligt lägre än under herrarnas Europamästerskap förra året.

Det kan redan ha kostat Sverige mål framåt. Och vill det sig illa kan det avgöra kvällens semifinal mot England.

– Det är katastrofalt. Det kan bli matchavgörande, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) tar fram ett antal minimivillkor som varje EM-arena måste uppfylla. Men kraven skiljer sig markant mellan dam- och herrmästerskap.

Under pågående EM i England har exempelvis antalet kameror på arenorna blivit ett hett ämne. På herr-EM i fjol var minimikravet 36 kameror på varje arena, men i damernas mästerskap krävs mindre än hälften, 15 kameror, för att nå upp till godkänd standard, enligt SVG Europe, som bland annat tillhandahåller branschnyheter inom tv-produktion. Kravet höjdes till 16 kameror för kvartsfinalerna och utökas ytterligare något till semifinalerna (17) och finalen på Wembley (19).

Två tveksamma VAR-beslut

Det innebär inte minst ett skralare underlag när det kommer till videogranskningar. Och det kan redan ha kostat Sverige på vägen mot kvällens semifinal mot England.

– Vi har diskuterat att man använder 50 procent färre kameror i vårt EM jämfört med herr-EM. Det är katastrofalt, helt ärligt, säger svenska mittfältaren Kosovare Asllani.

– Det blir inte sanningsenligt dömda beslut. Om man inte ska använda VAR rätt, varför har vi det över huvud taget?

I kvartsfinalen mot Belgien spelade Asllani fram Stina Blackstenius till ett mål som blev bortdömt efter VAR-granskning. I gruppspelsmatchen mot Schweiz hände samma sak med Rebecka Blomqvists fullträff.

Gerhardsson: "Inte acceptabelt"

Vid båda tillfällena har tidigare proffsdomaren Jonas Eriksson, under EM expert i SVT:s studio, varit kritisk till besluten. I fallet med Blomqvist, för att kontrollinjerna vid VAR-granskningen ritats felaktigt. I fallet med Blackstenius, för att det helt enkelt inte gick att avgöra om det var offside.

– Beslutsunderlaget är undermåligt. VAR tar ett beslut men man gör det på otroligt begränsad information. Jag tycker inte att VAR borde gå in och titta på sådana här situationer. Det tar två minuter för dem att bestämma sig och när vi inte ens på reprisbilderna kan bestämma av ett streck om Stina är på rätt sida eller inte så tycker jag att man borde fria hellre än fälla, sade Jonas Eriksson i SVT i samband med Sveriges kvartsfinal.

Som jämförelse hade Uefa redan under herr-EM 2012, för tio år sedan, ett krav på minst 32 kameror på arenorna. Att det fortfarande är så stor skillnad mellan dam- och herrmästerskap är helt enkelt inte godtagbart, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Jag tycker att det är konstigt. Jag gillar VAR, jag tycker att det blir rättvist när man använder det. Men om man i ena stunden gör misstag och drar linjen på fel sida, och inte heller har lika många kameror (som herrarna). Det är inte acceptabelt i ett EM. Det är inte acceptabelt, säger Gerhardsson.

– Det ska inte vara någon skillnad om det är EM för herrar eller damer. Det är klart att det inte är tillräckligt bra, om det är mål som inte blir godkända.

Uppvärmningarna stör också

Övning ger färdighet, hoppas i alla fall Gerhardsson. Han vill hemskt gärna slippa liknande, potentiellt avgörande, misstag i kvällens semifinal mot England.

– Om det nu är så att de som sitter i VAR-rummet inte är tillräckligt erfarna så hoppas jag att de blir mer erfarna. Och nu är det semifinal. Så då hoppas jag att de har tränat och blivit bättre, säger Gerhardsson.

Det finns fler saker med årets mästerskap som irriterar den svenske förbundskaptenen. Som att lagen bara får värma upp tre spelare åt gången.

– Vi får göra fem byten, men man får bara värma upp med tre spelare. Jag vet inte om det har med utrymme att göra eller vad det är. Eller varför kan vi inte värma upp med fem spelare? Det är ju en taktisk grej, man behöver värma upp och byta om. Men om något händer nu så måste man kanske springa 200 meter och byta plats med en annan spelare, det är konstigt.

Lasse Mannheimer/TT

Anton Johansson/TT

Artikeltaggar

FotbollFotbolls-EMSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.