Efter brottsanklagelsen: Knape (M) kandiderar i kommunalvalet

Publicerad:
Anders Knape, tidigare ordförande i SKR och i kommunfullmäktige i Karlstad. Foto: Jessica Gow/TT

Han anklagades för sexköp – och lämnade sina uppdrag. Men brottsutredningen har lagts ner och Anders Knape söker åter väljarnas förtroende. På Moderaternas valsedel i kommunvalet i Karlstad står han på åttonde plats.

I juni valde mångårige politikern och tidigare ordförande för Sveriges kommuner och regioner (SKR) Anders Knape, 67, att lämna sina politiska uppdrag efter misstankar om sexköp.

I ett pressmeddelande sa han:

”Jag vill understryka att jag inte har begått det brott som jag misstänks för, och jag hoppas att allt reds ut så fort som möjligt. Men med respekt för uppdragens karaktär, och av hänsyn till Karlstads kommun och till SKR, lämnar jag mina uppdrag”.

Anders Knape (M) lämnar alla politiska uppdrag – misstänks för sexköp

Utredningen las ner

I slutet av juni beslutade dock åklagare Per Svensson att lägga ner brottsutredningen mot Anders Knape. Orsaken var att det inte gick att bevisa att han gjort sig skyldig till brott.

NWT avslöjar: Sexköpsutredningen mot Anders Knape läggs nerÅklagaren om Knape-utredning: Flera omständigheter styrkte misstanke om sexköp

Huruvida Anders Knape planerat att återuppta sin politiska karriär har varit oklart.

Nu står det dock klart att han fortsatt finns med på Moderaternas valsedel till kommunfullmäktige i Karlstad.

Hur har ni resonerat inom partiet?

– Vi har självklart diskuterat frågan. Han var misstänkt, men allt är nedlagt och i och med att han tog en timeout finns möjlighet att komma tillbaka, säger Håkan Axelsson, ordförande för Moderaterna i Värmland.

– Vi har inga skäl att ändra listan.

Håkan Axelsson är ordförande för Moderaterna i Värmland.
Håkan Axelsson är ordförande för Moderaterna i Värmland. Foto: Hans-Åke Henriksson

Moderaterna har tolv mandat i kommunfullmäktige.

Anders Knape står på valbar plats, plats åtta på valsedeln, och enligt statsvetare som NWT pratat med är sannolikheten att han kommer in i fullmäktige i Karlstad stor. Det även om Moderaterna skulle göra ett svagt val och tappa något eller några mandat.

Personkryssen avgör

Det som skulle kunna förändra utgången är om andra valbara kandidater skulle lyckas kryssa sig förbi Anders Knape.

I valet 2018 fick Moderaterna i Karlstad totalt 3 096 personkryss, varav den stora merparten av kryssen gavs till de absoluta toppkandidaterna, 923 personer kryssade toppnamnet Per-Samuel Nisser.

Vet ni idag om Anders Knape vill fortsätta sin politiska karriär?

– Vi vet inte om han vill, men han är i arbete även om han inte har några politiska uppdrag förutom att han sitter i fullmäktige mandatperioden ut, säger Håkan Axelsson.

– Vilket uppdrag han skulle vara aktuell för blir ju upp till nomineringen i Karlstad att ta ställning till i så fall, och den frågan är för tidigt ställd. Först ska vi ha ett val.

Flera ordförandeuppdrag

Anders Knape har varit kommunalråd i Karlstad i flera omgångar.

De senaste mandatperioderna har han varit kommunfullmäktiges ordförande, fram tills i juni då han avgick.

Han har i flera omgångar varit ordförande för SKR och har också haft flera tunga europeiska uppdrag, däribland som ledamot i EU:s regionkommitté.

NWT har sökt Anders Knape för en intervju.

Artikeltaggar

Anders KnapeHåkan AxelssonKarlstadKarlstads kommunModeraternaPolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare