Hoppa till huvudinnehållet

Brev till ledarsidan: Det viktiga är vad vi står för i dag

Publicerad:
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i valrörelsen 2006.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i valrörelsen 2006. Foto: Roger Vikström / TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Vi lägger ingen vikt vid var du är född eller vilket pigment du har. Däremot vill vi att du deltar i samhällsuppbyggnaden, bejakar våra svenska värderingar och kultur, skriver Mikael Strandman och Runar Filper.

Svar till NWT:s ledare (20/7).

På NWT:s ledarsida från den 20 juli kommenteras den släppta vitboken över Sverigedemokraternas historia. Där kritiseras vi sverigedemokrater för att relativisera partiets ursprung samt att personer finns kvar från den tid partiet hade en annan framtoning. Jag vill bemöta detta och refererar till följande konstaterande från ledarsidan:

”När alla andra partier omfamnade en oerhört generös migrationspolitik – en politik det inte fanns folkligt stöd för – så var det SD som var emot. Det fanns inga andra att rösta på för de väljare som tyckte det var den viktigaste frågan, och det är synd. För hade några andra kunnat kanalisera detta motstånd så hade vi sluppit ett parti med en sådan tvivelaktig bakgrund som SD.”

Det är modigt att NWT erkänner ovanstående fullständigt odemokratiska syn på folkviljan men samtidigt häpnadsväckande att de tillsammans med andra kritiker lägger skulden på oss, SD. Ledningen med Jimmie Åkesson och vi andra företrädare, som inte hade någon annanstans att ta vägen då kritik mot förd invandringspolitik var uteslutet i samtliga Sveriges riksdagspartier, har ändrat Sverigedemokraterna kontinuerligt.

Sverigedemokraterna är i dag ett socialkonservativt parti med en inkluderande nationalism. Vi lägger ingen vikt vid var du är född eller vilket pigment du har. Däremot vill vi att du deltar i samhällsuppbyggnaden, bejakar våra svenska värderingar och kultur. Att du vill bli en del av vår gemenskap. Partiföreträdare som motsatt sig denna utveckling har lämnat partiet eller blivit uteslutna.

Denna inriktning har Jimmie Åkesson drivit under hela sin politiska karriär och visar att det går alldeles utmärkt att förändra och utveckla en organisation inifrån. Det är detta som borde vara det viktiga, det vi står för i dag. Inte vilka som för 34 år sedan bildade partiet eller de som motsatt sig partiets inriktning och lämnat.

Mikael Strandman (SD)

Toppkandidat, Region Värmland och riksdagsledamot

Runar Filper (SD)

Riksdagsledamot, Värmland och distriktsordförande SD Värmland

NWT svarar: Vi noterar att inte heller Sverigedemokraternas företrädare i Värmland förmår att se det problematiska i partiets ursprung. De bemödar sig inte ens att bemöta det utan citerar i stället ledarsidan när vi gör den egentligen rätt triviala observationen att folk började rösta på partiet för att det inte fanns andra alternativ för de som var kritiska till den förda migrationspolitiken.

Men SD:s ursprung är likväl djupt tvivelaktigt. Och även om ett något nyare ledargarnityr, med Jimmie Åkesson i spetsen, sedan successivt förändrat partiet, så kvarstår det faktum att de gick med i ett sådant parti som SD då var. Vad var det som var så lockade med det? De hade ju till exempel kunnat grunda ett nytt istället.

NWT:s politiska redaktion

Artikeltaggar

Jimmie ÅkessonLedareMigrationNationalismRunar FilperSverigedemokraterna