Hoppa till huvudinnehållet

Unik minifestival i lada i sommar: ”Ville göra något oväntat”

Publicerad:
Ladan Alternativet i Rackstad.
Ladan Alternativet i Rackstad. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Det blir ladugårdsfestival i Nedre Rackstad i slutet av augusti. Arrangörerna bjuder in till Bruset, en annorlunda festivalupplevelse som välkomnar deltagare snarare än besökare.

På gårdsplanen hemma hos Fredrick Berntsson i Rackstad står en grillkåta med utsikt mot ladan. Sitter man tyst hörs ett svagt brus från Viksälven som rinner strax öster om gården.

Janove Ekstedt, Fredrik Berntsson, Robin Andersson och Emma Karlsson är med och arrangerar minifesivalen Bruset. Emmas och Robins dotter Ester kommer också delta.
Janove Ekstedt, Fredrik Berntsson, Robin Andersson och Emma Karlsson är med och arrangerar minifesivalen Bruset. Emmas och Robins dotter Ester kommer också delta. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

– Vi satt här förra sommaren efter Viksholmsfestivalen och började prata om att göra någonting tillsammans, säger Janove Ekstedt från kulturföreningen Kolonin.

Fredricks lada, som kallas Alternativet, blev den givna platsen.

– Jag har skapat ett utrymme här på min tomt för att hitta på kul saker med vänner, säger Fredrick Berntsson. Och så tänkte vi att en minifestival kunde vara en rolig första grej som är öppen för allmänheten.

Ladan som kallas Alternativet kommer husera Bruset minifestival i augusti. ”Jag ser hela ladan lite som en konstprojekt”, säger ägaren Fredrick Berntsson.
Ladan som kallas Alternativet kommer husera Bruset minifestival i augusti. ”Jag ser hela ladan lite som en konstprojekt”, säger ägaren Fredrick Berntsson. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Bruset arrangeras av Kolonin i Arvika och Koloni, en ambulerande kulturarrangör baserad i Göteborg, ledd av Christian Pallin, som också är Brusets konstnärliga ledare. Festivalen kommer röra sig på kulturens och musikens ytterkanter.

– Vi ville göra någonting oväntat, säger Robin Andersson.

Vill ge plats åt det smala

Emma Karlsson på Kolonin fyller i:

– Ja, vi vill erbjuda någonting som vi själva vill se och ge plats åt det smala och specifika, säger Emma Karlsson på Kolonin. Man behöver inte alltid tänka brett. Vi varken kan eller vill komma med stora dragplåster utan vi hoppas att besökarna litar på oss som avsändare.

Tage och Emma Karlsson.
Tage och Emma Karlsson. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Uppträdandena kommer bestå av en blandning, alltifrån rocktrio till dronemusik, berättar de.

Vad är dronemusik?

– Tänk dig en konsert som är en lång stämningssättare, en ljudmatta som ligger bakgrunden, säger Fredrick. Flera akter kan man nog kalla för konstmusik. Den belgiska artisten Floris Vanhoof kommer skapa musik till bilderna från en 16 millimetersfilm och Hugger Mugger kommer uppträda med modulärsyntar.

Fredrick Berntsson.
Fredrick Berntsson. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Vad blir det för musik med modulärsyntar?

– Det är musik som inte går att återskapa utan som uppstår i ögonblicket och sedan aldrig kommer igen. Kopplingarna görs manuellt under uppträdandet och publiken och stämningen spelar in i hur musiken blir. Det måste upplevas helt enkelt, säger Janove.

Det kommer gå att tälta på åkern intill och mat kommer att finnas att köpa på plats. Men i övrigt är det inte tal om någon vanlig festival.

Bruset minifestival i Rackstad.
Bruset minifestival i Rackstad. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Utrymme för kreativitet och deltagande

– Vi tänker att vi vill inte ha besökare utan deltagare i det här evenemanget, säger Fredrick.

Till exempel kommer en stor vägg på ladugården stå till de kreativas förfogande.

– Jag kommer ställa fram färg och så får man gå lös, säger Fredrick. Kanske en snickarbänk också, säger han och ser plötsligt fundersam ut, som om tanken just slagit honom.

Lounge uppe på höloftet.
Lounge uppe på höloftet. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Begränsat antal biljetter

De riktar sig inte till en specifik målgrupp utan välkomnar alla och barn kommer in gratis.

– Däremot har vi valt att begränsa antalet biljetter till 100 för det är vad vi tror att platsen kan bära och så det fortfarande känns familjärt och intimt, säger Janove.

– Vill man uppleva någonting annorlunda och gemytligt så kan man komma hit, säger Emma.

Se fler bilder från festivalplatsen:

 • Bruset minifestival i Rackstad.
  Bruset minifestival i Rackstad. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
 • Bruset minifestival i Rackstad.
  Bruset minifestival i Rackstad. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
 • Bruset minifestival i Rackstad.
  Bruset minifestival i Rackstad. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
 • Bruset minifestival i Rackstad.
  Bruset minifestival i Rackstad. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
 • Bruset minifestival i Rackstad.
  Bruset minifestival i Rackstad. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
 • Bruset minifestival i Rackstad.
  Bruset minifestival i Rackstad. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
Lördag 27 augusti från 14:00

BRUSET - en minifestival på Alternativet i Rackstad Nyby, Arvika

Klara artister: Håla Duett (FRA,SE) - Fibonacci Drone Organ (UK,SE) - MAG (SE) - Kallt Drag (SE) - Miriam Kaukosalo (SE) - Floris Vanhoof (BE) - Hugger Mugger (SE) - dj Fred White (SE) - dj Christian Pallin (SE)

Artikeltaggar

Emma KarlssonFestivalerFredrick BerntssonJanove EkstedtKoloninNöje/KulturRackstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.