Hoppa till huvudinnehållet

Stjärnspelen lockade tävlande från hela Sverige: ”Fantastiskt roligt”

Publicerad:
Emelina Wirebro, 23, (mitt i bild) under damernas 100 meter-lopp.
Emelina Wirebro, 23, (mitt i bild) under damernas 100 meter-lopp. Foto: Sakeus Berg

KFUM Arvika Friidrott arrangerade friidrottstävlingen Stjärnspelen i helgen, med cirka 280 deltagare och 860 starter. Tävlingsledaren Erik Ljunggren säger att man hade ungefär lika många deltagare som i fjolårets upplaga.

– Det kanske är lite fler norrmän i år. Det är lite sämre än innan pandemin, men det börjar ändå komma tillbaka, säger Ljunggren.

Deltagarna är från 8 år och upp till 75, och kommer från runtom i både Sverige och Norge. Även en person från Tyskland var med.

Anton, 8 år, och Loui, 9 år, tävlade i tre grenar i klassen P9.

Loui, 9, och Anton, 8 med sina priser.
Loui, 9, och Anton, 8 med sina priser.

– Jag har varit med på längdhopp, 60 meter och kast med boll. Det har gått bra, i längdhoppet kom jag tvåa, och sedan kom jag trea i de två andra grenarna, säger Anton.

Loui var även han med på längdhopp, 60 meter och kast med boll.

– På längdhoppet kom jag etta, på kast med boll kom jag tvåa och på 60 meter kom jag etta, säger han.

Alfred Bäckryd, 17
Alfred Bäckryd, 17

Alfred Bäckryd, 17 år, tävlade i 100 meter löpning i P19-klassen.

– Det känns sådär, jag vet inte riktigt hur det blev. Starten kändes bra men sedan var det lite tungt på slutet. Jag värmde upp väldigt länge, så det tröttade ut mig rätt så mycket.

Hur länge har du tränat friidrott?

– Jag började faktiskt 2018, när jag gick ur sexan. Då tävlade vi tre skolor mot varandra. Vissa, framförallt min mamma och min lärare, tyckte att jag gjorde bra ifrån mig på de tävlingarna. Och jag tyckte att det var roligt så då började jag träna i Kils AIK.

Hur känns det att träna i en klubb?

– Det känns roligt, för man får lära sig mycket och mer teknik än man kunde innan, när vi bara tävlade en gång om året.

”Ganska nöjd”

Emelina Wirebro, 23, från Motala tävlade i damklassen i 100 meter på lördagen. Hon tävlade även i längdhopp under lördagen och 200 meter på söndagen.

– Jag är ganska nöjd. Jag vet ingen tid ännu, men jag tycker att kroppen känns bra i alla fall.

Hur länge har du värmt upp inför loppet?

– Någon timme ungefär, jag har ju åkt en bit i bilen på väg hit från Motala, så det är alltid bra att värma upp lite extra när man har suttit ner.

Har du tävlat i Arvika tidigare?

Emelina Wirebro, 23.
Emelina Wirebro, 23.

– Här har jag inte tävlat på några år, men sedan jag var 12 har jag tävlat en gång per år här ute. Jag tycker om att tävla i Värmland, jag är ju från Östergötland, så det är ju en bit att åka. Men jag har alltid tyckt att det är så trevligt att komma till Värmland och tävla. Så jag tävlar både i Karlstad och i Arvika och i Kil. Men nu är jag för gammal för att tävla i Kil så nu får jag tävla här istället.

“Perfekt väder”

Edvin Sidwall tävlade i klassen P16 och sprang 100 meter på lördagen. Han berättar att starten kändes bra, men att det var mycket motvind.

Edvin Sidwall.
Edvin Sidwall.

– Men det kändes helt okej. Det är ju perfekt väder, tycker jag. Det är bra förutsättningar, förutom vinden, tycker jag. Det är en kul tävling också, det är synd att det inte är så många som tävlar i min klass.

Har du tävlat tidigare?

– Ja, jag har varit på många tävlingar. Jag har tävlat ganska länge, sedan jag var åtta år kanske. Jag har varit på Stjärnspelen i ganska många år också.

Daniel Andersson, 31, och Gabriel Ant Styffe, 19, tävlade i herrklassen. Gabriel kom i mål lite före Daniel när de två möttes i 100-metersloppet på lördagen.

– Det kändes lite segare i starten men bättre mot slutet tycker jag, men totalt sett känns det väl lite mitt emellan, säger Gabriel Ant Styffe.

Daniel Andersson, 31, och Gabriel Ant Styffe, 19.
Daniel Andersson, 31, och Gabriel Ant Styffe, 19.

Daniel Andersson har haft ont i ljumsken och därför inte tränat så mycket.

– Jag tror nog att jag inte riktigt orkade. Det kändes väl bra ut ur blocken, men sedan så orkade jag inte hela vägen in. Så lite tvärtom från Gabriel.

Ska ni tävla i några andra grenar?

– På söndag springer vi 200 meter, så det är hem och ladda upp för det nu.

Vad skulle du säga att det är för skillnad mellan 100 och 200 meter löpning?

– 200 handlar mycket mer om uthållighet, eftersom det är längre att springa. Så det gäller att springa mer effektivt, så att man inte tar ut sig för mycket. Ganska avslappnat brukar jag tänka, säger Gabriel Ant Styffe.

– Det är som Gabriel säger, lite mer uthållighet bara. Så det blir väl ännu värre imorgon egentligen.

Regnoväder

Under fredagen pågick ett omfattande regnoväder, något som ställde till det när man förberedde för helgens tävling.

– Vi hade panik igår, det var vatten över hela stadion. Sedan hade vi ingen tidtagning heller, den vi hade var trasig. Så vi fick hämta en från Göteborg. Så klockan 6 på lördag morgon var allt klart, säger tävlingsledaren Erik Ljunggren.

Det är första gången han är tävlingsledare för Stjärnspelen.

– Innan det så har ju Morgan Danielsson varit det i 15 år.

Kommer ni att fortsätta arrangera den här tävlingen kommande år?

– Det kommer vi, så länge vi orkar. Själv tycker jag att det är fantastiskt roligt.

Tävlingsledaren Erik Ljunggren.
Tävlingsledaren Erik Ljunggren.

Artikeltaggar

Arvika kommunFriidrottStjärnspelen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.