Hoppa till huvudinnehållet

Stora FBK-planer för Löfbergs arena

Publicerad:
Färjestad planerar flera större investeringar i och kring Löfbergs arena den närmaste tiden, säger vd Stefan Larsson.
Färjestad planerar flera större investeringar i och kring Löfbergs arena den närmaste tiden, säger vd Stefan Larsson. Foto: Lisa Olaison

Efter SM-guldet har Färjestad många satsningar på gång för att utveckla Löfbergs arena.

En är en LED-skärm som ska sträcka sig runt hela läktaren och dessutom blir det mer scenljus.

– Vi påbörjar snart även bygget av gym och kontor och studerar också kostnaden för en multisportarena.

Färjestads vd Stefan Larsson har och har haft fullt upp under lång tid liksom hela den övriga organisationen. Till slut tog klubben det efterlängtade SM-guldet och nu väntar förutom nya sportsliga investeringar även satsningar på Löfbergs arena.

– Vi vill ständigt höja arenaupplevelsen och ett sätt att göra det är att bygga ut med fler tekniska lösningar. En sådan som vi genomför nu under sommaren är att installera en LED-skärm som ska sträcka sig runt hela läktaren.

– På den kan vi bland annat via olika budskap skapa mer energi hos publiken, visa information samt erbjudanden från våra sponsorer. Det handlar om ett investering på 5-6 miljoner kronor som koordineras med mediakuben och övriga LED-skärmar, säger Stefan Larsson.

Till säsongsstarten i september kommer en ny LED-skärm som ska sträcka sig runt hela läktaren vara installerad. Bilden är från Catena arena i Ängelholm från match mellan Rögle och Färjestad.
Till säsongsstarten i september kommer en ny LED-skärm som ska sträcka sig runt hela läktaren vara installerad. Bilden är från Catena arena i Ängelholm från match mellan Rögle och Färjestad. Foto: Andreas Hillergren/TT

Den nya skärmen ersätter de ljuslådor med reklam som funnits över logerna och ska vara i drift till säsongsstarten. Det gäller även för det utökade scenljuset som också ska bidra till att ge matcherna en ännu mer stämning.

– Vi kommer att hyra in ännu mer eventbelysning för att lysa upp arenan på ett trevligare sätt och i kombination med de nya och befintliga LED- skärmarna och det övriga arenaljuset blir detta väldigt bra.

Diskussion om ståplats

Det har även funnits ett önskemål från supportrarna att dagens ståplats ska förändras efter att en del av den byggdes om till restaurangen The Locker room, men där är ännu inget klart.

– Det har funnits idéer att bygga ståplats mer på höjden och docka den mot vårt nybygge med gym och kontor som ska byggas, men det blev för dyrt och krångligt, säger Stefan Larsson.

En ny byggnad med gym och kontor i fem plan ska byggas på baksidan av arenan mot Klarälven.
En ny byggnad med gym och kontor i fem plan ska byggas på baksidan av arenan mot Klarälven. Foto: Illustration: A Bergfjord AB

Nybygget i fem plan om cirka 5 000 kvadratmeter är dock på gång att snart kunna byggstartas. Färjestad har i ett par år haft bygglov för storsatsningen, men eftersom man numera även vill kunna använda utbyggnaden till hotell håller detaljplanen på att göras om.

Stort intresse

Planen var ute på samråd till den 25 juli och efter att den varit på granskning väntar ett antagande.

– Därefter sätter vi spaden i marken för bygget. Intresset för att etablera sig i kontorsdelen är stort och vi räknar med att projektet ska stå klart i slutet av 2023 eller början av 2024. På sikt vill vi även skapa en ny entrébyggnad med plats med olika verksamheter och bostäder för spelare.

Färjestad har planer på att bygga om Löfbergs Ice arena till vänster som gamla B-hallen numera heter till en multisportarena.
Färjestad har planer på att bygga om Löfbergs Ice arena till vänster som gamla B-hallen numera heter till en multisportarena. Foto: Mikael Lindblom

Färjestad har i flera år också haft planer på att förvandla Löfbergs Ice arena som gamla B-hallen numera heter till en multisportarena.

– Vi ser det som en fantastisk möjlighet att skapa en arena som kan användas till allt från träningshall för ishockey till matcharena för bland annat innebandy och handboll, konsertlokal och mycket annat.

– Det skulle vara ett väldigt värdefullt tillskott för stan och de stora idrottsföreningarna i Karlstad är intresserade att vara med och förverkliga arenan.

Studerar kostnader

– Nu har vi begärt in offerter på vad en ombyggnad av dagens hall till en multisportarena med plats för 2 000-2 500 personer skulle kunna kosta för att ta projektet vidare.

Stefan Larsson konstaterar att Färjestad befinner sig i en gott ekonomiskt läge efter SM-guldet och därför kan genomföra flera storsatsningar.

”En bra buffert”

– Vi har skaffat oss en rätt bra buffert tack vare alla hemmamatcher i slutspelet och samtidigt, bland annat de tre fullsatta finalmatcherna mot Luleå som hamnade i maj och därför utanför vårt senaste brutna räkenskapsår.

– Samtidigt vill jag hylla kommunen som byggt både nya isstadion som ger oss betydligt mer iskapacitet, det nya arenaområdet och även för den kommande bron över Klarälven Råtorp-Färjestad som kommer göra det lättare att ta sig till och från Löfbergs arena.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFärjestadStefan Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.