Tusentals besökare på första Gammelvala-dagen

Publicerad:
Nu tänds milan. Hans-Elof Bryntesson får hjälp av Niklas och Nils-Erik. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Första dagen av Gammelvala bjöd på strålande solsken och lockade tusentals besökare.

Årets vecka har sex programdagar, att jämföra med fjolårets fem dagar, och året dessförinnan endast en minigammelvala på några få dagar, allt på grund av pandemin.

Dagen till ära, förutom invigningen, också ett boksläpp av två Brunskogsböcker, sammanställda av före detta Mangskogingen Hans-Elof Bryntesson.

Miltändning

Efter att hembygsföreningens ordförande Kristina Högberg öppnat årets Gammelvala var det dags för ex-Mangskogingen Hans-Elof Bryntesson att hålla själva invigningstalet, sedan fanfar och nationalsång ledd av Solveig Lundgren.

Fanbärarna Alicia Nyström och Patrik Lindahl först i tåget in till scenen.
Fanbärarna Alicia Nyström och Patrik Lindahl först i tåget in till scenen.

Några minuter senare en liten promenad till milan, där Niklas och Nils-Erik stod till förfogande för miltändare Bryntesson. Med säkra steg klättrade samtliga tre upp på milan, kort därefter tändes då denna till publikens stora förtjusning och givetvis applåder, samtidigt som detta var signalen för alla arbetsplatser att börja med sina jobb.

Kristina Högberg, ordförande i Hembygdsföreningen och invigaren Hans-Elof Bryntesson.
Kristina Högberg, ordförande i Hembygdsföreningen och invigaren Hans-Elof Bryntesson.

Arbetsplatserna

Alltefter som startades det upp lite här och var på området, man kunde höra hur ångmaskinerna startades upp, hur det vibrerade i marken. Inne på logen flera hantverkare som visade upp sina alster och vid nävgröten blev det redan en kö som varade mer eller mindre hela dagen lång. Ville man ha hamburgare var det bara att gå till det nya Gammelvala-köket, eller kanske ett besök på restaurangen.

Vildhjärta

Milan tar fart.
Milan tar fart.

Programpunkterna kom på rad, först Maria Vildhjärta och Johannes Söderkvist som läser, spelar och sjunger. Borta vid tunet var det dags för ett helt nytt program, om käpphästen - i lek och tävling. Detta drog mycket med barn och övrig publik. I samma timme hade då Hans-Elof Bryntesson, före detta Mangskogssonen ett boksläpp om nya böckerna nr två och tre om och med Brunskogsbygden.

Steckmaskinen
Steckmaskinen

– Tre kilo Brunskog i två böcker, från 1940-talet och framåt i tiden, säger Bryntessons samtidigt som han satt och signerade böckerna.

Frödingspelet

Och naturligtvis, Frödingsspelet, ett spel om Gustav Fröding och hans liv här i Brunskog. Om hans jobbiga tid när det meta gick fel, om Anners Jansa och fröken Matilda, syster till Gustav. Spelade gjorde glada och vana Brunskogsamatörer som med stor glädje och ett stort enagaemang tog sig an detta spel.

En lyckad första dag med Gammelvala, med cirka 2 500 besökande en dag som denna med dikten ”Vackert väder”.

Maria Vildhjärta.
Maria Vildhjärta.

Artikeltaggar

BrunskogGammelvalaNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare