Hoppa till huvudinnehållet

Fängelseanstalten i Råda långt borta – kan ta uppemot 10 år

Publicerad:
Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S) och Hagfors oppositionsråd Tomas Pettersson (S) och kommunalråd Jens Fischer (OR) när de undertecknade en intresseanmälan för en anstalt i Råda.
Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S) och Hagfors oppositionsråd Tomas Pettersson (S) och kommunalråd Jens Fischer (OR) när de undertecknade en intresseanmälan för en anstalt i Råda. Foto: Munkfors kommun/Hagfors kommun

Hagfors och Munkfors kommuner lämnade i våras in en intresseanmälan till Kriminalvården för att få bygga en fängelseanstalt i Råda. Men det kan ta tid innan vi får se en anstalt i norra Värmland.

– Ett beslut om en anstalt kan ta många år innan det ens blir ett besked om en anstalt ska byggas, säger Jens Fischer (OR), kommunalråd i Hagfors.

I mitten mars avslöjade Hagfors och Munkfors kommuner sina gemensamma planer för att få en anstalt av säkerhetsklass 2 i Råda. De både kommunernas politiker var förhoppningsfulla när de presenterade förslaget.

– Det känns väldigt bra. Vi hoppas på att vi får till stånd detta för det skulle ju innebära oerhört mycket för arbetstillfällen i Klarälvdalen och möjlighet till statliga jobb, sa Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S) i en intervju med NWT i våras.

Även Hagfors motsvarighet Jens Fischer (OR) var positivt inställd.

– Det känns bra och vore jättepositivt om vi får till en sådan lösning. Statliga jobb är ju trygga oavsett om det är låg- eller högkonjunktur och det blir många positiva effekter om det här skulle bli möjligt, sa han.

Hagfors och Munkfors kommuner skickade i våras in en intresseanmälan om att få bygga en klass 2 anstalt i Råda.
Hagfors och Munkfors kommuner skickade i våras in en intresseanmälan om att få bygga en klass 2 anstalt i Råda. Foto: Jessica Gow/TT

Nu några månader senare är projektet fortfarande i sin linda. I mitten på juni möttes representanter från Hagfors och Munkfors kommuner för ett inledande möte med Kriminalvården.

– Vi diskuterade frågan om en anstalt och dess process fram tills ett sådant beslut och det vi kan konstatera är att ett beslut om en anstalt kan ta många år innan det ens blir ett besked om en anstalt ska byggas, säger Jens Fischer (OR).

– Därefter kommer det ta 5-8 år innan bygget står klart med alla tillstånd och processer som krävs för den här typen av byggnation. Behovet av anstalter är stort och det vi pratar om är en klass 2 anstalt.

Platsen för en eventuell anstalt är redan utpekad och enligt Hagfors kommunalråd har den goda förutsättningar för att kunna klara av en etablering av denna storlek.

– Vi har även en utpekad plats i anslutning till flygplatsen som sedan sträcker sig norr över. Ett område som definitivt har utrymme för den här typen av anstalt och logistiska förutsättningar för transporter av både personal och intagna.

– Det ska tilläggas att området som är utpekat jobbar vi sedan en längre tid med en detaljplan för när det gäller etableringar.

Medan Kriminalvården överlägger vart ska man anlägga framtida anstalter fortgår arbetet med att bana väg för ett framtida klass 2 fängelse i Råda.

– Arbetet kommer nu fortgå för att jobba och lobba för den här typen av etablering i vår kommun och förutsättningarna ser vi som extra goda då vi är två kommuner som är överens kring denna eventuella etablering.

Hur har responsen från invånarna varit gällande en anstalt?

– Väldigt positiva måste jag säga. Sen är det klart vi har inte pratat med alla och det finns säkerligen någon som inte tycker den här typen av etablering ska ske. Men de signaler jag har fått är helt klart övervägande positiva, säger Jens Fischer.

Skulle anstaltsplanerna bli verklighet blir det plats för 350 till 400 interner och lika många anställda.

Artikeltaggar

FängelseHagfors kommunJens FischerKriminalvårdenMathias LindquistMunkfors kommunRådaRådaSamhälleTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.