Hoppa till huvudinnehållet

"Balen drar igång på riktigt” – Karlstad Street Art i full blom

Publicerad:
Etile skapade sitt alias tidigt i karriären när självförtroendet inte var på topp. ”Jag vände på bokstäverna till ordet <em id="emphasis-dd0fead3410defca3ae8d6ee4925e4d2">Elite, </em>eftersom jag ansåg mig själv var allt annat än elit” säger han. Nu 22 år senare kan man nog påstå att han har jobbat sig upp till just den statusen.
Etile skapade sitt alias tidigt i karriären när självförtroendet inte var på topp. ”Jag vände på bokstäverna till ordet Elite, eftersom jag ansåg mig själv var allt annat än elit” säger han. Nu 22 år senare kan man nog påstå att han har jobbat sig upp till just den statusen. Foto: My Matson

I år är Karlstad Street Art festival indelade i kapitel och under veckan som gått har kapitel 2 inletts. Tre kuber runtom Karlstad har målats av lokala konstnärer med graffitianknytning, där bland annat legendaren Edler är med.

Marthe Hem är konstnärlig ledare och ser sitt projekt utvecklas till något som går ”bortom” konsten.

– Jag vill att projektet ska bidra till att folk dras till Karlstad, både hemvändare och turister, säger hon.

Karlstad Street Art är en gatukonstutställning som blev till under pandemin 2021 och som nu har vuxit till ett ”fullfjädrat konstprojekt” som i år står på egna ben. Likt förra året är utställningens konstnärliga ledare Marthe Hem som ser projektet som något mer än bara en utställning.

– Det hela började ju för att locka folk tillbaka till centrum under pandemin kan man säga, som ett slags ”plåster”. Responsen blev otroligt positiv och nu har det blivit en konsthändelse av det hela, vilket är extremt kul.

Majoriteten av konstnärerna som är med i år är lokala, vare sig de fortfarande bor kvar i Värmland eller är hemvändare, något som också är del av konceptet enligt Marthe Hem.

– Ålderspannet är stort bland de som deltar, och det är både rejält etablerade konstnärer och de som målar offentligt för första gången som är inbjudna. Vi vill ge folk en chans att våga satsa på sina drömmar, och en anledning att komma hem. Projektet kan i bästa fall fungera som en språngbräda till en konstnärlig karriär, säger Marthe Hem.

Ordet ”destinationsutveckling” är något som Marthe Hem återvänder ofta till. Med det menar hon att även Karlstad som stad blir en attraktivare plats, både för de boende och för besökare, i och med projekt som detta.

– Möts du av färg och former i stadsmiljö blir atmosfären mysigare, folk mår bättre, det finns det mycket forskning kring.

Olika munstycken, så kallade ”caps”, är A och O inom graffiti och varje målare har sina favoriter. Här visar Marthe Hem en klassisk New York Fatcap.
Olika munstycken, så kallade ”caps”, är A och O inom graffiti och varje målare har sina favoriter. Här visar Marthe Hem en klassisk New York Fatcap. Foto: My Matson

Smultronställen

Hon beskriver själva konsten som ”the icing on the cake” och lyfter fram storskaliga tankar om vad projekt som detta kan bidra med till både staden i stort och på individnivå.

– I år är det inte lika mycket fokus på centrum utan vi har valt att lägga platserna lite utanför, vid så kallade smultronställen. Vi vill göra staden ”större”. Karlstad är mer än bara fyrkanten runt Stora torget.

Marthe Hem berättar också att konstverken är utplacerade som en promenadslinga.

– Det är en stor grej runt om i Europa att gå omkring och se vad som ”står på stan”, det vill säga vad som målas. De stora väggmålningarna har en helt egen turism då många reser långt för att uppleva dessa mäktiga målningar.

Marthe Hem är initiativtagare till, och konstnärlig ledare för, Karlstad Street Art och gläds över årets upplaga. ”Vi får så mycket hejarop och bra feedback” säger hon.
Marthe Hem är initiativtagare till, och konstnärlig ledare för, Karlstad Street Art och gläds över årets upplaga. ”Vi får så mycket hejarop och bra feedback” säger hon. Foto: My Matson

– Det har skett en förhållningsändring till graffiti över lag. Artscape, som var i Värmland 2017 och gjorde ett antal stora muralmålningar, har verkligen banat väg för detta.

– Efter förra året ökade intresset både bland konstnärer och fastighetsägare och i år har vi kunnat skala upp, fortsätter hon.

Kapitel

Utställningen är i år uppdelad i olika kapitel där kapitel 1 redan är ”avklarat”. Två pumpstationer i stan, i Kvarnbergsparken och utanför NWT-huset har blivit rätt mycket mer färgglada än vad vi är vana vid tack vare konstnärerna Henric Thåg och Robert Forsberg.

Från grå fasad till färgglada konstverk – nu pryds pumpstationerna av Street art

Men under veckan som gått har ”balen dragit igång på riktigt”, som Marthe uttrycker det, i och med att kapitel 2 inletts då tre stora träkuber dekorerats.

Längs med strandpromenaden vid Hybelejgatan har en stor rödhake dykt upp signerad konstnären Turoc. Han är med sina fyllda 20 år (”21 om en vecka”) utställningens yngsta deltagare och har valt motivet efter platsen.

– Rödhaken representerar för mig det normala, en vardagsfågel. Att kuben står utanför psyk här fick mig att vilja kommentera hur vi ser på psykisk ohälsa överlag.

Han har själv vänner som både mist sina liv på grund av psykisk ohälsa men säger att han ändå inte vill trycka på för mycket genom att göra något chockande, han vill ”trycka på lite försiktigt”.

Turoc gillar fågelmotiv och använder rödhaken som en symbol för vad som anses normalt. Han menar att människor är mer lika varandra än vi ibland tror.
Turoc gillar fågelmotiv och använder rödhaken som en symbol för vad som anses normalt. Han menar att människor är mer lika varandra än vi ibland tror. Foto: My Matson

– Det blir så lätt att man tänker ”de”, om de som har psykiska problem, när det i själva verket inte är någon skillnad på ”de” och ”oss”. Det finns egentligen bara ”vi” och vi är alla som den här vardagliga rödhaken som bara försöker ”leva life” liksom, säger Turoc.

Nästa kub står på Tingvallagatan och målas av konstnären Etile som förra året uppförde en stor muralmålning längre ner på samma gata.

Här är tonerna lite mörkare och färgerna i princip limiterade till svart, med snirkliga guld och silver-linjer i en cirkelform. Stilen skiljer sig lite från det vi vanligen förknippar med graffiti och Etile berättar att han kallar den för ”kaligraffiti”.

– Jag har hållit på med det här i 22 år och ett tag tröttnade jag på hela graffiti-scenen. Det blev jobbigt liksom. Men med den här tekniken blev det kul igen, det är något meditativt med cirklar, säger han.

Dottern inspirerade

I Herrhagsparken påträffas den tredje kuben och här står Karlstad-graffitins riktiga ”nestor” och målar. Marthe Hem beskriver mannen bakom aliaset Edler som den som var först med att måla i Karlstad på 80-talet, han gav också ut graffiti-fanzinet Aerosol Junkies.

Motivet som tar form på hans kub hittade han delvis genom dottern. Den föreställer en variant av karaktären ”Knuckles” hämtat från TV-spelet Sonic.

När NWT besöker Herrhagsparken är Edlers målning inte färdigställd men man kan ana den färdiga figuren som är inspirerad av TV-spelet Sonics karaktär ”Knuckles”.
När NWT besöker Herrhagsparken är Edlers målning inte färdigställd men man kan ana den färdiga figuren som är inspirerad av TV-spelet Sonics karaktär ”Knuckles”. Foto: My Matson

– Snygga gubbar är som klickbait, den får folk att titta. Gör du bara snygga bokstäver är det sällan någon som fattar varken vad det står eller hur duktig du är, förklarar Edler.

Han berättar att det hela började med att han målade hårdrocksbands-loggor, som Iron Maiden och Metallica, och att det sedan utvecklades till graffiti.

– Vill man börja med graffiti ska man se till att få råd från någon som hållit på med det här ett tag. I den här kulturen är det ganska strikta hierarkier och man får jobba sig uppåt som i många andra sammanhang, men det är också mycket gemenskap, förklarar han.

Karlstad Street Art innehåller även fler kapitel, och om två veckor kommer även kub på Gubbholmen att dekoreras. Marthe Hem pratar också om att ett ”hemligt projekt” i Väse strax ska invigas.

– Det är det största vi har gjort och det är mer än bara graffiti, berättar hon.

Även större muralmålningar kommer att uppföras längre fram i höst. Det kommer således finnas anledning att återkomma till det här spännande projektet.

Artikeltaggar

GraffitiGubbholmenHenric ThågKarlstadKarlstad Street ArtKonstMusikNöje/KulturTingvallagatanVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.