Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektörens krav efter stora flyktingvågen: ”Staten ska betala”

Publicerad:
Filipstad får betala för att Migrationsverket via privata aktörer placerade 2 000 flyktingar i kommunen, anser kommundirektören Hannes Fellsman. ”Staten ska betala”, säger han.
Filipstad får betala för att Migrationsverket via privata aktörer placerade 2 000 flyktingar i kommunen, anser kommundirektören Hannes Fellsman. ”Staten ska betala”, säger han. Foto: Helena Karlsson

En av fem invånare i Filipstad har utomeuropeisk bakgrund efter den stora flyktingvågen 2015.

Kommundirektören Hannes Fellsman säger att kommunen gärna gör jobbet med integrationen – men han tycker att staten ska betala.

– Vi är medvetna om att vi kanske kommer få försörja vissa människor hela deras liv. Vårt problem är att vi tvingas betala notan, säger han.

Snart är det val – ett val som berör alla värmlänningar.

NWT har åkt från Värmlandsnäs i söder till Likenäs i norr. Vi har träffat undersköterskor, företagare och skolelever för att prata om Värmlands styrkor, svagheter, problem och möjligheter.

Följ med på vår Värmlandsresa.


Del 6: Kommunen får betala notan för invandringen

Moaz Agha plockar vant fram ett cigarettpaket utan att stamkunden hunnit säga vad hon vill ha. Han har bott i Filipstad i två och ett halvt år och driver numer Torgets godis och tobak, efter att tidigare ha jobbat på Barillas knäckebrödsfabrik.

– Filipstad är en bra stad, säger Moaz Agha om orten där han bor med sin familj.

När Moaz Agha kom till Sverige för sex år sedan bodde han först i Örebro, innan han flyttade till Filipstad. Han började jobba direkt och har lärt sig prata svenska och driva företag utan att gå några utbildningar eller kurser.

– Det är viktigt att lära sig svenska. Sen är det lätt att ta kontakt med andra.

Moaz Agha driver Torgets godis och tobak i Filipstad. Han har på egen hand lärt sig svenska och att driva företag.
Moaz Agha driver Torgets godis och tobak i Filipstad. Han har på egen hand lärt sig svenska och att driva företag. Foto: Helena Karlsson

Under den stora migrationsvågen 2015 tog Filipstad – en kommun med drygt 10 000 invånare – emot ungefär 2 000 flyktingar. Numer har ungefär 20 procent av invånarna utomeuropeisk bakgrund.

Knappt hälften av dem har inte tagit sig in på arbetsmarknaden och är beroende av försörjningsstöd. Moaz Agha konstaterar att alla har olika förutsättningar.

– Det beror på varje person. En del kan inte lära sig matte, en del kan inte lära sig språk.

”Filipstad är en bra stad”, säger Moaz Agha, men han tycker att kommunen borde ordna fler aktiviteter för att liva upp centrum.
”Filipstad är en bra stad”, säger Moaz Agha, men han tycker att kommunen borde ordna fler aktiviteter för att liva upp centrum. Foto: Helena Karlsson

Det är sömnigt i centrum när NWT besöker Filipstad en vanlig vardag. Många av de som rör sig på stan är personer med utomeuropeisk bakgrund.

2015 kom Filipstads kommun överens med Migrationsverket om att ta emot 400 flyktingar. Men eftersom även privata aktörer skrev avtal med myndigheten kom totalt 2 500 personer.

– Varför det kom så många? Det hade kommunen ingen som helst påverkan över. Staten slöt avtal med privata aktörer helt utanför vår kontroll, nu är det vi som betalar notan, säger Hannes Fellsman.

Staten slöt avtal med privata aktörer helt utanför vår kontroll.
Hannes Fellsman, kommundirektör

Kommundirektören tar emot på sitt kontor. De senaste åren har han gjort flera intervjuer med riksmedier, där han tycker att Filipstad lyfts fram som ett mörkt exempel som fått representera invandringens baksidor.

Han tycker inte att bilden stämmer.

– Det är ganska god stämning i Filipstad. Vi har ingen segregerad stadsdel utan vi har de här medborgarna överallt i vår kommun. Det brinner inga bilar och kastas inga stenar. Går du på stan här vilken dag som helst är det trevligt.

Trots den stora flyktinginvandringen och de ekonomiska utmaningarna är Filipstad ingen segregerad stad, enligt Hannes Fellsman.
Trots den stora flyktinginvandringen och de ekonomiska utmaningarna är Filipstad ingen segregerad stad, enligt Hannes Fellsman. Foto: Helena Karlsson

Ilona Skogsberg, som bott här i 45 år, tycker att invandringen har förändrat Filipstad.

– Jag är själv invandrare, från Ungern -57. Skillnaden mellan då och nu är att då fick man startbidrag, sen fick man börja jobba. Nu får man alldeles för mycket. Det skulle behöva vara hårdare, säger hon.

Har Filipstad och Sverige tagit emot för många?

– Filipstad, ja. Däremot om Sverige tagit emot för många är svårt att säga. Vi måste hjälpa till också, jag lider med dem i Ukraina. Jag har aldrig litat på ryssen.

  • Filipstadsbon Ilona Skogsberg tror att tydligare krav och förväntningar skulle göra att fler nyanlända kom ut på arbetsmarknaden.
    Filipstadsbon Ilona Skogsberg tror att tydligare krav och förväntningar skulle göra att fler nyanlända kom ut på arbetsmarknaden. Foto: Helena Karlsson
  • Anneli Svensson trivs i Filipstad, men upplever att bristande integration har lett till splittring. ”Det blir grupperingar”, säger hon.
    Anneli Svensson trivs i Filipstad, men upplever att bristande integration har lett till splittring. ”Det blir grupperingar”, säger hon. Foto: Helena Karlsson

Socialsekreteraren Erica Pettersson tror att det stora problemet i Filipstad är att det finns för få jobb inom rimligt pendlingsavstånd.

– Det är svårt att få folk i sysselsättning när sysselsättningen inte finns, säger hon.

Adela Kamran, som projektledare på kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet, har studerat utländska kvinnors etablering på arbetsmarknaden.

– Integrationspolitiken tar inte hänsyn till individen, säger hon.

– De får komma till SFI och sen vara hemma. Givetvis stannar integrationen av.

De får komma till SFI och sen vara hemma. Givetvis stannar integrationen av.
Adela Kamran, projektledare

Hon tycker att SFI (svenska för invandrare) är för generellt och att det behövs satsningar på specialiserade utbildningar.

– Och vi behöver lägga bort grammatiken och fokusera på det enkla.

NWT träffar Adela Kamran och Erica Pettersson i centrala Filipstad. ”Integrationspolitiken tar inte hänsyn till individen”, säger Adela Kamran.
NWT träffar Adela Kamran och Erica Pettersson i centrala Filipstad. ”Integrationspolitiken tar inte hänsyn till individen”, säger Adela Kamran. Foto: Helena Karlsson

Hannes Fellsman är kritisk till hur staten hanterade flyktingvågen 2015. Han anser att systemet lett till att människor hamnat på orter med lediga bostäder, men få jobb. Det gör en redan svår integrationsutmaning ännu svårare.

– Vi har varit framgångsrika i att få ut människor i egen försörjning i både Filipstad, Värmland och Sverige – men det är så jäkla mycket folk, säger han.

I samarbete med Barilla och OLW har Filipstads kommun fått nyanlända i arbete, men många har för liten utbildningsbakgrund för att någonsin kunna bli självförsörjande.
I samarbete med Barilla och OLW har Filipstads kommun fått nyanlända i arbete, men många har för liten utbildningsbakgrund för att någonsin kunna bli självförsörjande. Foto: Helena Karlsson

Många av de som invandrat kan varken läsa eller skriva. En stor del kommer aldrig kunna försörja sig själva.

– Men det finns andra insatser man kan göra, som att stärka dem som samhällsmedborgare, bli en del av föreningslivet och framför allt hjälpa dem att stötta sina barn i deras skolgång.

– Vi är medvetna om att vi kanske kommer få försörja vissa människor hela deras liv. Vårt problem är att vi tvingas betala notan. Vi tycker staten ska betala. Det här landet har råd, titta på hur mycket man plöjde ut i samhället under pandemin.

Filipstads kommun har satt målet att de årliga kostnaderna för försörjningsstöd och placeringar av barn och unga ska halveras, från 60 till 30 miljoner kronor.

  • Det krävs nya sätt att tänka, säger Hannes Fellsman och nämner bland annat den kommunala vuxenutbildningen: ”Majoriteten av målgruppen för Komvux är inte längre de som inte klarade sin gymnasiegång eller behöver omställning mellan olika arbeten”
    Det krävs nya sätt att tänka, säger Hannes Fellsman och nämner bland annat den kommunala vuxenutbildningen: ”Majoriteten av målgruppen för Komvux är inte längre de som in… Foto: Helena Karlsson
  • Systemet fungerade bättre vid flyktingvågen från Balkan på 1990-talet, anser Hannes Fellsman. 2015 hamnade människor där det fanns lediga bostäder, men få jobb.
    Systemet fungerade bättre vid flyktingvågen från Balkan på 1990-talet, anser Hannes Fellsman. 2015 hamnade människor där det fanns lediga bostäder, men få jobb. Foto: Helena Karlsson

När det gäller försörjningsstödet uppskattar Hannes Fellsman att nyanlända står för 60 procent av kostnaderna.

– Men det är inte bara det som kostar. Det kostar att driva skolor, äldreomsorg – allt kostar. Och det får vi ingen statlig täckning för.

Mellan 2015 och 2017 fick Filipstads kommun ungefär 50 miljoner i statligt stöd, som skulle täcka kostnaderna för flyktingmottagandet.

– Det var pengar vi sa kommer räcka i max två år. Statens syn på hur lång tid det tar att integrera en människa är två år, men det tar minst tio år. Längre än så för vissa.

– Det finns exempel på akademiker från Syrien som har jobb efter ett år, absolut, men majoriteten av den grupp som finns kvar är lågutbildad.

Här kan du läsa tidigare delar i NWT:s serie ”Värmlandsresan”:

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunHannes FellsmanMigrationsverketSamhälleVal 2022Värmlandsresan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.