Hoppa till huvudinnehållet

De fick mest regn under skyfallen – Här kan det vara problem att ta sig fram

Publicerad:
Det rejäla skyfallet under fredagen ledde till att flera vägar översvämmades och delar av väg 241 mellan Sunne och Munkfors rasade. Bild: läsare.
Det rejäla skyfallet under fredagen ledde till att flera vägar översvämmades och delar av väg 241 mellan Sunne och Munkfors rasade. Bild: läsare.

Det rejäla skyfallet under fredagen ledde till att flera vägar översvämmades och delar av väg 241 mellan Sunne och Munkfors rasade.

– Det går inte att säga något annat än att det var mycket stora regnmängder. Vi har tagit del av problem på flera håll i landet, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Det var framförallt de västra delarna av Värmland som drabbades av stora regnmängder.

Skyfallet gav mycket jobb – men räddningstjänsten hade läget under kontroll

I Värmland var det Arvika som drabbades värst av skyfallen under fredagen. 72.8 millimeter regn uppmättes mellan klockan 08.00 och 20.00 under fredagen, enligt SMHI.

Sunne fick 39.4 och Östmark i Torsby fick 21.0 millimeter regn under samma period.

Översvämmad väg. Bild: läsare.
Översvämmad väg. Bild: läsare.

Men den totala regnmängden det senaste dygnet i dessa områden är större än de redovisade siffrorna.

– Det ska tilläggas att i Arvika och Sunne hade det även regnat under natten vilket innebär att det redan var blött i marken när skyfallen drog in. Vilket medförde att problemen blev större, säger Linus Karlsson.

SMHI varnar för skyfall: ”Väldigt stora regnmängder”

De stora regnmängderna skapade problem på många håll i Värmland.

Delar av vägbanan på länsväg 241 mellan Munkfors och Sunne spolades bort. Enligt Trafikverket kommer vägen vara avstängd hela nästa vecka, då man inte kan laga asfalten innan vattnet sjunkit undan, trafiken kommer ledas om via väg 901 och 907.

Även väg 527 längst med Galtviken fick vägskador tack vare översvämning på vägbanan. Vägen är avstängd tills vidare.

Andra vägar som svämmades över under fredagen var väg 802 mellan Södra Ås och Södra Borgby, Väg 648 mellan Glava kyrka och Älgå, väg 518 mellan Svensby och Kasen och trafiken leds om på väg 172.

Det väntas vara uppehåll i Värmland under lördagen.

Skyfall över Värmland – följ läget här
Översvämmad väg. Bild: läsare.
Översvämmad väg. Bild: läsare.

Artikeltaggar

ÄlgåArvikaLinus KarlssonMunkforsNederbördÖstmarkÖversvämningarSödra ÅsSunneSvensbynTrafikverketVäder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.