Hoppa till huvudinnehållet

Värmland Open en succé: ”Vi vill göra det här till en tradition”

Publicerad:
Proffstävlingen Värmland Open har spelats på Kristinehamns Golfklubb under veckan.
Proffstävlingen Värmland Open har spelats på Kristinehamns Golfklubb under veckan. Foto: Maja Yngve

Värmland Open är den första proffstävlingen som arrangerats i Värmland på 30 år.

I stekande sol och 30-gradig värme har 96 golfspelare, både amatörer och PGA-rankade, gjort upp om prispotten på 160 000 kronor.

Inga värmlänningar kammade hem vinsten, men flera imponerade.

Den tre dagar långa 54-hålstävlingen på Kristinehamns Golfklubb har nu nått sitt slut. Och Tommy Bang är en mycket nöjd och stolt klubbchef

– Det har varit helt fantastiskt. Allting har bara flutit på, vilket jag tror betyder att vi har förberett oss väl under ett halvårs tid. Vi har ju gjort golftävlingar förut men inte i den här storleken, säger han.

Tommy Bang berättar att han har fått väldigt fin respons kring Kristinehamns bana. Även de proffsspelarna tycker den är fin och svår att spela på.

– Det är inte bara att komma till Kristinehamn och krossa banan. Det är lätt att bli hemmablind, men det ska man inte vara. Jag hoppas att alla medlemmar känner sig stolta över sin klubb och sin bana.

 • Nu är den 30 år gamla tävlingstraditionen i Värmland igång igen.
  Nu är den 30 år gamla tävlingstraditionen i Värmland igång igen. Foto: Maja Yngve
 • Prispotten för damerna var 30 000 kronor.
  Prispotten för damerna var 30 000 kronor. Foto: Maja Yngve
 • Vinnaren i Värmland Open fick totalt 204 slag på tre rundor, vilket motsvarar 12 under par.
  Vinnaren i Värmland Open fick totalt 204 slag på tre rundor, vilket motsvarar 12 under par. Foto: Maja Yngve
 • En del trotsade värmen och gick runt banorna för att följa spelet som åskådare.
  En del trotsade värmen och gick runt banorna för att följa spelet som åskådare. Foto: Maja Yngve

Från början var tävlingsledningen övertygad om att de 312 platser som fanns till tävlingen skulle fyllas. Men det blev bara 96 spelare som kom till start.

– Vi hade en krock med en tävling i Norrköping. Det är ju yttre omständigheter som inte vi kan påverka, men det är en lärdom vi tar med oss. Vi kan inte ha de här krockarna för vi tävlar om samma spelare.

Färre deltagare innebar också att fler spelare med ett högre handicap kunde ta chansen. Bara enstaka dagar innan tävlingsstart blev det klart att Kristinehamn skulle få två wildcard med på startlistan; femtonåriga Isak Jansson Nilsson och Wille Refsten.

Femtonåriga Isak Jansson Nilsson var en av Kristinehamns två wildcard i Värmland Open.
Femtonåriga Isak Jansson Nilsson var en av Kristinehamns två wildcard i Värmland Open. Foto: William Gustafsson

Isak Jansson Nilsson berättar att han har spelat golf i stort sett varje dag innan tävlingen för att klara handicapgränsen på 8,4.

– Jag började säsongen på 12,2 och sänkte mig till 8,3 på söndagen innan tävling. Jag är lite sur på att jag gjorde en trippel på sista hålet under onsdagen men i övrigt är jag ganska nöjd, säger han.

Viktigt för klubben

Tommy Bang berömmer de unga spelarna och menar att det är en väldigt bra erfarenhet för killarna och en sporre för andra juniorer i klubben.

– Juniorverksamheten är inte där vi vill idag. Den ska bli större. Och det är därför det här behövs. Det är därför det är så fantastiskt roligt att våra egna hävdar sig med proffs. Det är hur kul som helst.

En annan faktor som Tommy Bang lyfter fram är hur en sådant här evenemang binder samman klubben och dess medlemmar.

– Det är 40 frivilliga som gör det här på sin semester. Det är allt från tävlingskommité till folk som delar ut vatten, lagar banan och plockar bollar dygnet runt. Vi blir sammansvetsade av att veta att vi kan arrangera det här.

 • Många hyllade Kristinehamns golfbana under tävlingsdagarna.
  Många hyllade Kristinehamns golfbana under tävlingsdagarna. Foto: Maja Yngve
 • Många spelare hade det kämpigt i värmen.
  Många spelare hade det kämpigt i värmen. Foto: Maja Yngve
 • 40 frivilliga funktionärer hjälpte till under veckan.
  40 frivilliga funktionärer hjälpte till under veckan. Foto: Maja Yngve

Värmland Open är en tävling som för länge sedan funnits i Karlstad och en tradition som Tommy Bang nu vill återuppta. Att den kommer spelas igen nästa år är fastställt, men vart och när är fortfarande uppe för diskussion.

– Det här är viktigare för Värmland än folk förstår. Vi är ett så pass bra golfdistrikt och det måste vi få igång igen, säger klubbchefen och tillägger:

– Ska man skapa en tradition så kan det ju vara värt att göra det på samma ställe. Det finns fler aktörer som är intresserade men vi ska göra allt för att få ha tävlingen här i Kristinehamn igen.

Tommy Bang ser redan hur intresset för Kristinehamns Golfklubb har ökat tack vare Värmland Open och räknar med att det kommer generera många nya gäster hela året.

– Det är fantastiskt för vår klubb att få göra det här och vi vill fortsätta göra det för att visa våra medlemmar och våra gäster hur bra vi är.

De tog hem segern

Vann hela tävlingen – och prissumman på 130 000 kronor – gjorde Christofer Rahm från Kungsbacka GK på tolv under par. Två slag efter hamnade Marcus Sundlöf, Haninge GK.

Hemmaspelarna Hannes Yngve och Jörgen Eriksson imponerade genom att klara cutten och dela på 19-platsen, där framförallt Yngve länge var med i toppen.

På damsidan gick det lite bättre för de värmländska hoppen där Alicia Olsson och Maia Samuelsson från Karlstad GK blev trea respektive fyra. Kils GK:s Therese Fredriksson blev femma.

Vann damklassen gjorde Ellen Andersson från Hooks GK, efter en hård kamp mot Kumlas Madeleine Sund. Tävlingen avgjordes på 18 och sista hålet, där Andersson vann prispotten på 30 000 efter en birdie.

Artikeltaggar

GolfKarlstad GKKils GKKristinehamnKristinehamns GolfklubbTommy BangVärmland Open

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.