Högern har gjort Värmland till ett skräckvälde

Debatt | Val 2022
PUBLICERAD:
Högerpartierna har ingen riktig politik. Det är ständiga killgissningar och spekulationer som alltid leder till ett urholkande av välfärden, skriver Chadi Toprak och Moa Andersen.

Om man ska beskriva Värmlands borgarstyre med ett ord så finns inget annat ord än korruption som passar bättre. Gränslösa privatiseringar, kompiskorruption och misstänkta sexköp. Det är tydligt att detta valår är i grunden ett val för demokratin. Vem ska få makten? Giriga kapitalister som skyddas av borgare eller vanligt folk?

Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland.
Foto: SSU Värmland

År 2020 var Värmland sämst i Sverige med att klara av vårdgarantin och köerna fortsätter bli längre. Samtidigt fortsätter privata lösningar att prioriteras före de kollektiva. Flera boenden drivs på entreprenad såväl inom äldreomsorgen som inom funktionsstöd. Privatiseringen av äldreomsorgen fortsätter än i dag när vård- och omsorgsnämnden valde att privatisera tre av kommunens äldreboenden.

År 2020 undersökte Värmlandssamverkan att privatisera delar av psykiatrin för att främja vårdvalet. Något som skulle göra vården dyrare, mer ineffektiv och slår hårt mot ungdomar som behöver psykisk vård. Även så ville man länge i Karlstad stänga ned ungdomsgården UNO och sen flytta den som minskar tillgängligheten för ungdomar.

Moa Andersen, ordförande för S-studenter Karlstad.
Foto: SSU Värmland

Även så görs utförsäljningar av allmännyttan som har gynnat de rikaste i kommunen och regionen. Karlstad kommun plockar samtidigt ut cirka 64 miljoner kronor från sitt bostadsbolag som gick till andra projekt istället för att försöka underhålla och sänka hyrorna inom allmännyttan.

Högerpartierna har ingen riktig politik. Det är ständiga killgissningar och spekulationer som alltid leder till ett urholkande av välfärden. Med bakgrund av att felet ligger i systemet så har högern mage nog att beskylla landets sköraste, arbetare och invandrare för problemet. Detta är inget annat än ett försök till att segregera samhället och ta makten genom att söndra.

Det finns ingen konflikt mellan den sjuke och den arbetande, snarare en klassallians. Vi arbetare är inte de som sitter på högar av bidrag. Som vanligt är det en medveten lögn av högern då faktum är att deras sponsorer, landets rikaste, tar ut mest bidrag av alla samhällsgrupper.

Men det finns ett alternativ till detta skräckvälde. Det finns förslag på bordet som är redo att göra de förändringar som krävs. Ett återtag av den offentliga och demokratiska välfärden, prisvärt boende, medmänsklighet för våra äldre, bättre arbetsvillkor och ett Värmland för alla.

Vinsterna i välfärden ska bort, våra kollektiva behov ska drivas offentligt av samhället och vi ska bryta segregationen. Sammansvetsa stadsdelar, öka resurserna till skolan och psykiatrin och fler medarbetare inom välfärden är vårt främsta och bäst sätt att kunna knäcka segregationen. I längden kan vi alla få ett tryggare och jämlikt Värmland. Det är riktig frihet.

Vi får inte heller glömma klimatet som borgarna. På samma gång som högern genomgår en intellektuell härdsmälta om hur vi kan rädda vår planet genom dyr el och fler bilar så har vi socialdemokrater ett annat förslag. Snabb, billig och effektiv el kan bäst skapas genom förnybara källor som sol och vind. Kärnkraften är dyr och tar år att bygga upp. Vi måste investera bort denna kris nu och inte om 20 år.

Det är heller inte rimligt att högern prioriterar mer privat bilkörning i centrala Karlstad. SUV-ägare mitt i centrum har inget behov av större vägar där kollektivtrafiken är välutbyggd. Bygg istället ut kollektivtrafiken så fler kan ta del av den och gör den avgiftsfri för att värna den fria rörligheten.

Vi, folkrörelsen, ska ta tillbaka demokratin och kapitalisterna ska ut från svensk välfärd.

Chadi Toprak

Ordförande för SSU Värmland

Moa Andersen

Ordförande för S-studenter Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.