Hoppa till huvudinnehållet

Högerextreme Paludan skapade få reaktioner: ”Helt fel att han är här”

Publicerad:
Beväpnad polis var stationerad på taket till et av hyreshusen som låg i anslutning till platsen där Rasmus Paludan talade.
Beväpnad polis var stationerad på taket till et av hyreshusen som låg i anslutning till platsen där Rasmus Paludan talade. Foto: Tommy Pedersen

Det låg krypskyttar på taket och kravallutrustad polis omringade mötesplatsen.

Men högerextreme Rasmus Paludans besök på Kronoparken ledde inte till några stora reaktioner.

– Jag tycker det är helt fel att han är här, han skapar bara oro i landet, säger Bachar Irija, 60, som var den ende som tog en diskussion med den kontroversielle politikern.

Det var glest mellan åhörarna när dansksvenske högerextreme politikern Rasmus Paludan anlände till ett grått och småregnigt Kronoparken i Karlstad på fredagsförmiddagen.

En och annan boende som var på väg till eller från närliggande Coop för att handla stannade till för att lyssna, men få personer orkade närvara under hela sammankomsten.

Få personer kom för att lyssna på Rasmus Paludan när han talade på Kronoparken i Karlstad under fredagsförmiddagen.
Få personer kom för att lyssna på Rasmus Paludan när han talade på Kronoparken i Karlstad under fredagsförmiddagen. Foto: Tommy Andersson

– Jag är inte muslim själv, men jag tycker inte det är bra att han kommer hit, säger Tamina Mohammadi, 45, boende på Kronoparken.

”Rör om i grytan”

– Han rör om i grytan. Jag kan nog tycka att det är bra för demokratin att man får ha yttrandefrihet på det här sättet men det kanske finns nån gräns. Jag är bara här för att titta på spektaklet, säger Johan Karlsson, 29, från Karlstad som jobbar med IT.

Det hindrade inte Rasmus Paludan från att tala så gott som oavbrutet i två timmar - där han förde en monolog om sin kritik mot islam och allt han tycker är fel i Sverige.

Vid tidigare tillfällen har hans planer på att bränna Koranen och kritisera islam lett till våldsamma upplopp. Polisen i Värmland hade därför tagit till stora resurser för att förhindra eventuella kravaller.

Ett stort antal kravallutrustade poliser omringade därför den del av parkeringen där partiledaren för Stram kurs talade. Samtidigt låg krypskyttar i beredskap på taket till ett av de närliggande hyreshusen medan civilklädda poliser cirkulerade bland åhörarna.

Tog diskussion med Paludan

Men det var bara vid ett tillfälle som läget närmade sig en spänd situation.

Det var när taxichauffören Bachar Irija ifrågasatte Rasmus Paludans åsikter och de två började argumentera med varandra.

Bachar Irija förklarade senare för NWT att han anser att Paludan beter sig respektlöst mot andra människor och att hans agerande riskerar att öka oron i samhället:

Bachar Irija var arg på Paludan.
Bachar Irija var arg på Paludan. Foto: Tommy Pedersen

– Han kostar bara staten och polisen en massa pengar. Jag tycker det är helt fel. Jag respekterar hans Jesus, men han respekterar inte Koranen.

En stund senare lämnade 89-åriga Elisabeth över en bok i present till Rasmus Paludan. Hon berättade att det handlade om boken "Gud kan bara älska" av Broder Roger, en man som tog emot flyktingar oavsett religion under andra världskriget.

89-åriga Elisabeth lämnade över en bok i present till Paludan.
89-åriga Elisabeth lämnade över en bok i present till Paludan. Foto: Tommy Pedersen

– För att jag vill att Paludan ska komma på andra tankar, säger Elisabeth.

Ingen bränd Koran

Under hela sammankomsten låg det en Koranen vid Paludans fötter, men han gjorde aldrig något försök att tända eld på boken i regnet. När det två timmar långa mötet var slut plockade han med sig boken och lämnade snabbt Kronoparken för att skynda vidare till Örebro.

Rasmus Paludan plockar upp Koranen efter avslutat anförande.
Rasmus Paludan plockar upp Koranen efter avslutat anförande. Foto: Tommy Pedersen

Efter det ifrågasatta besöket hyllade polisen Karlstadsbornas agerande.

– De har hörsammat uppmaningarna om att hålla sig hemma, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin.

I samband med Rasmus Paludans möte gick även Region Värmland upp i stabsläge för att vara redo om personer skulle ha blivit skadade, vilket inte inträffade.

Följ Paludans besök i Karlstad härPolisen Karl-Erik mötte stenkastning och bilbränder: ”Paludan är välkommen hit”Boende på Kronoparken om Paludan: Han provocerar, provocerar, provocerarPaludan om mötet på Kronoparken: Därför bränner jag Koranen

Artikeltaggar

KarlstadKronoparkenPolitikRasmus Paludan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.