Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska chipsen gör succé: ”Håller på att utveckla nya sorter”

Publicerad:
Värmlands minsta chipstillverkare är Värmlandschips. Rasmus Karlsson och hans flickvän Annalouisa Magnusson sköter tillverkningen från en lokal i Skogforsks gamla anläggning i Brunsberg i Brunskog. Foto: Tommy Andersson

Den lokala chipstillverkaren Värmlandschips med produktion i Brunskog växer. Nu säljs chipsen i ett 50-tal butiker samt till pubar och barer.

– Vi räknar med att öka tillverkningen i år med cirka 50 procent och har nyligen lanserat två ny smaker, kantarell och Himalayasalt.

Det berättar entreprenören Rasmus Karlsson som står bakom Värmlandschips.

NWT skrev i fjol sommar om företaget som har sin tillverkning i Skogforsks gamla lokaler i Brunsberg i Brunskog där produktionen drog i gång i juli 2020.

Sedan dess har verksamheten utökats och chipsen finns numera att köpa på betydligt fler ställen.

– Ja, då fanns våra produkter på en handfull Ica-butiker i Värmland, på många gårdsbutiker och några krogar. Nu kan man köpa chipsen i ett 50-tal butiker. 90 procent av dem finns i Värmland, men vi säljer även till några butiker i Norrland, Småland och Blekinge.

Växer i pubar och barer

– Och vi växer även bland pubar och barer och jag tycker det är roligt våra chips även går att köpa på Stadshotellets spa i Karlstad. Detta är fina platser för marknadsföring, säger Rasmus Karlsson.

”Det gäller att ha rätt sorters potatis i rätt temperatur, mellan 145 och 160 grader, bra olja där vi använder svensk rapsolja och rätt tjocklek på skivningen för att få den djupa krispigheten”, säger Rasmus Karlsson.
”Det gäller att ha rätt sorters potatis i rätt temperatur, mellan 145 och 160 grader, bra olja där vi använder svensk rapsolja och rätt tjocklek på skivningen för att få den djupa krispigheten”, säger Rasmus Karlsson. Foto: Tommy Andersson

Nyligen genomförde Coop Värmland en kampanj där man lanserade Värmlandschips i ett 30-tal av sina butiker. Det var förstås viktigt för den lilla snackstillverkaren.

– Det var ett genombrott, jättestort för oss. Och våra chips har sålt bra i Coop-butikerna.

Rejäl ökning

Värmlandschips sålde 2021 totalt cirka 20 000 påsar och hade en omsättning på drygt 400 000 kronor. I år kommer den att bli högre.

– Vi räknar med att öka tillverkningen i år med cirka 50 procent till cirka 30 000 påsar och att omsättningen ska landa på 600 000 kronor.

– Vi växer så fort vi kan, 50 procent är mycket, men tillväxten är inte det första målet. I stället handlar det om att finjustera våra recept för att kunna tillverka så bra och smakrika chips som möjligt.

Förutom chips tillverkar Värmlandschips även de två dippmixerna vitlök/gurka och chili/paprika.
Förutom chips tillverkar Värmlandschips även de två dippmixerna vitlök/gurka och chili/paprika. Foto: Tommy Andersson

Samtidigt håller chipstillverkaren i Brunskog på att utöka antalet produkter.

– Nyligen lanserade vi två nya smaker, kantarell och Himalayasalt. Sedan tidigare finns även parmesan, chili, havssalt & vinäger och gräddfil & ramslök. Och vi tillverkar dessutom dippmixerna paprika/chili och gurka/vitlök.

Satsar på kvalitet

Värmlandschips, som är en av bara tre mindre chipstillverkare i Sverige, marknadsför sig som en liten lokal procent av kvalitetschips med mycket smak och hög kvalitet. Att producera chips är en hel vetenskap.

– Verkligen. Det gäller att ha rätt sorters potatis i rätt temperatur, mellan 145 och 160 grader, bra olja där vi använder svensk rapsolja och rätt tjocklek på skivningen för att få den djupa krispigheten, säger Rasmus Karlsson.

Pandemin var en utmaning och det är även inflationen och de höjda priserna på råvarorna.

– Men vi kämpar på, håller på att utveckla nya chipssorter och ta fram andra typer av snacks. Chips doppade i choklad är till exempel något som är populärt utomlands och som vi jobbar med att skapa nya produkter kring.

Är högsäsong

Sommaren är högsäsong för chipsförsäljningen.

– Ja, då har ju folk semester njuter lite extra och just nu är det ju dessutom både friidrotts-VM och fotbolls-EM. Nu är dessutom årets skörd av potatisar nyupptagna och de landar i butik om ett par veckor, säger Rasmus Karlsson.

Artikeltaggar

BrunskogNäringslivRasmus KarlssonVärmlandschips

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.