Hoppa till huvudinnehållet

Värmland kan drabbas av planerade strömavbrott: ”Går inte helt att utesluta"

Publicerad:
Vid ett planerat strömavbrott kommer även elpriserna att vara höga. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska kraftnät varnar för en tuff höst och vinter med effektbrist som kan resultera i planerade strömavbrott.

Störst är risken i södra Sverige men oplanerade skeenden kan påverka även Värmland.

– Det har aldrig skett tidigare på grund av effektbrist, säger Niclas Daamsgard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

I år har spotpriset på el i elområde 3, SE3, legat på strax över en krona per kilowattimme – mer än dubbelt så dyrt som i Norrland.

Karlstads energis varning: Höga elpriser hela året

Men med situationen på gasmarknaden, till följd av Ukrainakriget, kan prisbilden och efterfrågan förändras drastiskt framåt hösten och vintern. Detta på grund av att de södra elområdena i större utsträckning påverkas av elpriserna på kontinenten.

– Med tanke på den begränsade roll gas har i Sverige så är det i första hand en indirekt påverkan på Sverige, exempelvis att det inte finns import tillgänglig i en situation då vi behöver import. Analyser för hur stor denna risk kan vara pågår, men i en situation där det blir brist på gas är risken för brist även på elsidan väsentligt högre än vad tidigare analyser visat, säger Niclas Daamsgard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

Elpriset rusar: I dag är det 485 procent dyrare att duscha i Värmland

Svenska kraftnät förbereder sig därför nu på att man kan komma att tvingas till manuella förbrukningsfrånkopplingar, alltså planerade strömavbrott, för att få elen att räcka till.

– Tidigare analyser som vi gjort har visat på en väldigt låg risk för effektbrist i Sverige, även om den gått från i princip noll till att det finns en risk i södra Sverige.

Kommer SE3 och Värmland att kunna drabbas av detta?

– Om vi har ett gaskrisscenario kommer priserna att vara väldigt höga och man kan väl förvänta sig att flera kunder drar ner på konsumtionen vid dessa priser samtidigt och det kan räcka till, möjligen att man behöver aktivera effektreserven i Karlshamn. Troligen kan man klara balans i SE3. Men sen kan det ske störningar i kärnkraftverken eller att vi tappar överföring från Norge eller norr i från och då kan situationen förändras. Så det är svårt att säga att det inte är någon risk alls, men den berör primärt SE4. Det går inte helt att utesluta risken.

Hade risken för effektbrist eliminerats om Sverige inte stängt kärnkraftsreaktorerna?

– Hade vi haft en starkare balans i södra Sverige så hade risken i vart fall varit betydligt lägre, det är ganska självklart. Men om den hade varit helt eliminerad vet jag inte, men den hade varit väsentligt lägre.

”Det går inte helt att utesluta”, säger Niclas Daamsgard om risken för planerade strömavbrott i Värmland och SE3.
”Det går inte helt att utesluta”, säger Niclas Daamsgard om risken för planerade strömavbrott i Värmland och SE3. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Elpriset kan fördubblas

För hushållen kan de planerade strömavbrotten liknas med vanliga strömavbrott, förklarar Niclas Daamsgard.

– Dessa sker oftast till följd av fel i distributionsnäten och leder till att kunder förlorar elen under kortare eller längre tid. Normalt ska det ske genom roterande bortkoppling för att undvika att samma kunder är utan el under längre tid. Det ska lokalt även ske en prioritering av samhällskritiska funktioner.

Om planerade strömavbrott kommer att krävas finns det en väsentlig skillnad – priset på el.

– I detta läge kommer elpriset också att vara mycket högt. I en sådan bristsituation kommer priset på elbörserna att ha nått maxprisnivån på 4 000 euro per MWh.

– För kunder med rörligt pris kommer priset därmed att bli mycket högt. Har man rörligt pris och är månadsavräknad kan man som kund inte heller göra mycket för att undvika denna kostnad. Är man däremot timavräknad finns det ju vissa möjligheter att dra ned på förbrukningen under timmar med högt pris.

Insändarstorm om elnotan för december: ”Hela pensionen går åt”Regeringen: Sex miljarder ska sänka hushållens elkostnadOro inför nästa elräkning – avbetalningsplan kan erbjudas

Artikeltaggar

ElElpriserNyheterSvenska kraftnätVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.