Den stora branden på ett kalhygge utanför Svartå under natten till onsdag verkar inte ha en naturlig orsak.
– Det är upprättat en anmälan om mordbrand, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Bergslagens Räddningstjänst fick ett larm om röklukt vid 01 och åkte till adressen.
– Vi träffade styrkan från Åtorp och inringarna. Det luktade mycket riktigt skogsbrand, det kände vi direkt, säger Peter Karlsson, räddningsledare vid Bergslagens Räddningstjänst.
Karlsson berättar att han gick upp med en drönare för att försöka lokalisera branden. Det visade sig att träden blivit uppvärmda av solen under dagen och indikerade värme, vilket gjorde det svårt att upptäcka själva branden.
Räddningstjänsten bestämde sig för att vänta till morgonen och började åka tillbaka till sina respektive stationer.
– På väg hem till Degerfors såg jag rökdimma och tog kontakt med SOS Alarm. Det tog inte lång tid förrän de sa att de hade fått en indikering om brand från en satellit.
Satelliten hade identifierat en brand på cirka 100 x 200 meter och flera styrkor ryckte ut till området för att påbörja släckningsarbetet.
Enligt Peter Karlsson kan branden ha startat redan under tisdagskvällen.
– Det har ju brunnit väldigt sakta. Det hade varit värre om det börjat brinna nu på dagen, när det mycket torrare.
Möjligheten att upptäcka bränder i skog och mark med hjälp av satelliter är en relativt ny metod. Den har utvecklats av MSB tillsammans med SMHI, räddningstjänster och länsstyrelser för att kunna upptäcka bränder i ett tidigt skede.
Vad betyder möjligheten med satelliterna för räddningstjänsten?
– Det är ju kanonbra – och det visar sig ju nu, konstaterar Peter Karlsson.
Branden bedömdes vara under kontroll vid 05-tiden. Räddningstjänsten hade då fått en slang runt hela området och hade släckt av i kanterna.
– Det tog inte alls lång tid att ringa in branden tack vare att den spred sig så sakta, säger Peter Karlsson.
Släckningsarbetet pågick däremot långt in på förmiddagen.
Även polis kallades till platsen. Tillsammans med räddningstjänsten drogs slutsatsen att branden inte startat av naturliga orsaker.
– Det är upprättat en anmälan om mordbrand, säger Lars Hedelin till KT-Kuriren.
Han fortsätter:
– Det är så pass högt godsvärde som riskerar att skadas eller är förstört. Då blir rättsläget mordbrand, även om det kan kännas vilseledande.
Rubriceringen har alltså – i det här fallet – med det ekonomiska värdet att göra och handlar inte om att en person har skadats eller utsatts för fara i samband med branden.
Vid 10.30-tiden kunde Jonas Hjärpe, styrkeledare vid räddningstjänsten i Degerfors, konstatera att blåljuspersonalens arbete var slutfört vid platsen. Enligt honom själv handlar det om uppskattningsvis två hektar som brunnit.
– Vi var på plats vid halv fyra i natt men nu lämnar vi över till markägaren Sveaskog som får bevaka platsen, klargör Hjärpe.
Vad kan orsaken till branden tänkas vara?
– Det är oklart. Det kan finnas flera anledningar så det är svårt att spekulera i. Vi vet heller inte om det har legat och pyrt i flera dagar innan det började brinna, det kan vara till exempel en glasbit som ställer till med det, svarar Hjärpe.
Hjärpe berättar att släckningsarbetet gått bra, men att lågorna varit utspridda.
– Det har varit spridda bränder på olika ställen i området. Efter att vi nu släckt är risken för spridning dock minimal. Nu kommer dessutom Sveaskog att vara här i flera dagar för att bevaka platsen, avslutar Hjärpe.