Hoppa till huvudinnehållet

"Kanske visar det lite nervositet hos Sverige"

Publicerad:
Ives Serneels på Belgiens presskonferens inför fredagens kvartsfinal.
Ives Serneels på Belgiens presskonferens inför fredagens kvartsfinal. Foto: Adam Ihse / TT

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson vill inte avslöja något som kan ge Belgien fördelar.

Kanske ett tecken på nervositet, enligt Belgiens dito.

– Det är kvartsfinal i EM och det kanske visar lite nervositet hos dem, men jag ser inget problem med det, säger förbundskapten Ives Serneels.

Peter Gerhardsson var på hemlighetsfullt humör under Sveriges presskonferens inför EM-kvartsfinalen mot Belgien.

Förbundskaptenen ville inte svara på om Hanna Glas och Emma Kullberg (covid-19) eller Jonna Andersson (milda sjukdomssymtom) – som alla tränade på egen hand under torsdagen – har testats negativt för covid-19 inför matchen.

– Det är av anledningen att jag inte vill ge Belgien någon endaste fördel i en EM-kvartsfinal. Jag har fått reda på saker från belgiska medier som kan ha betydelse för morgondagen. Jag vet hur sådana saker fungerar, sade han.

Vad det är för information som Gerhardsson har fått via belgiska medier har Belgiens förbundskapten Ives Serneels ingen aning om.

– Jag vet inte vad det är för information. Jag är inte rädd för att information når andra sidan. Det är fotboll, en EM-kvartsfinal, och kanske visar det lite nervositet hos dem. Men jag ser inget problem med det, säger han.

"Ett fantastiskt motstånd"

Sverige målas upp som favoriter i matchen mot Serneels Belgien och förbundskaptenen säger att det är ett "fantastiskt europeiskt motstånd" man möter.

– Det blir ingen lätt match, det är vi fullt medvetna om. Men vi har kommit in i en ny fas av turneringen, gruppspelet är över nu, och det är bara en enskild match det handlar om, säger Serneels.

Mittfältsankaret Justine Vanhaevermaet:

– Sverige har mycket erfarenhet, spelar väldigt bra fotboll och har gjort väldigt bra ifrån sig i EM, OS och VM. Jag kommer inte att avslöja exakt hur vi tänker spela, men jag tror att det blir en väldigt tät match.

Belgien har för första gången avancerat till en EM-kvartsfinal och har därmed nått målet man hade inför turneringen. Men Vanhaevermaet säger att laget är väldigt motiverat att ta sig vidare till semifinal.

Och hon medger att det nog kan finnas lite press hos favorittippade Sverige.

– Ja, det tror jag. De har också sagt att de vill gå långt i turneringen och vi sa att vi ville nå kvartsfinalen. Ser man på det på det sättet är pressen på dem, men jag tror också att vi sätter en del press på oss själva för vi känner att vi kan göra någonting bra, säger hon.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson. Foto: Adam Ihse / TT

Inget coronafokus

Vanhaevermaet, till vardags i engelska Reading, har de senaste dagarna följt turerna kring covid-19 i det svenska laget. Men trots att flera svenskor kan komma att missa matchen tror hon att det oavsett blir ett starkt motstånd på andra sidan planen.

– Sverige har också många bra spelare på bänken. Vi följer det men vi försöker inte fokusera på det för vi vet att oavsett vem som spelar kommer de elva spelarna på planen vara av bra kvalitet, säger hon.

Jonna Andersson och Hanna Glas, som normalt startar som vänsterback respektive högerback, är osäkra kort inför kvartsfinalen. Tråkigt, tycker Vanhaevermaet, men samtidigt kan det vara något för belgiskorna att eventuellt utnyttja.

– Jag beklagar verkligen att spelarna har fått covid-19 och jag hoppas de mår bra. Men det är klart att det är bra för oss att två spelare som normalt är i startelvan inte är med, säger hon.

Justine Vanhaevermaet säger att Belgien är väldigt motiverade.
Justine Vanhaevermaet säger att Belgien är väldigt motiverade. Foto: Adam Ihse / TT

Artikeltaggar

Damlandslaget i fotbollFotbollFotbolls-EMPeter Gerhardsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.