Hoppa till huvudinnehållet

Jätteflundra uppfiskad i Norge av Filipstadsbo: ”Ren glädje och jubel i båten”

Publicerad:
Jätteflundran som fångades i Senja, en fisk på 131 kilo. Den ligger kvar i vattnet eftersom det är en fredad fisk som inte får tas ovanför vattnet.
Jätteflundran som fångades i Senja, en fisk på 131 kilo. Den ligger kvar i vattnet eftersom det är en fredad fisk som inte får tas ovanför vattnet. Foto: Pierre Göransson

Hälleflundran vägde 131 kilo och var 213 centimeter lång. Den näst största flundran invånarna i fiskebyn Senja någonsin sett. Vännerna som fiskade upp den var chockade, norrmännen hyllade fiskarnas storkap.

Det tog 23 timmar för gänget att nå destinationen i Norge. Ett fiskesamhälle ovanför Lofoten som heter Senja.

– Väl på plats hyrde vi båt och fiskade varje dag, säger Pierre Göransson.

Gänget hade olika mål dag för dag och planerade dagen baserat på vilken fisk de ville fånga.

– Vi fiskade på olika platser beroende på vilken fisk vi var ute efter just den dagen. Annars körde vi på samma utrustning hela tiden, fortsätter Pierre.

När gänget tog ut båten för att fiska flundra räknade de inte med att en nästintill rekordstor hälleflundra skulle nappa.

Samarbete var nödvändigt

– Vi åkte ut som vanligt och hoppades på det bästa. Tre havsfiskespön stod redo i båten och ett utav dem nappade, säger Pierre.

Gruppen insåg snabbt att inte var en vanlig fisk som tagit betet.

– Det var en otroligt stark fisk, säger Pierre.

Den var så stark att männen i båten fick kämpa i en timme innan den kom upp till ytan.

– Alla behövdes för att vi skulle lyckas, vi byttes av i omgångar för att återhämta oss. Man fick ha spöt i ena handen och den andra i båten så att fisken inte skulle dra ner en i vattnet, säger Pierre.

Drömfisken

En fisk i den här storleken är alla fiskares dröm. Det krävs en stor mängd tur för att den ska nappa, och om den nappar lyckas bara en av tio fiskare få den till ytan.

– Vi var på helspänn hela tiden, men vi visste också att det skulle gå, säger Pierre.

Fisken som mötte dem vid vattenytan vägde 131 kilo och var 213 centimeter från mun till stjärtfena. Den näst största hälleflundran som någonsin fångats i fiskesamhället.

Pierre Göransson håller i en rödspätta.
Pierre Göransson håller i en rödspätta. Foto: Simon Nilsson

Fångsten måste firas

– Det är verkligen den stora drömmen att fånga en sån här fisk, de flesta får aldrig göra det. Båten var fylld med ren glädje och jubel efter fångsten, säger Pierre glatt.

Jobbet var dock inte klart när fisken kom till ytan.

– En hälleflundra av denna storleken är en fredad fisk. Vi lyfte aldrig upp den ur vattnet och mätte den försiktigt, poängterar Pierre.

Efter att gänget mätt fisken släppte de iväg den så den fick simma vidare.

Glada norrmän

När vännerna kom in i land var de hjältar för en kväll.

– Norrmännen var överlyckliga, nyheter av den här typen sprider sig snabbt i ett fiskesamhälle, säger Pierre.

Resan blev över förväntan och gänget längtar redan tillbaka. Förhoppningen är att fånga en stor fisk även nästa gång men de räknar inte med att fånga nåt av samma kaliber.

– Det var en fisk man fångar en gång i livet. I vilket fall var det en lyckad resa, vi bokade in nya biljetter direkt, avslutar Pierre.

Hyrbåtar vid Senja i Norge, ett vackert fiskesamhälle.
Hyrbåtar vid Senja i Norge, ett vackert fiskesamhälle.

Artikeltaggar

Filipstads kommunFiskFiskeFritid och livsstilSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.