Hoppa till huvudinnehållet

Tre bekräftade coronafall i svenska EM-lägret – fler har symptom

Publicerad:
Landslagsläkaren Houman Ebrahimi på en pressträff.
Landslagsläkaren Houman Ebrahimi på en pressträff. Foto: Adam Ihse / TT

Hanna Glas och Emma Kullberg är bekräftat smittade.

Och fler covidfall kan det bli i den svenska EM-truppen.

Med två dagar kvar till kvartsfinalen mot Belgien har ytterligare tre spelare utvecklat symptom.

– Det är inte bara covid det kan vara, säger landslagsläkaren Mats Börjesson.

Redan i måndags meddelade det svenska fotbollslandslaget att tre personer, två spelare och en ledare, testats positivt i antigentest. På onsdagen, efter att ha fått fallen bekräftade via PCR-test, avslöjade landslaget att det handlar om backarna Hanna Glas och Emma Kullberg, samt lagets fotbollspsykologiske rådgivare Rasmus Liljeblad.

– Vi följer det här dag för dag, det är oftast milda symptom på sådana här infektioner nuförtiden. Man får inte spela förrän man är negativ, symptomfri och har klarat vår koll, säger landslagsläkare Mats Börjesson på en pressträff.

Han vet inte när spelarna kan vara tillbaka.

– Det är omöjligt att sia i det faktiskt. Vi har sett spelare med jättekort konvalescens, och spelare som har kommit tillbaka i turneringen.

"Inte bara covid"

De svenska problemen inför fredagens kvartsfinal slutar inte där. På onsdagens träning saknades ytterligare tre spelare – vänsterbacken Jonna Andersson, mittfältaren Hanna Bennison och målvakten Jennifer Falk – med misstänkta symptom.

– De kommer att utredas. Det är inte bara covid det kan vara. Det här är så milda och diffusa symptom, så det kanske inte ens är en infektion ibland. Vi utreder och är väldigt vaksamma, säger Börjesson.

Trion skulle antigentestas under onsdagen och vid ett eventuellt positivt test går man sedan vidare med det mer träffsäkra PCR-testet. Börjesson säger att han tror att han kommer veta mer under torsdagen.

TT: Varför gick ni ut med namn på de här tre spelarna nu, men inte på Glas och Kullberg?

– Nu ser ni ändå vilka som är här så det hade inte spelat någon roll ändå.

Ingen rädsla

På frågan om det finns en rädsla att det ska spridas mer, svarar Börjesson:

– Jag skulle inte använda ordet rädsla. Vi kallar det vaksamhet. Vi är i situationer där vi inte kan kontrollera allt fullt. Vi är på hotell och på matcher, och vi kan aldrig få ner riskerna till noll. Vi försöker minimera dem, säger Börjesson och kommenterar även anhöriglunchen tidigare under mästerskapet.

– Det var ju en kontrollerad situation, där vi kunde kontrollera och testa. Det finns många andra situationer som vi inte kan kontrollera, alltifrån att vi lämnade Arlanda, på flyget och i passkön. Det är många situationer som vi inte kan påverka, det är en situation vi kunde påverka. Men alla är ju potentiella situationer, så är det ju.

Han fortsätter:

– Det finns många andra infektioner under alla år där vi har haft samma hänsynstagande. Någon är förkyld, kan man då spela? Kan man träna? Det kan det dessutom vara nu. Av de här tre fallen är det två där vi har mycket liten misstanke.

Ovisst inför kvartsfinalen

Om inte Hanna Glas kan spela fredagens EM-kvartsfinal mot Belgien i Leigh är det ett avbräck för Sverige. Hon har spelat samtliga minuter för Sverige i EM så här långt, och är vanligtvis given i startelvan, antingen till höger i en fyrbackslinje eller som högerytter om förbundskapten Peter Gerhardsson väljer att satsa på en trebackslinje.

Jonna Andersson startade både premiären mot Nederländerna och senast mot Portugal, och vänsterbacken har varit en av Sveriges bästa spelare hittills.

I hennes frånvaro är Juventus Amanda Nildén den troliga ersättaren, men 23-åringen är mästerskapsdebutant och ett oprövat kort i sådana här sammanhang.

Svårare blir det om Glas är ur spel. Den som har växlat med henne på högerbackspositionen under träningarna är Emma Kullberg, som också sitter isolerad efter positiva covid-19-test.

Flera har spelat högerback

Bland de tänkbara alternativen syns framför allt Amanda Ilestedt, Elin Rubensson och Nathalie Björn, som alla har erfarenhet av att spela ytterback. Ilestedt spelade högerback i en VM-kvalmatch mot Ungern 2020 – och gjorde mål – medan Nathalie Björn startade på positionen i VM-matchen mot USA 2019. I det senare fallet hade visserligen Sverige redan säkrat avancemang från gruppspelet, men Björn har också haft en liknande roll i klubblaget Everton.

Elin Rubensson är en av landslagsspelarna som provat på spel på flera positioner, i Häcken har hon i princip testat på allt utom att stå i mål, och brukar alltid vara ett tryggt alternativ.

Hanna Bennison har gjort inhopp i alla Sveriges EM-matcher hittills, och avgjorde matchen mot Schweiz med sitt 2–1-mål. Jennifer Falk har inte spelat något under EM.

Lasse Mannheimer/TT

Fredrik Andersson/TT

Anton Johansson/TT

Artikeltaggar

FotbollFotbolls-EMSportStorbritannien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.