Heléne Fritzon: Skydda flyktingar mot sexuell exploatering

Publicerad:
Mitt i det fruktansvärda kriget får vi rapporter om sexuellt våld mot kvinnor i Ukraina och ökad risk för människohandel och sexuellt utnyttjande bland de som flytt, skriver Heléne Fritzon. Foto: Michal Dyjuk/AP

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Direkt från Europaparlamentet

Mitt i det fruktansvärda kriget får vi rapporter om sexuellt våld mot kvinnor i Ukraina och ökad risk för människohandel och sexuellt utnyttjande bland de som flytt, skriver Heléne Fritzon.

I Sverige är det semestertider med sol och bad, med utflykter och förhoppningsvis massor med glass. I Europa och i Europaparlamentet väntar det stora semesteruppehållet i augusti. Men även om hela det gigantiska Europaparlamentet i Bryssel stänger ner helt under några veckor sp stänger inte den politiska verkligheten ner.

Kriget i Ukraina som pågått sedan den 24 februari pågår fortfarande i en oförminskad styrka. Den ryska statsledningens vidriga attack mot Ukraina och det ukrainska folket går bara att beskriva som kallblodigt. Man får gå tillbaka till 1939 och invasionen av Polen för att hitta en motsvarande historisk händelse i Europa. Den 24 februari 2022 kommer att skrivas in i historieböckerna.

Över en natt gick hela Europa samman. Sanktionspaket efter sanktionspaket avlöste varandra, det ena mer kraftfullt än det andra. Europa visade solidaritet med Ukraina och det ukrainska folket. Putin har känt Europas ilska och Ukraina har känt vårt stöd.

I krig och konflikter är det alltid barn och kvinnor som drabbas värst. Av de som flytt från Ukraina är 90 procent just barn och kvinnor. Med väskorna knappt packade lämnar de sina hem, arbeten, skolor och lekparker – platser som riskerar att ha förstörts till grunden när de återvänder.

Mitt i det fruktansvärda kriget får vi rapporter om sexuellt våld mot kvinnor i Ukraina och ökad risk för människohandel och sexuellt utnyttjande bland de som flytt. Inhumana män ser dessa tragedier som en möjlighet för ekonomisk egenvinning. Det är svårt att veta hur många som utsätts för människohandel med sexuella syften. Men vi vet två saker. Det ena är att könsbaserat våld, människohandel och psykiska trauman ökar vid kriser. Vi vet också att flickor och kvinnor som flyr riskerar att utsättas för fruktansvärda handlingar.

Här har EU ett ansvar att se till att de kvinnor och barn som flyr inte utsätts för sexuell exploatering och våld. Korrekt registrering vid gränserna är viktigt liksom att de som flyr nås av tydlig information. För de som utsätts måste stöd och skydd finnas tillgängligt. Men vi ska också notera att riskerna för människohandel hade varit obetydliga om det inte vore för att män vill betala för sex.

Ukrainas barn är i stort behov av säkerhet, skydd, humanitär hjälp och psykosocialt stöd. Därför var det glädjande när Europaparlamentet med stor majoritet röstade ja till resolutionen om skydd av barn och ungdomar som flyr kriget i Ukraina som jag tog initiativ till.

Tyvärr ser vi ännu inget slut på kriget i Ukraina. Hårda tag kommer fortsatt krävas mot Putin, vi måste fortsätta visa solidaritet med det ukrainska folket. Vår viktigaste uppgift är att göra allt i vår makt för att lindra krigets effekter, både för de som flyr krigets fallande bomber men också för EU:s medborgare som känner av Putin-priser på matvaror och energi.

Sommaren lockar, men politiken och inte minst EU har fortfarande ett ansvar att stå enat mot Putins brutala krig och enade med det ukrainska folket. Jag vill att barnen i Ukraina åter ska få uppleva ett sommarlov, utan krig och fasor.

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S)

Artikeltaggar

Andra världskrigetBarnEUEuropaparlamentetFlyktingarHeléne FritzonKvinnovåldMänniskohandelRysslandSemesterSexualbrottSigneratUkrainaUkrainakrigetVåldtäktVladimir Putin

Läs vidare