Hoppa till huvudinnehållet

Snart lämnar FBK-hjälten Värmland: ”Stolt och glad när folk pratar om guldet”

Publicerad:
Gustav Rydahl lämnar snart Värmland för att ge järnet och kämpa om en plats i New York Rangers. NWT mötte honom för en intervju efter ett av fyspassen han just nu laddar med på Örsholmen i Karlstad.
Gustav Rydahl lämnar snart Värmland för att ge järnet och kämpa om en plats i New York Rangers. NWT mötte honom för en intervju efter ett av fyspassen han just nu laddar med på Örsholmen i Karlstad. Foto: My Matson

Pojkdröm nummer ett: spela i och vinna SM-guld med Färjestad. Check!

Pojkdröm nummer två: ett NHL-kontrakt. Check!

Snart tar Gustav Rydahl klivet och lämnar Värmland för New York.

– Målet är att ta en plats, den inställningen går jag in med, säger FBK-hjälten när vi ses för en stor intervju för att prata om Rangers, Färjestads förvandling och det efterlängtade SM-guldet.

Solen steker över Örsholmen och svetten forsar bokstavligen när Anders Holmberg skriker ”två till” till hockeyspelarna som sliter utanför träningslokalen.

Gustav Rydahl är en av spelarna som kommer till Crossfit Lifebox under veckorna. Om några veckor går färden till USA och New York och han vill komma till sin nya klubb så väl förberedd som möjligt.

– Jag kör helt och hållet efter Anders plan. Jag har kört här varje sommar under juli månad de senaste åren, det är väldigt ”hockeylikt” och jag gillar det verkligen, säger Rydahl.

Är det något speciellt du vill förbättra innan du drar över?

– Jag vill bli starkare och uthålligare, uthålligheten jobbar jag på just nu. Sen finns det en del grejer i spelet såklart, jag har inte spelat så mycket på liten rink förut så jag får ta lite tips från de som spelat där. Jag tror nog att man kommer in i det ganska fort, men man måste vara snabbare med puck. Det blir ju ett annat tempo automatiskt, säger Rydahl.

Gustav Rydahl under en av övningarna han utmanats med av fystränare Anders Holmberg.
Gustav Rydahl under en av övningarna han utmanats med av fystränare Anders Holmberg. Foto: My Matson

Det är snart en månad sedan New York Rangers kommunicerade ut att Gustav Rydahl signat ett ettårskontrakt. Rangers visade intresse för Rydahl tidigt under säsongen, och att han ska tillbringa nästa säsong i USA har varit klart ett tag.

– Rangers kom in i det ganska tidigt, och det gjorde att jag ville visa ännu mer. Jag hade kontakt med dem ganska mycket under säsongen. Jag har jobbat hårt för det, just nu vill jag bara träna på så bra jag bara kan så att jag kommer dit och är redo.

Vad har du för förväntningar?

– Målet är att ta en plats, den inställningen går jag in med. Jag ska gå in och ge hundra procent på träningar, på isen och på fysen. De tror ju på mig och jag vill gå in och spela som jag brukar.

Klart: Gustav Rydahl till New York Rangers

Något sommaruppehåll i träningen finns det inga som helst marginaler för.

– Jag kör på måndag till fredag, det är mitt jobb och det går inte att fuska – sen är det viktigt med vila också, så lördagar och söndagar tar jag det lugnt. Sen kör jag igen med fys på förmiddagarna och is på eftermiddagarna.

Och han är långt ifrån ensam att köra på hårt med fysträningen i sommar. Som NWT tidigare skrivit är det stjärntätt hos Anders Holmberg och Crossfit Lifebox just nu.

– Alla är här för att bli bättre, säger Rydahl. Kolla på spelarna som fått ett lyft efter sommarträningen här, de går ju svinbra där borta (i Nordamerika, red anm). Det är jäkligt bra träning, och Anders (Holmberg) har ett koncept som verkligen funkar med upplägget i USA. Man kommer dit bra förberedd.

Han har aldrig varit i USA – snart flyttar Gustav Rydahl till New York.
Han har aldrig varit i USA – snart flyttar Gustav Rydahl till New York. Foto: My Matson

Förberedelserna är i full gång. Snart byter Rydahl Karlstad mot Manhattan.

– Jag har aldrig varit i USA, det är lika bra att köra allt på en gång, skrattar han. Det ska bli riktigt kul. Rangers är en sån anrik klubb, en storklubb. Det ska bli jäkligt roligt att komma dit och mäta sig.

Har du några kontakter där borta?

– Jag pratade med Nisse Lundqvist igår. Vi spelade med varann i Luleå, det var bra att snacka med honom och fråga lite.

”Stolt”

Det går ju dock inte att göra en intervju med Rydahl utan att snacka om säsongen som varit. Det har gått lite mer än två månader sedan han vann SM-guld med Färjestad – ett minne för livet.

– Jag blir stolt och glad när folk pratar om guldet. Det är nästan som att man glömmer bort det ibland, så blir man påmind. Att vinna guld med Färjestad är något jag drömt om sedan jag var liten.

Vägen till SM-guldet, och till det färska NHL-kontraktet, har varit lång för Rydahl.

– Jag började som alla andra att spela hockey när jag var liten, men jag spelade fotboll också och så spelade jag bandy i Boltic ganska länge. Att det blev hockeyn jag fortsatte med var nog för att alla polare höll på med hockey, det blev ett naturligt val. Men det har varit en lång resa, ingen spikrak väg, med mycket hårt jobb. Kroppen är ens redskap och ju bättre man tar hand om den desto längre kan man nå.

 • Foto: SIMON ELIASSON
 • Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Foto: OLA WESTERBERG
 • Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Foto: SIMON ELIASSON
 • Foto: SIMON ELIASSON
 • Foto: SIMON ELIASSON
 • Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Foto: SIMON ELIASSON

Vad säger din familj om allt?

– De är väldigt glada. De har hjälpt mig så mycket, morsan, farsan och syrran. Jag har mycket att tacka dem för. Farsan har ju varit runt var jag än har spelat, han har varit och tittat överallt, ler Gustav.

Givetvis följde de Gustavs och Färjestads framfart i SM-slutspelet efter den minst sagt händelserika säsongen.

– Vi spelade ju bra i början av säsongen, sen spelade vi dåligt med många torsk i rad. Färjestad är ju en storklubb med en press på sig att spela bra. Jag tror att när man får en säsong som vi hade så blir det ännu roligare att vinna, än om vi hade gått spikrakt hela vägen.

Albert Johansson, Gustav Rydahl och Oskar Steen pustar ut.
Albert Johansson, Gustav Rydahl och Oskar Steen pustar ut. Foto: My Matson

Det har skrivits många och långa texter om hur Färjestad förändrades när Tomas Mitell kom in och tog över huvudtränarsysslan.

– Mitell kom in och visade klipp, han sa att vi är ett väldigt bra hockeylag – om vi gör vissa grejer. Han visade och var tydlig och vi såg att ”om vi gör si och så, så är vi bra”.

Inför kvartsfinalserien mot Skellefteå gick förhandssnacket mest i tongångarna om hur stort Skellefteå skulle vinna. Färjestad hade inte vunnit en match i Skellefteå på flera år, och med tanke på vilket grundseriefacit FBK haft mot sin motståndare var det få som trodde att laget skulle åka upp och sno första matchen. Men så blev det, som bekant.

– Jag tror att det var efter den matchen som folk insåg att vi är riktigt starka om vi spelar den typen av hockey. Vi smällde på och tog deras energi. Mitell hade visat tydligt, att om vi gjorde på ett visst sätt skulle vi lättare kunna komma fram och anfalla. Skellefteå är bra, men de är mänskliga. Vi såg att det vi gjorde funkade och fick självförtroende av det.

Dokument: Färjestads förvandling – från kaos till SM-guld

Segern blev inte bara en aha-upplevelse för FBK:s supportrar, utan även för spelarna.

– Det blev en boost för laget. Jag tror att det var min första vinst i Skellefteå. Det är svårt att komma dit, men vi hade många stora forwards som utnyttjade sin storlek och styrka och hockey är ju en kampsport. Laget gick ihop och det var mycket som klaffade. Man ska ha tur, och allt ska stämma samtidigt om det ska gå hela vägen och det gjorde det för oss.

Skrev historia

Ni minns game seven i Luleå... Inget lag hade innan den där speciella kvällen den 12 maj i år vunnit SM-guld efter en sjunde avgörande match på bortais.

– Tur att vi blev det första, skrattar Rydahl.

Minns du allt från matchen?

– Jo, jag minns den och har ganska bra koll på allt som hände. Vi hade många bra lägen, det hade vi – men de hade många bra också. När Jesse (Virtanen) lägger in den på mål så såg jag den gå in. Precis efter var vår femma inne i två minuter i egen zon och man orkade knappt åka till båset, då lägger Luleå den i ribban. Sen gör vi mål två minuter efter igen. Det var en jäkla skön känsla.

Var det nervöst under matchen?

– Det är svårt att undvika i game seven, men jag var ganska lugn när jag väl spelade. Då vill man bara vara där, man ville in på isen hela tiden. Det var värre att sitta på bänken.

När guldhjälmarna åkte fram och slutsignalen gick släppte allt.

– Jag tappade typ alla känslor efter och var helt matt.

Han fortsätter:

– Jag var jäkligt trött efter slutspelet, eller ja – man var ju trött hela slutspelet. Man fick intala sig själv att man var pigg och sov bra, fast det gjorde man inte, skrattar han. Man försökte få i sig mat och dricka, det hade nog kunnat gå ännu mer. Slutspelet var jäkligt jobbigt, men kul. Det var de bästa lagen som gjorde upp om det.

"Två till”, ropar fystränare Anders Holmberg. Gustav Rydahl kör på.
"Två till”, ropar fystränare Anders Holmberg. Gustav Rydahl kör på. Foto: My Matson

Färjestad bars i slutspelet fram av en vild publik, och Löfbergs Arena fylldes match efter match. Hockeyfebern var het i Värmland.

– Det känns kul att få ge tillbaka till alla fans. Så som de har krigat för oss, och stöttat oss.

Hur var det att spela inför det stödet?

– Det var ju sjuk stämning. Brutal. Att åka ut på isen och se och höra alla – man fick en sån jäkla push. Det var kul även på bortaplan när det var en sån stämning. Det var mäktigt. Man ser klipp här och var, Henrik Thoms har ju gjort klipp och lagt ut och jag har kollat på alla. Det är så fint, man ryser när man ser dem. Som spelare tar du en match i taget och verkligen fokuserar på att ta hand om kroppen mellan matcherna. Då finns ingen chans att njuta eller blicka tillbaka. Folk sa det – ”njut” – men det gick inte då. Det har jag fått göra nu istället.

”Fantastiskt”

Och det finns många guldglänsande minnen att njuta av såhär i efterhand.

– När vi kom till flygplatsen på natten, det var så coolt när fansen stod och väntade på oss. Och torget dagen efter är höjdpunkten på allt för mig. Att se så mycket folk. Du såg bara folk precis överallt, det var riktigt mäktigt att stå där när (Adam) Ginning drog igång showen, skrattar Gustav. Man visste ju inte i förväg hur mycket folk som skulle komma dit. Det var fantastiskt.

Han fortsätter:

– Vi fick klipp från Olssons Bazar från när de sände guldmatchen, det betyder så mycket för oss att se sånt. Man fick mycket positiv energi av alla under hela slutspelet. Det känns som att hela stan ställde upp och trodde på oss. Det är något jag aldrig kommer att glömma.

Gustav Rydahl blickar tillbaka på en händelserik säsong, som för hans del resulterade i ett NHL-kontrakt.
Gustav Rydahl blickar tillbaka på en händelserik säsong, som för hans del resulterade i ett NHL-kontrakt. Foto: My Matson

Artikeltaggar

Anders HolmbergCrossfit LifeboxFärjestad BK HerrGustav RydahlIshockeyNew York RangersNHLSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.