Hoppa till huvudinnehållet

Första proffstävlingen på 32 år: ”Våra spelare bara står och gapar”

Publicerad:
Madeleine Sund, Kumla GK, slår ut för 18 hålet, tillsammans med Ellen Andersson, Hooks GK.
Madeleine Sund, Kumla GK, slår ut för 18 hålet, tillsammans med Ellen Andersson, Hooks GK. Foto: Eva Häggdahl

För första gången på över 30 år spelas det en professionell golftävling på värmländsk mark.

I gassande sol – och över 30 grader varmt – imponerar proffsen på Kristinehamns banor.

– Våra egna spelare bara står och gapar när de slår iväg, säger ordförande Tommy Bang.

Det som nästan får benämnas som en helvecka fylld med golf på Kristinehamns Golfklubb inleddes på måndagen med Pro Am-golfen där både juniorer och andra golfamatörer fick chansen att spela med proffsen.

– Det var väldigt uppskattat av alla som var med. Ofta är det mycket sponsorer som får köpa in sig och gå i en boll, men Solør Bioenergi som sponsrar hela tävlingen vill verkligen satsa på de unga spelarna och sponsrade därför så de fick chansen att spela med de bästa också, säger Kristinehamn GK:s ordförande Tommy Bang.

Tommy Bang, ordförande Kristinehamns GK, Lucas Norman, tränare och arrangör, Michael Sahlin, ordförande Värmlands Golfförbund och Anders Skoglund, Idrott- och tävlingsansvarig Värmlands Golfförbund.
Tommy Bang, ordförande Kristinehamns GK, Lucas Norman, tränare och arrangör, Michael Sahlin, ordförande Värmlands Golfförbund och Anders Skoglund, Idrott- och tävlingsansvarig Värmlands Golfförbund. Foto: Eva Häggdahl

Under tisdagen inleddes den stora tävlingen för veckan, Värmland Open – den första proffstävlingen på 32 år.

– Det är så viktigt att vi får igång en tävling på den här nivån i Värmland, det gör mycket för intresset i stort, säger Värmlands Golfförbunds ordförande Michael Sahlin.

– Och för oss i Kristinehamn är det extremt roligt att visa upp vår bana och att vi kan arrangera en sån här större tävling, flikar Tommy Bang in.

– När våra yngre spelare, speciellt tjejerna ser de långa slagen står de bara och gapar, säger han.

Domarna är en viktig del av arrangemanget, och rutinerade duon Birgitta Höjer och Bengt Segerud ser sig mer som hjälpande händer än domare. ”Alla är så noggranna när det står ranking på spel, men vi hjälper till där vi kan när något är oklart” berättar de.
Domarna är en viktig del av arrangemanget, och rutinerade duon Birgitta Höjer och Bengt Segerud ser sig mer som hjälpande händer än domare. ”Alla är så noggranna när det står ranking på spel, men vi hjälper till där vi kan när något är oklart” berättar de. Foto: William Gustafsson

Startfältet håller bra klass för en tävling i Future Series, även om det var svårspelat för många under första dagen.

– Vi har nog aldrig haft en så snabb bana med snabba greener som i tisdags. Vissa rutinerade spelare hade det riktigt tufft.

Tommy Bang är nöjd med tävlingen hittills, och ser gärna att den kommer tillbaka till Kristinehamn.
Tommy Bang är nöjd med tävlingen hittills, och ser gärna att den kommer tillbaka till Kristinehamn. Foto: Eva Häggdahl

Bäst i damklassen under tisdagen gick det för Ellen Andersson från Hooks GK när hon tangerade banrekordet med 69 slag.

Under andra dagen var det dock Madeleine Sund, Kumla GK, som spelade bäst med en putsning av rekordet till 68 slag.

– Det går okej ändå, gör jag par på sista hålet nu ser det bra ut, säger Madeleine innan hon slår ut och klarar just ett par.

Madeleine Sund puttar för par på sista hålet.
Madeleine Sund puttar för par på sista hålet. Foto: Eva Häggdahl

I herrklassen svängde det mycket mellan dag ett och två, där närspelet ställde till det för många.

Hannes Yngve från hemmaklubben imponerade stort under första dagen och låg inför andra rundan på nionde plats.

Hannes Yngve fick en bra start på tävlingen med ett under par första dagen. Andra dagen gick det något sämre där han kämpar mot cutten.
Hannes Yngve fick en bra start på tävlingen med ett under par första dagen. Andra dagen gick det något sämre där han kämpar mot cutten. Foto: Eva Häggdahl

– Det känns kul, och hittills har det gått bra. Idag gäller det bara att ta det slag för slag, säger Hannes inför andra dagen.

Hur känns det att spela en sån här tävling på hemmaplan, jag hörde rykten om bra publikstöd för din boll igår?

– Jag brukar inte spela så mycket tävlingar annars, men det är roligt och speciellt med mycket nära och kära. Båda killarna jag spelar med är riktigt goa gubbar också, så det är bara att njuta av fint väder och golf.

Vad sätter du för mål med dagen?

– Bara jag spelar som igår är jag nöjd, då borde jag klara cutten.

Det var fler lokala förmågor som imponerade under tävlingen.

På damsidan slogs båda Karlstadgolfarna Alicia Olsson och Maia Samuelsson i toppen.

Bland herrarna var det färre värmlänningar i toppen, men imponerade gjorde Kristinehamnstalangen Isak Jansson Nilsson, som sänkt sitt personbästa kraftigt senaste veckorna, och 13-åriga Liam Gustavsson, Bryngfjordens GK, som när artikeln skrevs var ett par slag från cutten.

Isak Jansson Nilsson trivs på hemmabanan, även om helgens tävling inte gått helt som han vill. ”Det är kul att spela här hemma, jag har spelat mycket golf senaste veckorna”.
Isak Jansson Nilsson trivs på hemmabanan, även om helgens tävling inte gått helt som han vill. ”Det är kul att spela här hemma, jag har spelat mycket golf senaste veckorna”. Foto: William Gustafsson

Tävlingarna avslutas under torsdagen där de bästa spelarna från första dagarna gör upp om titeln.

Alexander Page svingar på första hål.
Alexander Page svingar på första hål. Foto: Eva Häggdahl

Artikeltaggar

Alicia OlssonBryngfjordens GKGolfHannes YngveKarlstad GKKristinehamns GKMaia SamuelsonTommy BangVärmland OpenVärmlands Golfförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.