Hoppa till huvudinnehållet

Båtbusstrafiken ställs om på grund av lågt vattenstånd: ”Rekordlåga nivåer”

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Tommy Andersson

Det låga vattenståndet i Klarälven gör att båtbusstrafiken tvingas till ändringar. Bland annat ställs alla avgångar mellan Inre hamn och Almentorget in.

– Högst troligt gäller det resten av sommaren, säger Mathias Lindgren, tätortstrafikchef på Region Värmland Kollektivtrafik.

Framför allt är det linje 90 som påverkas, men även linje 92 berörs.

Alla avgångar mellan Inre hamn och Almentorget ställs in och ersätts av trafik mellan Mariebergsskogen och Sommarro via bland annat Button Town Café.

Fyra bryggor stängs tills vidare: Café Slusswakten, Almentorget, Sandgrund och Färjestad.

– Det är rekordlåga vattennivåer vi ser just nu. Redan i början av sommaren var det nog de lägsta på 10-12 år, säger Mathias Lindgren, tätortstrafikchef på Region Värmland Kollektivtrafik.

Hur länge kan förändringarna gälla?

– Högst troligt gäller det resten av sommaren. Normalt sett ökar vattennivån inte under sommaren, snarare så sjunker den.

– Naturligtvis är det tråkigt att behöva stänga några bryggor, men med det låga vattenläge som råder i älven där sandbankarna sätter stopp har vi ingen möjlighet att passera de platserna, skriver Region Värmland i ett pressmeddelande.

Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Region Värmland.
Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Region Värmland. Foto: Håkan Strandman

Men resenärer kan fortfarande ta sig till destinationer som ingår i de förändrade linjerna.

– Vi är dock glada över att vi med kort varsel kan lägga om trafiken och i stället erbjuda båtbusstrafik mellan Mariebergsskogen och Sommarro. På så vis går det till exempel att åka till Button Town Café även i fortsättningen, en destination som vi vet är populär bland våra resenärer.

Beror på Vänern

Att det är så pass låga nivåer i Klarälven i stort beror på att det har varit dåligt med regn.

Men när det gäller Klarälvens vatten i Karlstad är det snarare vattennivåerna i Vänern som avgör menar Claes Kjörk, samordningsansvarig för vattenreglering i Värmland på Fortum.

– För det första hade vi en liten vårflod och sen har det fortsatt med mindre nederbörd än normalt under sommaren. Men just i Karlstad är det mer styrt av att det är låga nivåer i Vänern. Sista kraftverket är i Forshaga så det ska vara väldigt högt flöde i Klarälven för att den ska pressa upp nivåerna i Karlstad.

Överlag anser Claes Kjörk att nivåerna i Klarälven inte är extremt låga.

– Det är lågt, men det är inte extremt lågt. 2018 var det värre.

Båtbuss på drift – sjöräddningen fick rycka ut: ”Någon som lossat”Här kommer båtbussens nya linje gå i sommar: ”Stor lycka för många”Allt du behöver veta inför båtbussäsongenNu kastar båtbussarna loss inför sommaren – med flera nyheter

Artikeltaggar

BåtbussClaes KjörkFortumKarlstadKollektivtrafikMathias LindgrenNyheterRegion VärmlandVattenstånd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.