Hoppa till huvudinnehållet

Verksamhetschefen: Fler med covid vårdas på sjukhus

Publicerad:
Maria Berglund, verksamhetschef Infektionskliniken CSK, säger att antalet covidpatienter på sjukhus ökar.
Maria Berglund, verksamhetschef Infektionskliniken CSK, säger att antalet covidpatienter på sjukhus ökar. Foto: HP Skoglund

Coronapandemin är inte över.

Antalet patienter med covid-19 på länets sjukhus ökar, även om alla inte vårdas på grund av sjukdomen.

Som NWT tidigare berättat ökar smittspridningen i Värmland. I sin senaste rapport skriver Folkhälsomyndigheten att Värmland är en av de regioner där antalet fall förrförra veckan var högre än snittet för de tre föregående veckorna.

Maria Berglund är verksamhetschef för infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad. Hon säger att mellan 25 och 30 patienter med sjukdomen får sjukhusvård nu. Siffran gäller hela länet.

– Det är ingen jättedramatik, men det är ändå en viss ökning. Alla vårdas inte på grund av sin covid, men det är kanske ett tiotal nu som gör det.

Ser ni en ökning av antalet patienter som vårdas på grund av covid?

– Litegrann kanske, men det är så himla svårt att säga. Vi ser fortfarande att det finns ovaccinerade personer som blir mer sjuka.

En annan grupp är sköra äldre, där covid-19 blir det som gör att de blir såpass sjuka att de behöver söka vård.

Alla testas

Alla patienter som läggs in på sjukhus och som har förkylningssymtom pcr-testas. På övriga patienter som läggs in tas antigentester. Om ett antigentest är positivt tas även ett pcr-test.

Hur kommer det här att fortsätta utveckla sig?

– Det är svårt att veta, eftersom gemene man inte provtar sig nu. Men signalerna från Folkhälsomyndigheten och känslan är att det finns en ökning i samhället.

Hur ska värmlänningarna tänka när det gäller covid?

– Ta de här signalerna på allvar, det är inte över än. Vi ser en ny spridning trots att det är sommar. Den där lilla förkylningen skulle kunna vara covid, så chansa inte utan tänk på dem du har runt omkring dig och som kan drabbas hårdare än du själv.

Rådet från Folkhälsomyndigheten är fortsatt att stanna hemma när man är sjuk.

– Läget inom slutenvården är ansträngt. Vi kan hantera covid, men det är utmanande med isoleringsmöjligheter. Men än så länge klarar vi av det.

Enligt Maria Berglund har infektionskliniken inte behövt beordra in semesterledig personal för att lösa bemanningen.

Covidtest. Genrebild.
Covidtest. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

Artikeltaggar

ÄldreCentralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetMaria BerglundSjukvårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.