Hoppa till huvudinnehållet

Polisen om nakenbad: ”Ingen lag som tvingar någon att bada med badbyxor på”

Publicerad:
Det är härligt att bada naken, med visa hänsyn mot andra innan du slänger badkläderna. Foto: Josef Wiklund

Det finns gott om badplatser i Filipstads kommun. Därmed även gott om platser att ta sig ett svalkande dopp. Vissa är mer tillgängliga än andra och vissa kanske är mer lämpliga för den som vill bada naken.

Men vad gäller om man vill bada naken? Det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på. Tillförordnad kommunpolis Andreas Ringbäck berättar:

Jag har svårt att se att det skulle bli någon rättssak av ett nakenbad så länge man inte är allt för påträngande med sin nakenhet
Andreas Ringbäck

– Det finns ingen lagstiftning som tvingar någon att bada med badbyxor på. Men samtidigt är det förbjudet att bete sig på ett sätt att man väcker anstöt. Den gränsen är svår att dra och man får därför göra en bedömning från fall till fall, säger han.

– Min rekommendation är nog att man bör uppsöka lite mer ensamhet om man ska bada naken, just för att undvika konflikter och att förarga någon. Men jag har svårt att se att det skulle bli någon rättssak av ett nakenbad så länge man inte är allt för påträngande med sin nakenhet.

Andreas Ringbäck är tillförordnad kommunpolis i Kristinehamn.
Andreas Ringbäck är tillförordnad kommunpolis i Kristinehamn. Foto: Göran Persson

Om det ändå skulle bli frågan om en polisanmälan torde brottsrubriceringen bli förargelseväckande beteende.

– Men då föreligger det ett krav på uppsåt. Att man helt enkelt hade ett syfte att förarga, säger Andreas Ringbäck.

– Men det finns även något som heter likgiltighetsuppsåt. Det är helt enkelt att man misstänker att det kan ofreda någon och man gör en kalkylerad risk när man utför handlingen. Just när det handlar om nakenbad kan jag tänka mig att om någon blir anmäld så skulle det landa i ett förargelseväckande beteende och just då i ett likgiltighetsuppsåt.

Kommunpolisen tror dock att så länge folk respekterar varandra ska det inte vara något problem.

– Jag har som sagt svårt att se att det skulle gå så långt så länge folk är respektfulla och pratar med varandra. Är det en småbarnsfamilj som snällt ber någon att bada naken lite längre bort så lyssnar nog de flesta.

Artikeltaggar

BadFilipstads kommunFörargelseväckande beteendeFritid och livsstilHundSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.