Hoppa till huvudinnehållet

Missade hudcancer – svårläkt sår växte i storlek och blödde mycket

Publicerad:
Det var i slutet av april 2021 som en patient sökte vård för ett svårläkt sår som börjat som ett kliande födelsemärke på vårdcentralen Gripen i Karlstad. Foto: NWT arkiv

Region Värmland lex Maria anmälde sig själva när en fördröjd diagnos ledde till att en patients svårläkta sår växte i storlek och blödde mycket.

Det var i slutet av april 2021 som en patient sökte vård för ett svårläkt sår som börjat som ett kliande födelsemärke på vårdcentralen Gripen i Karlstad.

Detta besök följdes av ett antal omläggningar och sårkontroller under flera månader. Under tiden så växte såret i storlek och blödde mycket.

I juli 2021 remitterades patienten till kirurgklinik för operation av hudförändringen. I augusti 2021 togs hudförändringen bort och provet visade malignt melanom. Den fördröjda diagnosen har fått betydande konsekvenser för patienten.

Efter en genomgång av ärendet av IVO bedömde de att vårdgivaren har vidtagit åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen.

Artikeltaggar

IvoKarlstadLex MariaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.