Hoppa till huvudinnehållet

Melwin Lycke Holm lämnar återbud till junior-VM: ”Skittråkigt”

Publicerad:
Melwin Lycke Holm kommer inte att hoppa junior-VM.
Melwin Lycke Holm kommer inte att hoppa junior-VM. Foto: Lisa Olaison

Den första veckan i augusti avgörs junior-VM i friidrott i Colombia. Med i listan med uttagna atleter fanns Melwin Lycke Holm med, men hans namn har nu strukits.

Anledningen? Prioriteringar.

– Jag har tänkt igenom det ganska länge, säger höjdhoppstalangen.

Melwin Lycke Holm, med ett personbästa utomhus på 2,17 meter, hade kvalat in till junior-VM i Colombia, som avgörs mellan den 1–6 augusti. Men någon start blir det inte, trots hans tangerade säsongsbästa på 2,16 i Nordiska juniorkampen i helgen.

– Det stämmer. Vi har diskuterat det här sedan i september, säger pappa Stefan Holm.

Men anledningen är inte någon skada eller liknande, utan prioriteringar.

– Det ligger samtidigt som senior-SM och vi har sagt att någon gång i livet måste man välja och då har han valt att prioritera SM.

Så här säger Melwin Lycke Holm om valet:

– Jag har tänkt igenom det ganska länge och har vetat om att jag förmodligen skulle kvala in till junior-VM. Sen i vintras har jag gått och tänkt på var jag skulle vilja hoppa och då blev det SM.

Hur känns det, att ändå tacka nej till en så stor tävling som junior-VM?

– Det är skittråkigt att jag hamnar i det läget att jag måste välja. Jag har som sagt övervägt det länge och tror att jag gör rätt beslut, även om det kommer finnas de som inte håller med mig.

Sju fot fel

I helgen som gick hoppade som tidigare nämnts Melwin Lycke Holm i Nordiska juniorkampen och det på ett tangerat säsongsbästa, 2,16 meter. Trots något kaotiska förberedelser.

– Det började jättedåligt. Det var ju i Malmö och innan det hade jag tävlat på höjdhoppstouren i Kungsbacka och Lund. Om man tänker att man tävlar på onsdag kväll i Lund och har lagmöte med juniorlandslaget på fredagen så stannar man i den trakten för att hoppa på söndagen i Malmö. Men jag behövde åka till Karlstad däremellan, så jag fick några timmars bilåkande i benen, säger Melwin Lycke Holm och fortsätter.

– Det var en ganska trött Melwin som skulle hoppa på söndagen. Det började med att jag mätte ansatsen sju fot fel.

Det blev alltså nästan ett helt stegs skillnad.

– ”Varför funkar det inte?” tänkte jag innan jag märkte det innan sista hoppet på inhoppningen, så jag gick in lite tidigare. Det stämde inte alls och pappa undrade vad jag höll på med, säger han med ett skratt.

Inte blev det bättre av att Elías Óli Hilmarsson från Island pressade honom, höjd för höjd.

– Han hade ett pers på 1,94 innan, sen rev jag på 2,03 och han tog det, så då behövde jag ta 2,06. Sen tog han det med och då behövde jag ta 2,09. Det blev lite stressigt, men när han rev ut sig släppte det.

”Har gnagt på mig mentalt”

Efter att ha klarat 2,16 försökte sedan Melwin Lycke Holm på 2,20, men det slutade med tre rivningar. Men han hoppade ändå tangerat säsongsbästa med något galna förberedelser.

– Jag visste att jag var i bra form. Jag har hoppat fyra tävlingar på tio dagar nu med resultaten 2,14, 2,13, 2,12 och 2,16 och har haft bra försök på 2,20.

Men 2,20-gränsen får vänta, åtminstone till SM som avgörs mellan den 5–7 augusti.

– Den gränsen har jag jagat de senaste två åren och känner att jag borde ha hoppat det tidigare. Det har gnagt på mig mentalt, att jag inte är där jag vill vara. Jag vill hoppa högt, men samtidigt är det ett mästerskap och då prioriterar jag att vinna. Höjderna kommer sen.

Artikeltaggar

FriidrottMelwin Lycke HolmStefan Holm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.