Hoppa till huvudinnehållet

Drömmar om att skriva

Publicerad:
Bakre raden från vänster: Filip Kjellgren, Tilde Skanse, Frida Bark, Elina Skarfält, Liv Bjurbom, Astrid Åslund. Främre raden: Stella Danielson Maxdotter, Tindra Sjöström, Lovisa Gullqvist och Ellen Jonasson.
Bakre raden från vänster: Filip Kjellgren, Tilde Skanse, Frida Bark, Elina Skarfält, Liv Bjurbom, Astrid Åslund. Främre raden: Stella Danielson Maxdotter, Tindra Sjöström, Lovisa Gullqvist och Ellen Jonasson. Foto: Mattias Karlsson

Under fyra veckor har tio ungdomar fått möjlighet att testa på skrivande som yrke.

Skrivande är en av fem inriktningar i Drömsommarjobbet som är en del av Region Värmlands och Kulturavdelningens talangutvecklingsprogram. De andra inriktningarna har i år varit Film, Dans, Stickning samt Scen - ljud och ljus.

Det började med en uppstartsträff den 17 juni på Spinneriet, Wermland Operas lokaler, för alla ungdomar som fick en plats på Drömsommarjobbet. Det var extra kul att ses fysiskt i år med tanke på att det var pandemi och restriktioner förra året.

De flesta inriktningarna fortsatte att ses vid Spinneriet, men vi som skrev har setts mest via Zoom. Med skrivande som yrke behöver man lära sig att planera sin egen tid och att kunna sitta för sig själv. Men vi har också setts fysiskt ett antal gånger.

Det var många som sökte drömsommarjobbet med inriktning skrivande, men bara tio fick en plats. Det var inte enkelt att välja ut dem, men de har verkligen förtjänat sin plats. Alla har gjort en mycket bra insats och levererat texter med kvalitet.

Handledaren för årets Drömsommarjobb med inriktning skrivande var även i år Louise Alvarsson som själv bland annat författat boken <em id="emphasis-09827d33ef6389591c60872b7bb57bd4">Skriv bara skriv. </em>
Handledaren för årets Drömsommarjobb med inriktning skrivande var även i år Louise Alvarsson som själv bland annat författat boken Skriv bara skriv.

Fokus har legat på det kreativa och skönlitterära skrivandet och de har fått testa på att skriva i olika genrer och stilar. De har haft många kortare skrivövningar samt ett längre textprojekt. I slutet av perioden jobbade vi med respons och redigering inför slutlig inlämning av det större textprojektet som vi hade samtal om på avslutningsträffen fredagen den 15 juli.

Syftet med Drömsommarjobbet är att ungdomar ska få möjlighet att testa hur det är att jobba inom kulturområdet. På den skrivande inriktningen har vi haft med personer som på något sätt jobbar med skrivande. I två dagar fick de hänga med Christofer Bocker som är dramatiker, en dag träffade vi författaren Ann Edliden och en annan dag hade vi besök av Lena Richardson, kulturredaktör på NWT.

Efter besöket med Lena fick ungdomarna testa på att skriva journalistiska texter, varav några av artiklarna har blivit eller kommer att bli publicera i tidningen. Det har varit fantastiskt kul att få följa de här ungdomarna och deras skrivprocess under de här veckorna. Det känns lovande att vi har så många unga talanger i länet. Jag som har varit handledare heter Louise Alvarsson och det har verkligen varit ett drömsommarjobb för mig också.

Jag ser fram emot att få möta de här ungdomarna i arbetslivet framöver, då jag tror och hoppas att flera av dem kommer att välja skrivande som jobb på ett eller annat sätt.

Deras sluttexter kommer att publiceras i en bok som kommer att presenteras på Värmlands bokfestival i november, så är du nyfiken på att se och höra mer om dessa ungdomar är du välkommen då. Håll även utkik i tidningen efter deras artiklar.

Drömsommarjobbet 2022 arrangerades av Region Värmland och och Wermland Opera med stöd av Karlstads kommun och Kulturrådet. Det är andra året som skrivande är en av inriktningarna.

Artikeltaggar

Christofer BockerDrömsommarjobbetKarlstads kommunKarlstads kommunKulturrådetLitteraturLouise AlvarssonNöje/KulturSpinneriet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.