Hoppa till huvudinnehållet

Starka reaktioner på Oscar Magnussons känslosamma sommarprat: ”Berör många”

Publicerad:
Bland de 58 sommarpratarna finns Oscar Magnusson, frontman för Sven-Ingvars.
Bland de 58 sommarpratarna finns Oscar Magnusson, frontman för Sven-Ingvars. Foto: Anja L Feldt

Under söndagen sändes Oscar Magnussons ”Sommar i P1”.

I sommarpratet hyllar Sven-Ingvars frontman sin bortgångna pappa och skildrar sorg på ett sätt som berört många lyssnare.

– Varenda människa har en upplevelse av sorg. Vi pratar för lite om det, säger Oscar Magnusson.

Oscar Magnusson, son till Sven-Erik Magnusson och frontman för Sven-Ingvars har väntat på att hans sommarprat ska sändas.

– Sen dagen jag spelade in det har det varit ångest. Det är som med musiken. När man gjort klart något kan man inte ta tillbaka det. Jag visste inte hur det skulle mottas. I går kände jag lättnad och att allt kändes väldigt bra, säger Oscar Magnusson.

Oscar Magnusson sommarpratar: "Jag får äga min historia"

Reaktionerna på sommarpratet har varit många och starka.

– Jag har fått jättefin respons och bara positiva reaktioner. Det verkar som att folk har blivit väldigt berörda. Nån skrev att de lyssnade när de klippte gräsmattan och började fulgråta samtidigt. Jag tror alla kan relatera till sorgen på ett eller annat sätt.

Det var inte ett torrt öga i Sven-Ingvars turnébuss när de lyssnade på sommarpratet tillsammans.

– Hela bandet lyssnade. Det var en jättefin stund. Helt plötsligt började alla hulka och efteråt kramade vi om varandra. En sa att det fick honom att tänka på sin pappa.

Oscar Magnusson berättar om hans pappas sista stund i livet i sitt sommarprat. Något som han gjort i sång men som skiljer sig i ord.

Förutom att turnera med Sven-Ingvars driver Oscar Magnusson även konsthallen och restaurangen Sliperiet.
Förutom att turnera med Sven-Ingvars driver Oscar Magnusson även konsthallen och restaurangen Sliperiet. Foto: Claes Österman

– Jag har pratat mycket om sorgen efter att pappa gick bort. Men det här var en chans för mig att äga historien och knyta ihop säcken. Det är annorlunda att sätta ord på känslorna och prata om pappas sista tid i livet. Det tar fäste på ett annat sätt än vad det gjort när jag sjungit om det.

Ett samlat paket

Oscars sommarprat kommer finnas med honom som ett facit på vem han är.

– Det är en sammanhållen historia om mitt liv. Många har sett mig i samband med Sven-Ingvars sen jag var fem år tills nu. Nu har jag beskrivit min del i historien. Det finns som ett paket jag alltid kan hänvisa till. Det känns skönt.

Oscar har precis kommit hem från den fjärde spelningen på Sven-Ingvars sommarturné som håller på till september.

Nu ska han passa på att njuta av sommaren. Med sitt sommarprat vill han uppmana andra att stanna upp.

– Vi måste ta vara på livet och de man har runt omkring sig. De som försvunnit är kvar och vi måste våga omfamna sorgen och saknaden.

Oscar Magnussons "Sommar i P1" går att lyssna på i efterhand på Sveriges radios hemsida och app.

Sven-Erik Magnusson och Oscar Magnusson på sång och musik tillsammans under kungaparets Värmlandsbesök i Borgviks Hyttruin 2013.
Sven-Erik Magnusson och Oscar Magnusson på sång och musik tillsammans under kungaparets Värmlandsbesök i Borgviks Hyttruin 2013. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Artikeltaggar

Nöje/KulturOscar MagnussonSommar i P1Sven-Erik MagnussonSven-Ingvars

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.