Hoppa till huvudinnehållet

Stipendium för ridstjärnan – boost inför EM

Publicerad:
Linnea med hästen Buskhagas Ramayana som hon vann med i Falsterbo. Foto: privat

I år har Linnea Holmgren fått den stora äran att tilldelas det åtråvärda Ajax-stipendiet. Den värmländska stjärnan är en av tre att få ta del av priset. Linnea tog emot priset på Falsterbo Horseshows finaldag, där hon även vann överlägset i sin klass.

– Känner mig så tacksam, detta är helt fantastiskt, säger Linnea Holmgren.

Det var rekordmånga som ansökt om Ajax-stipendiet som tilldelas varje år från Ulla Håkansson fond. Av 51 sökande var Linnea Holmgren en av de tre som vann stipendiet som går till unga lovande ryttare.

– Det känns extra kul att få ta emot detta pris i år när det var så många som sökte, säger Linnea Holmgren.

Prissumman för stipendiet var 300 000 kronor som kommer att användas för att lägga på träning.

Linnea Holmgren tävlar nästa vecka i ungdoms-EM i Hartpury England, där hon tävlar med hästen QC Sir Dennis som hon tidigare tog SM-silver och NM-guld i lag med.

– Detta stipendium gav mig verkligen en stor självförtroende-boost inför EM nästa vecka.

När EM är färdigt ska hon passa på att njuta av stipendiet, men först ska allt fokus läggas på att prestera på att göra ett så bra EM som möjligt.

Det här är Ulla Håkansson

Ulla Håkansson föddes 1937 och började rida tidigt i livet. Redan som 7-åring fick hon sin första häst tillsammans med hennes syster Marianne.

Ulla var 24 år när hon och hennes pappa köpte hästen Ajax med tankar att han skulle bli en bra hopphäst. Men han utbildades även till att tävla i dressyr. Efter varierande resultat på hoppbanan bestämde Ulla att hon och Ajax skulle satsa på dressyr, vilket många hade åsikter om då han inte var en dressyrhäst egentligen. Men detta gav Ulla ännu mer motivation till att göra detta. Satsningen blev en stor succé, då hon 1972 blev uttagen till OS i München med Ajax vilket var unikt för en hopphäst.

Ulla har många fina placeringar i bagaget, allt från OS, VM, EM och världscupfinaler. Mellan 1970 och 1999 vann Ulla tolv SM-guld och var uttagen till Olympiska spelen sju gånger.

Efter en lång och framgångsrik karriär har Ulla velat ge tillbaka till sporten och startat flera satsningar till dagens ryttare.

Josefine Karlsson

Artikeltaggar

Hästsport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.